Meniu Închide

Lipsa de vitamine la copii

lipsa-de-vitamine-la-copii

Vitaminele sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor. O alimentație sănătoasă și echilibrată asigură necesarul zilnic de vitamine, minerale și acizi grași benefici organismului. Însă, dacă se constată lipsa de vitamine la copii, la recomandarea medicului pediatru se pot administra suplimente alimentare. Există numeroase variante care să fie pe placul celor mici, cu gust dulce și chiar sub forma jeleurilor masticabile.

Rolul vitaminelor pentru copii

Vitaminele se găsesc în mod natural în fructe, legume, carne, pește, cereale, lactate. Ele ajută la creșterea armonioasă a copiilor și în menținerea sănătății pe termen lung. Vitaminele D, K, A sunt importante pentru dezvoltarea sistemului osos. Alimentația echilibrată asigură puterea de concentrare și o memorie bună. Vitamina C întărește sistemul imunitar și ține la distanță bacteriile și virusurile. 

Manifestări ale carențelor de vitamine

Academia Americană de Pediatrie confirmă că o lipsă excesivă de vitamine, în afară de vitamina D, este rar întâlnită la copii.

Deficitul de vitamina D apare la copiii care își acoperă pielea frecvent (de exemplu,în țările nordice, unde temperatura este constant scăzută) sau, cum este cazul României, la copiii care nu ies în timpul zilei din casă sau din școală și nu au timp de activități și nu petrec destul timp în aer liber sau la cei care au o pigmentare ridicată a pielii. Cea mai mare doză de vitamina D se absoarbe de la soare și mai puțin din alimentație. Carența de vitamina D se manifestă prin spasme musculare, iritabilitatea copilului, o hipomineralizare a dinților, iar, în cele din urmă, poate duce la rahitism. Acesta se caracterizează prin scăderea durității sistemului osos. Din cauza oaselor care devin mai moi, copilul este predispus la a dezvolta deformări în partea inferioară a corpului, fiind cea care susține întreaga greutate. 

Un copil care se îmbolnăvește des poate avea lipsă de vitamina C. Fie că sunt schimbări de temperatură sau se întâlnește cu alți colegi la grădiniță sau școală, sistemul lui imunitar este slăbit și nu face față luptelor împotriva vizitatorilor nedoriți în organism.

Calciul are o importanță foarte mare în dezvoltarea sistemului osos. Copiii cresc în medie 6 centimetri pe an, până la vârsta de 15 ani. În primii ani de viață și la pubertate, procesul este mai intens. Încă din timpul sarcinii este recomandat ca mama să ia suplimente, iar apoi să alăpteze pentru a asigura necesarul de calciu pentru cel mic. Deficitul de calciu se manifestă prin oase fragile și tendința de a se fractura. 

Recomandări

Pentru a asigura copilului doza necesară de vitamine, înainte de a apela la suplimente, se pot face adaptări ale rutinei astfel încât să fie obținute în mod natural. 

Pentru a asimila vitamina D se recomandă o plimbare în prima parte a zilei, când razele soarelui nu sunt atât de puternice. Pielea trebuie să fie la vedere și să nu aibă protecție solară. Timpul de expunere ar trebui să fie relativ scurt pentru a evita arsurile solare. 

În jurul vârstei de doi ani copiii încep să își aleagă singuri mâncarea și devin mofturoși cu privire la alimentație. Astfel, poate fi dificil ca aceștia să asimileze vitaminele de care are nevoie organismul lor pentru a se dezvolta. Un sfat ar fi ca părinții să incorporeze treptat cantități mici de alimente noi pentru ca cel mic să se obișnuiască cu gusturi și texturi noi. Comparați meniul copilului cu piramida alimentară și adăugați ceea ce îi lipsește.

O igienă corespunzătoare limitează contactarea bacteriilor și virusurilor, iar astfel se previne îmbolnăvirea.

2 comentarii

  1. Pingback:Alimentația sănătoasă a copiilor - Asociația Supra

  2. Pingback:Ce întărește imunitatea copiilor - Asociația Supra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *