Meniu Închide

Importanța Indicelui Glicemic al alimentelor

Când vine vorba despre slăbit, părerile și alegerile sunt de tot felul. Unii merg pe mâna nutriționiștilor, alții respectă programul alimentar dat de antrenorul de fitness, iar alții se informează personal de pe internet sau din cărți și aplică ce simt ei că se potrivește corpului lor.

Din multitudinea de variante, există încă una care este bine să știi că există și este ușor de urmărit atunci când vrei să slăbești și nu numai. Este bine să știi ce să mănânci pentru a slăbi, dar este la fel de important să știi ce anume să mănânci și pentru sănătatea corpului tău. Această variantă îți prezintă indicele glicemic al alimentelor. Aici poți găsi singur adevărata valoare a unui aliment care tu credeai că te ajută în procesul de slăbire și unele adevăruri despre mituri auzite.

Spre exemplu, un mit destul de întâlnit este cel despre carbohidrați, care trebuie să consumăm cât putem de puțin; dar câtă lume știe care este explicația?

În 1981 cercetările doctorului David Jenkins și ale colaboratorilor săi de la catedra de științe nutriționale din Universitatea din Toronto au descris termenul de indice glicemic (IG), ca fiind baza fiziologică a clasificării alimentelor cu carbohidrați. Adică, în loc să se pună accent pe felul de carbohidrați conținut de un aliment, ei au căutat să afle cum răspunde organismul la carbohidrați; cât de repede și cât de mult crește nivelul de zahăr din sânge (glicemia) în primele două ore dupe ce alimentul a fost consumat.

Digestia transformă carbohidrații în glucoză crescând nivelul zahărului din sânge, iar acesta determină mai departe producerea de insulină imediat după ce mâncarea a fost digerată. Glicemia este factorul reglator principal al secreției de insulină, iar eliberarea insulinei crește odată cu glicemia. Insulina este un hormon ce contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge și dacă este produs în cantitate mai mare, poate produce îngrășarea.

Se poate spune că indicele glicemic măsoară biodispozitia carbohidraților sau rata de absorbție intestinală. Cu cât rata de absorbție este mai mare, ca în cazul cartofilor care au IG foarte mare, cu atât nivelul zahărului în sânge va crește foarte rapid. Alimentele cu indicele glicemic scăzut au nevoie de un timp mai lung pentru a fi digerate și asta determină reducerea senzației de foame și apoi scădere ponderală.

Un alt mit în curele de slăbire este cel al fructelor. Dacă știai că unele fructe au calorii puține, aici poti vedea ce IG au și de ce este recomandat să le inlocuiești cu alte fructe cu IG mic.

Dar toate informațiile despre ce să mănânci și ce să eviți să mănânci atunci cănd vrei să slăbești, le găsești în lista completă a alimentelor cu indicele glicemic mare, mediu sau mic.

Și bineînțeles pe lângă un stil de alimentație sănătos este nevoie de mișcare. Fie că este vorba de fitness, dans, mers pe bicicletă sau jogging; oricare dintre acestea alegem, va fi de ajutor corpului nostru.