Meniu Închide

Mitul caloriilor negative

La ora actuală găsești diete de toate felurile, de la dieta Atkins, Dukan, Dash, dieta disociată până la intermittent fasting. Dar ar putea mâncatul alimentelor ce au „calorii negative” să stimuleze scăderea în greutate?

O calorie este o unitate de energie, exprimată de obicei ca kilocalorii (kcal) pentru conținutul energetic al alimentelor. Teoria din spatele alimentelor negative pe bază de calorii este că unele alimente au un conținut de calorii mai redus (energie) decât cantitatea de energie necesară pentru digerarea și absorbția alimentelor în organism. Teoretic este posibil. Dar, în realitate, chiar și alimentele cele mai scăzute în calorii, cum ar fi țelina, conțin mai multe calorii decât este nevoie pentru a le descompune și a le absorbi în organism.

Nevoile noastre de energie sunt compuse din trei componente:

• Energia necesară pentru menținerea unui corp în stare de repaus, care este energia necesară corpului nostru pentru a-și desfășura procesele de bază pentru a putea trăi.

• Efectul termic al alimentației, care este creșterea ratei metabolice după masă, în timp ce alimentele sunt digerate și absorbite.

• Energie suplimentară necesară pentru activitate și exerciții fizice.

Dintre acestea, efectul termic utilizează cele mai puține calorii – aproximativ 10% din energia pe care o consumăm. Cu alte cuvinte, aproximativ o zecime din caloriile pe care le consumăm sunt folosite pentru a procesa alimentele noastre – aceasta include mestecarea mâncării noastre, sistemul digestiv, absorbția nutrienților și stocarea excesului de energie.

Alimente cum ar fi țelina, grapefruitul, broccoli, roșiile și castraveții,  toate au fost denumite ca alimente cu conținut scăzut de calorii, dar nu există dovezi științifice care să susțină această idee. Deși sunt alimente cu conținut scăzut de calorii, cu 7kcal până la 30 de kcal pe 100g, este nevoie de mai puțină energie decât acestea pentru a le prelucra. Acest lucru se datorează faptului că acestea conțin cantități mari de apă și fibre, care au un cost de energie foarte scăzut.

Mai bine înlocuiești, decât să adaugi

Aceste alimente sunt foarte utile pentru persoanele care încearcă să piardă în greutate, deoarece conțin un număr redus de calorii. Dacă înlocuiești alimentele din dieta ta cu unele dintre acestea – de exemplu, înlocuind o porțiune de chipsuri cu o salată – este posibil să scădă considerabil aportul de calorii. Ca un impuls suplimentar, ele sunt pline de nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, și conțin, de asemenea, o mulțime de fibre, care au, de asemenea, multe beneficii pentru sănătatea ta.

Este important să înlocuiești produsele cu calorii superioare pe o farfurie, în loc să adaugi acestora fructe și legume la mese, deoarece pur și simplu adăugând elemente sănătoase crești conținutul total de calorii. De exemplu, un cheeseburger plus o salată conține mai multe calorii decât un cheeseburger singur.

Pentru a pierde în greutate, oamenii trebuie să folosească mai multă energie decât energia (calorii) pe care o mănâncă și o beau, dar acest lucru este dificil. Cercetările au arătat că oamenii tind să subestimeze conținutul de calorii al alimentelor pe care le consumă și îl subestimează cu mai mult dacă sunt obezi decât cei cu o greutate normală.

Cercetătorii Pierre Chandon și Brian Wansink au arătat în Journal of Consumer Research, că atunci când oamenii mănâncă la restaurante tip fast food cu o imagine mai sănătoasă, ei subestimează conținutul de calorii al meselor lor, comparativ cu aceleași mese la un restaurant cu o imagine mai puțin sănătoasă și pot în cele din urmă să consume mai multe calorii per total.

O altă problemă este menținerea greutății pe termen lung. Multe studii au arătat beneficiile pe termen scurt ale dietelor pentru a ajuta la scăderea în greutate, dar peste 80% dintre oameni au pus în timp înapoi greutatea pierdută. Accesul la alimentele ieftine cu conținut ridicat de calorii este ușor în societatea actuală, deci este dificil să reziști în mod permanent produselor bogate în grăsimi și zahăr.

Din păcate, alimentele cu calorii negative sunt un mit și nu există nici o cale ușoară de a pierde în greutate și de a o păstra pe termen lung. Schimbarea opțiunilor tale pentru alimente și băuturi cu unele mai sănătoase pe o bază permanentă este mai probabil să ducă la o pierdere în greutate susținută pe termen lung, decât dieta pe termen scurt pe care o ții tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *