Meniu Închide

Alimentația sănătoasă a copiilor

alimentatia-sanatoasa-a-copiilor

Alimentația sănătoasă a copiilor este un subiect important, căruia trebuie să i se acorde atenție pentru a favoriza atât creșterea cât și dezvoltarea sănătoasă, cât și aportul necesar de nutrienți si vitamine. 

Dacă cei mici vor fi obișnuiți de la vârste fragede să includă în dieta lor o gamă variată de produse sănătoase și obiceiurile de alimentație vor fi corect formate, se vor evita în mare măsură momentele în care copilul este mofturos cu mâncarea sau nu vrea să încerce alte alimente, dar și alte probleme, cum sunt supraponderea și obezitatea sau alimentația haotică..

 

Respectarea meselor

Alimentația sănătoasă a copiilor începe prin respectarea celor trei mese zilnice. 

Pentru că masa este un prilej excelent de socializare și de conversație, toată familia își poate dezvolta obiceiul de a lua măcar o masă pe zi împreună – din cauza felului în care este structurată societatea, dimineața fiind de obicei grăbită iar la prânz fiecare este în alt loc – momentul perfect pentru această întâlnire de familie este seara. În familiile care păstrează acest obicei se formează o legătură din ce în ce mai strânsă între membri, iar certurile serioase sunt mai rare. 

Evitați la masă discuțiile despre școală și muncă (mai ales discuțiile de tip moralizator sau chestionar) și concentrați-vă pe lucruri plăcute, cum ar fi planificarea weekendurilor și a vacanțelor, pe bucuriile, dorințele și reușitele fiecăruia dintre cei prezenți.

Luați masa împreună fără întreruperi de natură electronică. Nu luați masa în camera cu televizorul aprins și nici nu aduceți (și nu lăsați copiii să aducă) la masă dispozitivele electronice (telefoane, tablete). Astfel, copilul învață ce înseamnă mâncatul conștient prin puterea exemplului oferit de părinți: fără alte preocupări în timpul mesei, copiii vor învăța să aprecieze gustul, mirosul și textura alimentelor. 

 

Gătitul acasă

Este foarte des întâlnit ca părinții, după o zi grea de muncă, să aleagă de la magazin alimente procesate sau să comande direct mâncare acasă. Consumul alimentelor fast-food ar trebui să fie o excepție de la rutină, și nu modelul de alimentație curent al familiei. Normal, copiilor le plac sucul și cartofii prăjiți, dar dacă alimentația lor este frecvent aceasta, vor fi din ce în ce mai mofturoși și vor refuza să încerce și să mănânce alimente sănătoase. 

Gătitul acasă are numeroase beneficii:

  • Persoana care gătește știe exact ce conține mâncarea și poate evita adaosurile nocive, cum sunt zahărul sau grăsimea în exces;
  • Ingredientele cu care se prepară hrana în casă sunt de obicei proaspete și mai puțin procesate, ceea ce este mai sănătos.
  • Persoana care se ocupă de alimentația copilului are o vedere de ansamblu și poate judeca ce ar mai fi necesar să includă în alimentația acestuia, pentru a asigura aportul de vitamine, fibre și minerale necesar. 
  • Acasă copilul poate contribui la pregătirea mesei, implicarea copilului fiind o activitate pro-socială și educațională deosebit de utilă. Participarea copilului la pregătirea mesei îi dezvoltă simțul responsabilității și îl învață să aprecieze efortul altruist de a pregăti ceva pentru ceilalți. De asemenea, sunt șanse mai mici să refuze mâncarea, din moment ce el a ajutat la gătirea ei. 

 

Alimentația sănătoasă a copiilor la școală, în vizite și la bunici (în afara casei)

Alimentația sănătoasă a copiilor, deși depinde în special de timpul și disponibilitatea părinților, depinde într-o mare măsură și de o mulțime de factori externi, cum ar fi grădinița sau școala, prietenii familiei, bunicii și nu numai. 

În vizită

Când este posibil, anunțați adulții din familia unde copilul merge în vizită dacă acesta nu are voie anumite alimente și, dacă aflați că aceștia nu vă respectă opțiunile, poate fi mai simplu să organizați întâlnirile de joacă la dumneavoastră acasă, unde puteți servi copiilor mâncare sănătoasă. Explicați bunicilor că nu este necesar pentru un copil să consume mai mult de o prăjitură, o gogoașă sau o clătită și că nu este nevoie ca acestea să le fie servite chiar de fiecare dată. Dați-le idei despre ce ar putea pregăti și este și sănătos, și pe gustul copilului, astfel încât să le fie simplu să vă respecte dorința de a-l hrăni sănătos.

La școală

Din păcate, din cauză că toți ceilalți copii primesc “gustare”, chiar dacă oferiți copilului o masă hrănitoare înainte de a-l trimite la școală, vă veți afla în situația de a trebui să oferiți și copilului dumneavoastră un pachețel cu alimente.  O gustare școlară sănătoasă este alcătuită din fructe și legume proaspete sau gătite, ovăz și alte alimente neprocesate, așadar veți opta pentru acestea, în locul senvișului cu multă pâine, unt și salam sau cașcaval.

Părinții nu trebuie să se bazeze nici pe cornul și laptele oferit de instituții, considerând că așa au rezolvat problema gustării. Gândit pentru a ajuta copiii din medii defavorizate, acest program aduce un aport de aproximativ 400 de calorii și un pic de calciu per porție și este salutar, însă nu este nici cel mai bun, nici cel mai hrănitor prânz și, cu siguranță, faptul că nu este diversificat nu este un avantaj. Așadar, este necesar ca părinții să aibă în vedere pregătirea unor gustări sănătoase și variate pentru copii, conținând toate grupele alimentare, pe care aceștia să le mănânce cu plăcere, astfel încât să nu prefere lapte cu pâine în fiecare zi. 

Pachețelul de școală trebuie să fie suficient de interesant și pentru școlarii mai mari, care primesc adesea și bani de buzunar, pentru ca aceștia să îl prefere și să nu aleagă variantele mai puțin sănătoase din jurul lor, care se găsesc adesea la discreție la chioșcurile din preajma școlii. 

Nu este o idee bună ca părinții școlarilor mici să le ofere acestora bani ca ei să își cumpere singuri mâncarea de prânz. Cel mai probabil, indiferent de conținutul pachețelului pregătit de acasă, pentru că nu pot la această vârstă să ia decizii informate, copiii mai mici vor alege de la magazinul școlii sau de la o tonetă din apropiere chipsuri, biscuiți, croasante cu ciocolată sau sărățele.