Meniu Închide

Cura de slăbire cu oțet de mere

Cura de slăbire cu oțet de mere este o „dietă” cu un „principiu” simplu: necesită consumul zilnic de oțet de mere.

Cum se „ține” cura de slăbire cu oțet de mere

Dieta cu otet de mere este simplu de urmat, și poate de aceea atât de multe persoane sunt dornice să o încerce. Pur și simplu se consumă oțet de mere în fiecare zi, fie adăugat în apă, fie diluat în suc, iar unele surse recomandă și adaosul de miere, pentru a îndulci gustul. Cei care recomandă slăbirea cu oțet de mere nu par să fie de acord asupra unei cantități specifice de oțet de mere ce ar trebui consumată, dar majoritatea recomandărilor nu depășesc 1-2 linguri pe zi.

Dar chiar funcționează dieta de slăbit cu oțet de mere?

Susținătorii dietei susțin că oțetul de mere ajută la pierderea în greutate prin arderea mai rapidă a grăsimilor, reducerea poftei de mâncare și stimularea metabolismului.

Deși nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații, încercarea de a slăbi cu oțet de mere este luată încă în considerare de către cei care speră să își ajute organismul să scape mai repede de kilogramele în plus.

Cu toate acestea, există unele dovezi că oțetul poate ajuta la gestionarea greutății. Un studiu a arătat că oțetul ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate la șobolanii care urmează o dietă bogată în grăsimi.  Un alt studiu a constatat că oțetul ar putea reduce grăsimea corporală la persoanele obeze. Cu toate acestea, aceste studii au fost mici și sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma efectele oțetului de mere asupra pierderii în greutate.

Din punct de vedere științific, așadar, dieta cu oțet de mere este considerată o dietă fără fundament: nu există suficiente dovezi științifice care să susțină afirmațiile făcute despre aceasta. Dietele de acest fel nu sunt recomandate de specialiști pentru pierderea în greutate pe termen lung.

Ce fac dacă vreau să încerc dieta cu oțet de mere?

Oricine se gândește să încerce dieta cu oțet de mere ar trebui să discute mai întâi cu medicii care îi îngrijesc sănătatea, pentru a se asigura că un consum sporit de oțet nu va cauza alte probleme. Spre exemplu, oțetul este un acid și poate afecta esofagul și smalțul dinților dacă este consumat nediluat, în cantități prea mari sau în mod consecvent. De asemenea, consumul de acid acetic (oțet) poate scădea nivelurile de potasiu din organism și poate modifica nivelul insulinei, ceea ce poate afecta persoanele cu sindrom metabolic și diabet.

Totuși, cel mai bine este ca oțetul de mere să fie folosit în alimentație doar pentru vinegrete, sosuri, baiț pentru friptură, reducții și murături, și nu ca dietă pentru slăbit.

Concluzii despre cura de slăbire cu oțet de mere

Adevărul e că despre cura de slăbire cu oțet de mere toți cei care nu au încercat-o încă mai cred că poate funcționează, dar cei care au încercat-o știu că, de fapt, tot oțetul consumat a fost bun doar pentru salată, și nu pentru slăbire.

Nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile conform cărora dieta cu oțet de mere ajută la pierderea în greutate, dar pot apărea probleme de sănătate în urma consumului unei cantități sporite de oțet de mere.

Așadar, pentru a slăbi, recomandăm metodele testate și cunoscute, de fapt, de toată lumea: reducerea aportului caloric din alimentațiereducerea aportului caloric din alimentație și creșterea consumului prin activitate fizică.