Meniu Închide

Jocul emoțiilor

jocul-emotiilor

Astăzi lansăm Jocul emoțiilor, un instrument GRATUIT, accesibil online, care îi învață pe copii cele șase emoții de bază prin identificarea emoțiilor atât prin posturile corporale cât și prin expresiile faciale corespunzătoare, atât în fotografii, cât și în reprezentări grafice (ilustrații). 

Jocul emoțiilor este construit pe principiul Trial & Error. Copilul este invitat să aleagă răspunsul considerat de el corect – dacă greșește, poate să mai încerce o dată și încă o dată, până când reușește. El învață astfel cum să identifice emoțiile prin eliminarea variantelor greșite. 

Dacă alegerea inițială a copilului nu este cea bună, jocul acordă șanse nelimitate de a încerca din nou și din nou, până când acesta răspunde corect.  

 

Jocul emoțiilor funcționează astfel:

  • Se observă imaginea redată;
  • Se alege una dintre emoțiile exprimate în cuvinte care corespunde imaginii;
  • Dacă răspunsul este greșit, se va mai încerca o dată;
  • Dacă răspunsul este corect, se va reda altă imagine;
  • Procesul este luat de la capăt.

Jocul emoțiilor poate fi accesat de oricine și este în special dedicat profesorilor și părinților care doresc să-și învețe copiii să identifice emoțiile bazându-se pe expresii faciale. 

 

Conform lui Paul Eckman, “emoțiile sunt reacții pozitive sau negative de scurtă durată, care sunt însoțite de modificări ale organismului și oglindesc atitudinea individului față de realitate.” Emoțiile sunt un sistem al organismului prin care acesta ne transmite mesaje, ne îndrumă să repetăm o anumită activitate dacă ne aduce bucurie, sau din contră, să evităm pericolul. De asemenea, transmițând organismului cum să își modifice mimica, gesturile și postura corporală, emoțiile ne ajută să transmitem mesaje celorlalți despre felul în care ne simțim, iar, atunci când identificăm în atitudinea non-verbală emoțiile interlocutorului, putem mai ușor să îl înțelegem și să ne adaptăm diverselor situații. 

Psihologul Paul Eckman a identificat șase emoții de bază pe care toți oamenii le afișează în același fel în mimica feței, indiferent de cultură. 

 

  • Fericire

Fericirea este o emoție care exprimă starea de bine și apare atunci când se întâmplă ceva ce ne dorim, ne atingem obiectivele sau ajungem într-un moment mulțumitor al vieții. Ea se observă pe chip prin zâmbet, ridicarea obrajilor, formarea de riduri în colțurile ochilor și mijirea ochilor. În corp se manifestă printr-o senzație de eliberare și energizare. Pot apărea furnicături pe piele. 

fericire

 

  • Tristețe

Tristețea este considerată o emoție negativă, ca urmare a unei pierderi a unei persoane dragi, a sănătății, a statutului, a locului de muncă, sau a unei dezamăgiri, nereușite, nedreptăți. Ea se exprimă pe chip prin colțurile buzelor îndreptate în jos, o ușoară ridicare a interiorului sprâncenelor și formarea de riduri pe frunte. În corp se simte ca o durere în piept sau o greutate apăsătoare, nevoia de a plânge, lipsa de energie și un gol interior.

tristete

 

  • Frică

Teama este o emoție care apare în urma unei amenințări exterioare, care generează comportamente de tipul luptă, fugă sau îngheț. Se manifestă prin tremur, gură uscată și bătăi ale inimii rapide. Pe chip, ea se observă prin ochi măriți, frunte tensionată și gura în linie dreaptă. 

frica

  • Furie

Furia este o emoție normală, și apare atunci când ne sunt încălcate limitele sau regulile proprii, sau atunci când suntem răniți fizic și emoțional, dezamăgiți sau tratați necorespunzător. Furia se manifestă în organism prin puls rapid, înroșirea feței și apariția venelor sub piele, din cauza tensiunii arteriale. Aceasta poate duce la un comportament agresiv sau violent, cu țipete, jigniri și spart obiecte. Furia se observă pe chipul persoanei prin nări dilatate, pleoape încordate și afișarea dinților.

furie

  • Dezgust

Dezgustul este o emoție care apare când intrăm în contact cu lucruri neplăcute, dezgustătoare, revoltătoare. Dezgustul se raportează la toate simțurile: miros, văz, auz, atingere, gust. Persoanele care simt dezgust au reflexe de vărsat, durere de stomac și o presiune în capul pieptului. Nasul se încrețește, iar bărbia este tensionată.

dezgust

  • Surprindere

Surprinderea este o emoție de scurtă durată, de doar câteva secunde, care apare în urma unui stimul exterior pozitiv sau negativ. Ne simțim surprinși dacă se întâmplă un eveniment neașteptat sau vedem din senin pe cineva cunoscut. Este exprimată prin ridicarea umerilor, scăparea obiectelor din mâini și țipăt. Pe chip, ochii sunt măriți și sprâncenele ridicate, gura ușor întredeschisă.

surprindere