Tentații culinare irezistibile sunt la tot pasul. Poate că patiseria din colț emană o aromă divină de prăjituri sau covrigi, sau poate că o porție de cartofi prăjiți este asociată cu gustul copilăriei, astfel încât nu îi poți rezista. Cu toate acestea, după ce pofta este satisfăcută, apare sentimentul de vină. Gânduri de necontrolat apar în minte și nu vor să dispară. Te gândești cum să te abții data viitoare.
Absența alimentelor „interzise”
Cu toții avem mici așa numite „plăceri vinovate”, care se pot transforma cu timpul în mâncat compulsiv și emoțional. Este mult mai greu să ai în față o pungă de chipsuri și să o refuzi decât să nici nu te gândești la astfel de tratație, pentru că nu o ai la îndemână. De aceea, este o idee bună să ne cultivăm obiceiul sănătos de a NU avea în casă alimente hipercalorice, nesănătoase sau procesate. Dacă la miezul nopții apare pofta de ronțăială și nu există nimic la îndemână care să o satisfacă, cel mai probabil somnul va fi cea mai bună variantă.
De asemenea, ar ajuta dacă am elimina modul de gândire care „interzice” alimente sau le consideră o sursă de vinovăție, înlocuindu-l cu ideea că totul e permis, dar nu totul este de folos pentru obiectivul stabilit (în cazul de față, slăbirea sănătoasă).
Călătoria mentală în timp
Un exercițiu mental care poate fi de mare ajutor este imaginarea viitorului în situația în care tentația este refuzată. Înainte să mănânci o prăjitură pe care poate nici nu o vrei cu adevărat (dar e acolo, pe masă), gândește-te cum te ajută sau te încurcă aceasta în viitor: îți reduce șansele să-ți atingi obiectivul de a slăbi? Declanșează un comportament pe care nu vrei să-l încurajezi la tine? Poate că o parte din munca depusă până acum s-ar anula. Ce este deci mai important pentru tine: rezultatul final sau pofta de moment?
Tratația ca recompensă
Nu zice nimeni că nu e voie să mănânci dulce din când în când. Însă, propune-ți ca, înainte de a mânca prăjitura, să faci sport 30 de minute. Fie că alergi pe bandă, fie că alegi exerciții statice, contează că te ridici de pe canapea și faci mișcare. Astfel, prăjitura va fi ca o recompensă dacă îndeplinești acest obiectiv, dar niciodată înainte. Or, prăjitura nu va mai părea așa tentantă dacă, din diverse motive, nu vrei sau nu poți să fii activ.
Un pahar cu apă înainte de toate
Un alt obicei benefic este de a bea un pahar de apă oricând apare pofta. De cele mai multe ori, dorința de a mânca dulce sau de a ronțăi este un impuls de moment. Astfel, stomacul se umflă cu apă și dispare pofta. Sau din contră, apare foamea și poți lua masa conștient. Apa te ajută să îți dai seama de ce are nevoie corpul în realitate.
Mănâncă foarte conștient
Suntem în era vitezei și avem pretenția de a face cât mai multe lucruri în cel mai scurt timp, iar mâncatul nu face excepție. Oricât de eficient este multi-tasking-ul, când vine vorba de mâncare este foarte important să ne concentrăm doar pe asta. Renunță la telefon, televizor sau orice altceva îți poate distrage atenția. Acordă atenție la ce se află în farfuria ta, simte gustul, mirosul și mestecă încet. Astfel, poți conștientiza că te-ai săturat chiar cu mai puțin.
Planifică mesele
Cu cât ești mai organizat în ceea ce privește hrana, cu atât vei scădea șansele să ai alte tentații. Prin planificarea meselor din timpul săptămânii, va fi mai ușor să mănânci sănătos și să ai o alimentație echilibrată. Nu este nevoie să te abții de la nimic, doar tu ai preparat toate mesele cu nutrienții necesari. Ca bonus, economisești timp și bani, iar risipa alimentară este redusă.
Pingback:Nu este vina ta! Eșecul în cura de slăbire - Asociația Supra
Pingback:Cum îți evaluezi obiceiurile prezente - Asociația Supra