Meniu Închide

Alimentația, un element de bază al sănătății noastre

Specialiștii ne învață cum și ce să mâncăm.

Câtă lume știe că este o diferență între „a mânca” și „a te hrăni”? Cu siguranță, nu sunt unul și același lucru.

Pentru majoritatea oamenilor a mânca înseamnă a-și potoli senzația de foame umplându-și stomacul cu diferite alimente ce le cad la îndemână sau mâncăruri pe care le gătesc de ani și ani, neschimbând nimic. Iar acest lucru se reflectă în starea generală de sănătate pe care ori o ignoră, ori o tratează cu „soluții” de moment. Alții spun că a mânca sănătos este costisitor, doar că ei nu fac un raport între costurile date la doctori și farmacii și costurile date pe alimentele ce îi poate ajuta să prevină, decât să trateze.

Dar cei care și-au dorit sau au fost nevoiți să-și schimbe modul de a mânca, au aflat că există și alte variante pentru a afla adevărata valoare nutritivă a alimentelor.

În general, cel care oferă un plan de alimentație și nutriție este nutriționistul, dar acesta nu este obligat să aibe o formare specifică. Iar cel care este expert în alimentația umană și reglementarea dietei este dieteticianul. Dieteticianul este profesionist în domeniul sănătății care este autorizat să evalueze, să diagnostigheze și să trateze probleme nutriționale.

Ideea de a apela la un nutriționist sau un dietetician nu a fost destul de dezvoltată și clară, oamenii crezând că cei care merg la un specialist sunt oameni ce au cu mult peste kilogramele standard și au nevoie de un ajutor pentru a scăpa de acestea. Este posibil ca acest aspect să-i împiedice pe anumiți oameni să apeleze la un specialist doar pentru a-i ajuta și a-i învăța să își schimbe modul de a se alimenta și astfel au cules informații și metode pe care le-au aplicat conform nevoilor personale.

Dar în momentul de față există și alte metode eficiente pentru cei care doresc să fie propriul specialist și să aibe rezultatul dorit, cum ar fi aplicațiile gratuite pentru telefonul mobil. Una dintre ele este aplicația Lose It! și este disponibilă pentru iPhone și Android.

Cu siguranță genul acesta de abordare are potențial și pe viitor, deoarece, din păcate, modul românilor de a se alimenta nu este unul corect și rata obezității este în creștere, România aflându-se în primele 3 locuri la capitolul obezitate infantilă, conform Gazetei de Sud.