Imunitatea copiilor se dezvoltă până la vârsta de 12 ani. Între timp, copilul este introdus în comunitate (la grădiniță, la școală) și are contact cu diverși factori patogeni, care îi pun la încercare sistemul imunitar încă aflat în dezvoltare.
Ce întărește imunitatea copiilor și cum îi putem ajuta să treacă cu bine peste perioadele dificile?
Atât schimbările bruște de temperatură, cât și contactul nou cu numeroase alte persoane (colegi, profesori, alți copii în pauzele școlare) au loc în perioada toamnei la începerea școlilor și au efecte nedorite asupra sănătății copilului. Un sistem imunitar puternic îl poate apăra de răceli puternice și alte boli ale copilăriei.
Contactul cu natura
Este benefic pentru imunitatea copiilor să petreacă cel puțin o oră pe zi afară, în natură, indiferent de vreme.
Sistemul școlar actual obligă copiii să stea în sala de clasă și în sala destinată temelor (before și afterschool) pe parcursul întregii zile. În general ei stau în bancă doar cu mici pauze și, având în vedere conținuturile școlare obligatorii și modul în care este organizată trecerea din ciclul gimnazial în cel liceal, depun efort mental susținut pentru a se concentra la lecții. În lipsa mișcării fizice, efortul mental are un efect devitalizant asupra copiilor, cărora le poate provoca stări de neliniște, agitație, anxietate și chiar depresie.
Numeroase activități plăcute au loc în natură:
- sportul, care se recomandă să fie practicat cu regularitate
- jocuri cu alți copii
- explorarea unor locuri noi
Din păcate, nu putem prelungi pauzele școlare, dar putem să căutăm și să optăm pentru acele servicii before și afterschool care prioritizează mișcarea în aer liber și jocul și, pe cât posibil, nu ocupăm weekendurile copiilor cu meditații – alegem să facem scurte excursii cu familia în împrejurimile localității, ieșim în parc, la plimbare sau chiar la joacă (o minge face minuni!)
Igiena corespunzătoare
Un alt aspect important pentru prevenirea răcelilor și gripelor este o igienă corespunzătoare a copiilor.
Obiceiuri care par simple și subînțelese pot avea efecte mari asupra imunității. Virusurile și bacteriile se transmit prin contactul cu suprafețe contaminate sau prin aerosoli. Așadar, spălarea regulată pe mâini, atunci când vine copilul de la școală, după ce folosește toaleta, după suflarea nasului și înainte de masă ar ajuta la reducerea șanselor de a contracta virusuri.
Somnul
Un somn odihnitor favorizează secreția de hormoni suprarenali care întăresc imunitatea copiilor.
În timpul somnului, organismul se oxigenează, se dezvoltă și se repară. Este esențial ca cei mici să doarmă cât au nevoie, chiar dacă asta înseamnă peste 12 ore pentru copii sub 6 ani.
De asemenea, este important de știut că lumina albastră pe care o emit telefoanele, tabletele, televizorul și alte ecrane, reduce secreția de melatonină, un hormon care induce în mod natural senzația de somn. Așadar, pentru o bună funcționare a organismului, se recomandă reducerea timpului petrecut de către copii pe dispozitive electronice, mai ales seara.
Suplimente alimentare (vitamina C și D)
Toamna, organismul are nevoie de puțin ajutor pentru întărirea imunității, în general prin suplimentarea vitaminelor C și D.
Înainte de a suplimenta însă, se recomandă ca celui mic să i se facă analizele de sânge, pentru ca, în funcție de nevoile reale ale organismului, medicul pediatru să prescrie o rețetă de vitamine adecvate.
Suplimentarea este necesară în general copiilor care refuză anumite alimente și nu au din această cauză o alimentație sănătoasă și completă. Printr-o alimentație echilibrată se menține în general un nivel potrivit de vitamine și suplimentarea nu este necesară decât pentru unele vitamine sau minerale.
Vitamina D se găsește în cantități mici în alimente; cel mai sigur mod prin care asigurăm organismului vitamina D în mod natural este expunerea unei suprafețe cât mai mari de piele la soare (desigur cu precauțiile necesare pentru a evita arsurile și insolația!). Din păcate, de toamna, când se face frig, și până primăvara, când se încălzește și scăpăm de hainele groase care acoperă tot corpul, nu putem beneficia de această sursă.
Iată câteva surse alimentare de vitamina D:
- Somon
- Ton
- Lapte
- Iaurt
- Gălbenuș de ou
Vitamina C se găsește în:
- Portocale
- Kiwi
- Căpșune
- Pătrunjel
- Brocoli
- Ardei gras
Imunitatea copiilor este ca un scut protector în perioadele cu schimbări, iar întărirea ei se face în special prin obiceiuri sănătoase, ca alimentația corectă, igiena corespunzătoare și mișcarea în aer liber, dar și prin suplimente, oferite copilului doar dacă medicul decide că este nevoie.
Așa se pot bucura în continuare de copilărie și noi comunități din care fac parte, fără grija răcelilor.