Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Dietele îngrașă?

Dietele îngrașă?Dieta este acel program nutrițional de scurtă durată și restrictiv, pe care cei care au câteva kg în plus pot să îl țină cu mari sacrificii, pentru numai câteva săptămâni. Însă ce se întâmplă cu oamenii care au zeci de kg de dat jos și care nu pot rezista o vreme atât de îndelungată la regim? Ei bine, aceștia din urmă ajung să se îngrașe și mai mult dacă țin regimuri succesive, pentru că... dietele îngrașă.

Dietele sunt periculoase

Iată mai jos principalele motive pentru care dietele duc la obezitate și sunt dăunătoare pentru sănătatea fizică și psihică a celor cu probleme de greutate:

  • tulburările de alimentație își au originile în regimurile aberante și în obiceiul de a ne cântări obsesiv în fiecare zi: cei care țin regimuri sunt de 8 ori mai predispuși la tulburări de alimentație;
  • dietele sunt contraindicate pe termen lung: reacția corpului la un regim restrictiv este încetinirea metabolismului și mâncatul în exces, atunci când voința cedează;
  • dietele la modă pot fi periculoase pentru sănătate, deoarece restricționează accesul la diverse tipuri de nutrienți necesari pentru buna funcționare a întregului organism;
  • dietele sunt foarte greu de ținut pe termen lung, fiindcă ne răpesc plăcerea de a mânca și ne frustrează psihologic;
  • dietele nu adresează cauza îngrășării: de multe ori obezitatea survine în urma unor traume, ceea ce nu se poate rezolva printr-un deficit de calorii. Dacă problema de fond nu este adresată, procesul de slăbire va fi sabotat ori de câte ori revin sentimentele și gândurile negative;
  • fluctuațiile de greutate (efectul yo-yo) sporesc riscul pentru boli cardiovasculare, diabet tip 2 și hipertensiune arterială;
  • dietele aduc mâncarea în centrul atenției: datorită regulilor complicate și restrictive ale feluritelor regimuri, mâncarea devine o obsesie, un fruct oprit;
  • dieta măsoară valoarea unui om în centimetri sau în kilograme, ceea ce scade stima de sine și încrederea în toate acele merite personale nelegate de aspectul fizic.

Acum este clar de ce menținerea greutății este o problemă cu bătaie lungă, pe care dietele de scurtă durată nu o pot rezolva.

Ce poți să faci?

Așadar, cei care vor să slăbească fără a-și asuma toate aceste riscuri serioase pot să își facă mai întâi un inventar al motivelor pentru care au ajuns să se îngrașe și apoi un plan alimentar sănătos, pe care să îl poată susține pentru tot restul vieții și care să conțină mâncăruri gustoase și sănătoase, precum și activități fizice.

Dietele care promit rezolvări magice sunt păcăleli!

Articol scris de: Clara

Referinte:

  • https://www.psychologytoday.com/blog/changepower/201010/why-diets-dont-workand-what-does
  • http://www.refinery29.com/diet-problems
Dietele îngrașă?

Dietele îngrașă?

Dieta este acel program nutrițional de scurtă durată și restrictiv, pe care cei care au câteva kg în plus pot să îl țină cu mari sacrificii, pentru numai câteva săptămâni.
mai multe detalii
Somnul și obezitatea

Somnul și obezitatea

Deși este privit ca fiind cea mai sedentară activitate dintre toate, tocmai somnul este cheia procesului de slăbire.
mai multe detalii
Cura de slăbire

Cura de slăbire

Cura de slăbire e prima ta preocupare? Te dai jos din pat dimineața cu gândul că "așa nu se mai poate"? Seara, înainte să adormi, îți trec prin minte o mie de regrete pentru fiecare aliment consumat în ziua respectivă? Nu ești singura persoană care nu se poate gândi decât la cura de slăbire, și totuși, nu slăbește! Ce e de făcut?
mai multe detalii
Mici schimbări în 10 zile

Mici schimbări în 10 zile

Dacă ești conștient că este cazul să mai scazi în greutate dar nu te-ai hotărât încă să te apuci de un regim de slăbire la modul serios, sunt totuși câțiva pași pe care îi poți face chiar acum cu ușurință, care te vor ajuta să îți intri în ritm și să slăbești un pic. Ai putea începe cu un program rapid pentru 10 zile, făcând câte o schimbare pozitivă pentru sănătatea ta în fiecare zi, până te vei obișnui cu ideea.
mai multe detalii
Cum să nu te îngrași de Sărbători

Cum să nu te îngrași de Sărbători

Dacă ești pofticios, e foarte posibil să te îngrași puțin în preajma sărbătorilor. Problema este că vei tinde să acumulezi aceste kilograme în fiecare an, fără să mai apuci să le dai jos vreodată. Ca să nu cazi în acest tipar, secretul este să controlezi porțiile.
mai multe detalii
Tabla imaginației în procesul de slăbire

Tabla imaginației în procesul de slăbire

Dacă ai început deja un regim și ai ajuns în punctul în care te-ai plictisit, ai putea încerca să-ți faci o tablă a imaginației, care să te inspire în procesul de slăbire, să-ți amintească de țelurile pe care le urmărești și care să te motiveze să reziști până la capăt.
mai multe detalii
Doar azi....

Doar azi...

Cum sa iti pacalesti mintea si sa o faci aliatul tau in a atinge o greutatea ideala.

mai multe detalii
Cum ne ajută proteinele să slăbim

Cum ne ajută proteinele să slăbim

Cei care consumă de obicei suficiente proteine pot să slăbească și să își îmbunătățească sănătatea în același timp. Consumul de proteine micșorează riscul pentru obezitate, diabet sau boli cardiovasculare și crește metabolismul, sporește senzația de sațietate și ajută la formarea țesutului muscular. Chiar și o mică schimbare în felul în care ne raportăm la proteine se resimte imediat în organism.
mai multe detalii