Meniu Închide

Somnul și obezitatea

Somnul nu este un proces esențial numai pentru creier, ci pentru întregul corp, cu efecte multiple asupra stării noastre generale de sănătate. Din ce în ce mai mult, societatea modernă ne împinge să renunțăm la orele necesare de somn în favoarea muncii sau a divertismentului la ore târzii, în vreme ce expunerea la lumină artificială după înserat ne modifică ritmul circadian. Privarea de somn poate avea multiple consecințe negative asupra organismului și, spre uimirea multora, poate conduce chiar la creșterea semnificativă a riscului pentru obezitate. Din 1980 și până astăzi rata obezității în plan mondial s-a dublat. În paralel, durata și calitatea somnului au scăzut. Oare de ce ne este așa de greu să tragem concluziile evidente?

În primul rând trebuie să discutăm despre Sindromul de Apnee in Somn – o problemă medicală adesea întâlnită în rândul celor supraponderali. Pe măsură ce acumulăm kilograme în plus, mai ales în zona gâtului și a trunchiului, respirația poate fi parțial sau chiar total obstrucționată în timpul somnului, ceea ce ne face să ne trezim în repetate rânduri. Drept rezultat, somnul devine fragmentat sau putem avea probleme în a adormi la loc iar în timpul zilei ne simțim confuzi și lipsiți de putere. Consecințele asupra greutății sunt multiple: fiind atât de obosiți, ne este mai greu să facem sport iar pentru a ne reveni din somnolență și a ne concentra la serviciu, avem tendința de a consuma din reflex alimente cât mai bogate în calorii. Iar celor care se află într-un proces de slăbire, privarea de somn le poate induce o stare de șoc, în urma căreia ar putea chiar să se îngrașe, în ciuda dietei pe care o țin.

De asemena, chiar și o jumătate de oră de somn pierdut în mod regulat ne poate îmbolnăvi hormonal. Abilitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge depinde de odihna  zilnică – cei care nu dorm suficient au nevoie să producă cu 30% mai multă insulină; în plus, din același raționament, s-a descoperit că munca în ture poate conduce la o stare de sănătate pre-diabetică. Însă nici efectele asupra circumferinței taliei nu pot fi subestimate: privarea de somn scade nivelul leptinei (hormonul care care ne dă senzația de sațietate) și crește nivelul grelinei (hormonul care ne stimulează apetitul). Mai mult decât atât, oamenii tind să confunde oboseala cu senzația de foame, fiindcă aceste senzații sunt similare și, în loc să se culce, cei peste măsură de obosiți vor apela la mâncare.

În concluzie, nu putem neglija faptul că avem nevoie de minum 7 ore și jumătate de somn pe noapte ca să fim sănătoși. Deși este privit ca fiind cea mai sedentară activitate dintre toate, tocmai somnul este cheia procesului de slăbire.

de Clara S.

Surse:

1 comentariu

  1. Pingback:Formarea obiceiurilor sănătoase: automatizarea proceselor - Asociația Supra

Comentariile sunt închise.