Meniu Închide

Includerea sportului în programul școlar încărcat

includerea-sportului-in-programul-scolar-incarcat-al-copilului

Includerea sportului în programul școlar încărcat al copilului poate fi dificil de realizat astfel încât să se păstreze un echilibru în viața lui și să nu se simtă suprasolicitat. Părinții sunt responsabili de organizarea unui program adecvat, care să cuprindă toate activitățile, iar recomandarea noastră este ca, atunci când au de ales între orice fel de meditații și sport, pentru binele viitor al copilului, să favorizeze mișcarea fizică.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor să aibă activitate fizică de intensitate medie sau ridicată pentru cel puțin 60 de minute în fiecare zi. Sistemul de învățământ românesc însă ține copiii lipiți de băncile școlare ore în șir zilnic, iar pauzele sunt scurte și folosite de copii pentru a sta cu ochii în ecranele telefoanelor și pentru gustări. 

Sportul este însă necesar. El îmbunătățește anduranța cardio-respiratorie, întărește sistemul imunitar, reduce creșterea în greutate și dezvoltă mușchii și oasele. Copiii învață să își coordoneze mișcările și devin mai puternici. 

 

Includerea sportului în programul școlar încărcat al copilului:

 

  • Materie luată în serios la școală

Observăm din ce în ce mai des tendința copiilor de a se eschiva de la materia “Educație fizică și sport” din cadrul școlii. Ei obțin scutire medicală, neavând niciun impediment în a face mișcare, sau aleg să chiulească de la aceste ore. Aceste obiceiuri au apărut în urma unor evenimente care au făcut copiii să se simtă rușinați sau timorați: fie mustrați de profesori, fie demoralizați că nu pot executa corect exercițiile. 

Prin mai multă îngăduință și acceptare, copiii ar putea profita de acea oră impusă de școală pentru a face mișcare sub supervizarea unei persoane competente. Ar fi un moment ideal de a practica sporturi în grup cu colegii de clasă, precum baschet, volei, fotbal, handball. Profesorul ar putea organiza concursuri de alergat sau circuite, iar la final să ofere un premiu câștigătorului care reușește să termine în cel mai scurt timp. Astfel, se îmbină armonios activitatea fizică și distracția. 

Dacă aveți un copil care evită sportul la școală, aflați de ce se întâmplă acest lucru, apoi discutați serios cu cadrele didactice și de conducere ale școlii, pentru că aceștia să caute și să găsească o soluție. Este datoria lor de a ajuta toți copiii să participe la toate orele, inclusiv cele de sport și vocaționale, nu doar la cele teoretice.

 

  • În timpul pauzelor

Cele 5 sau 10 minute de pauză între materii, deși insuficiente, reprezintă totuși o oportunitate pentru copii de a ieși în curtea școlii și a-și dezmorți corpul. Astfel, ei se obișnuiesc ca după o perioadă de concentrare să elibereze atât mintea, cât și corpul de stres și să porneasă de la capăt cu o nouă forță și motivație. Acest lucru le va fi de folos și mai târziu, în viața de adult, când timpul petrecut în bancă ascultând profesorii se va transforma în timp petrecut la birou. 

Dacă aflați că nu se iese în pauze în curtea școlii sau măcar pe holurile acesteia, discutați cu cadrele didactice și cu conducerea, pentru a obține mobilizarea acestora în a îndemna copiii să folosească pauzele în mod sănătos. 

 

  • Ca activitate extrașcolară

Există o mulțime de sporturi și activități din care copilul să își poată alege ceva potrivit pentru el. Bineînțeles, la început, părinții vor lua deciziile în privința sportului practicat, luând în considerare și bugetul familiei (de exemplu, tenisul sau echitația sunt mai costisitoare) și disponibilitatea (cine, din familie, are timp să îl ducă pe cel mic la cluburile sportive). Însă, pe măsură ce copilul se obișnuiește cu rutina mișcării fizice, poate descoperi alte pasiuni sportive pe care își va dori să le urmeze. 

Includerea sportului în programul școlar încărcat al copilului este importantă pentru dezvoltarea și menținerea sănătății celui mic. O plimbare în parc în defavoarea unei ore de făcut teme sau a unei ore de meditații ar putea fi o alegere bună, beneficiile pentru copil fiind considerabil mai mari în cazul în care reduceți suprasolicitarea intelectuală și alegeți activitatea fizică, atât de necesară pentru sănătate.