Meniu Închide

Cum e sa fii gras in zilele noastre

Sunt Flory si o sa-ti scriu astazi despre „statutul” de obez si cateva aspecte legate de acesta pe care cu siguranta le-ai simtit si tu pe pielea ta.

A fi supraponderal, obez sau pur si simplu gras

A fi supraponderal, obez sau pur si simplu gras in ziua de azi reprezinta o adevarata provocare, chiar lupta as putea spune, o lupta atat cu tine insuti, cat, mai ales, cu cei din jur. Daca lupta cu tine ar putea finalmente sa dea rezultate pozitive, lupta cu ceilalti pare a nu avea sfarsit, este nedreapta, dura si extrem de distructiva pentru linistea ta. Aceasta lupta se naste din discriminare, din tamponarea continua cu prejudecatile oamenilor, din faptul ca societatea de azi e croita intr-un anume fel, promovand un anumit tip de valori si de modele.

Stigmatul obezitatii

Ingrijorator este faptul ca discriminarea persoanelor cu greutate se intalneste, de ceva timp, in tot mai multe parti ale lumii si are o latura atat institutionala, cat si una interpersonala.

Multe studii au dovedit ca stigmatul obezitatii incepe de la varste foarte fragede (aproximativ de pe la 3 ani), adultii sadindu-le in minte celor mici prejudecati de tipul: „oamenii grasi sunt puturosi, urati, nesuferiti, dezgustatori… tu nu trebuie sa fii asa!” A fost foarte concludenta in acest sens intervievarea unor copii de 3 – 5 ani care au fost rugati sa descrie ce cred despre colegii lor grasuti din grupa de la gradinita. Copiii, aproape fara exceptie, si-au descris colegii supraponderali ca fiind rautaciosi, urati, prosti, si care nu au niciun prieten.

Daca cei mici sunt atat de duri, iata si in perioada scolaritatii cum stau lucrurile. Copii supraponderali sunt batjocoriti si tratati cu agresivitate verbala si, nu de putine ori, fizica de catre colegii lor. Culmea este ca si profesorii ajuta la raspandirea prejudecatilor si stigmatizarii copiilor obezi, uitand parca ce rol esential au in dezvoltarea armonioasa a tuturor copiilor cu care lucreaza. Un numar mare de studii legate de dinamica relatiilor scolare au demonstrat faptul ca profesorii nu au asteptari la fel de mari de la copiii supraponderali, minimalizandu-le abilitatile intelectuale, considerandu-i emotivi peste masura, incapabili sa duca la bun sfarsit o sarcina, dezordonati, nesociabili, ocoliti de ceilalti copii care nu se pot simti bine langa obezi.

La ce duc toate acestea?

Efectele in timp sunt devastatoare asupra copiilor cu greutate, cat si asupra celor care ii agreseaza. Primii se umplu de frustrari, devin foarte vulnerabili, tematori, complexati, capata tendinte depresive, se insingureaza, incep sa evite contactul cu scoala, fie chiulind fie chiar abandonand intr-un final scoala. Ceilalti isi dezvolta de timpuriu, agresivitatea, lipsa de intelegere, comportamentele batjocoritoare.

Discriminarea persoanelor supraponderale la medic

Discriminarea persoanelor cu greutate merge dincolo de zidurile scolii, chiar si acolo unde ar trebui sa se gaseasca solutii si sprijin specializat pentru depasirea problemei kilogramelor in plus – cadrul medical, personalul medical.

Obezitatea este o problema de sanatate publica ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare, motiv pentru care Parlamentul European a emis in 2007 o dispozitie privind recunoasterea oficiala a obezitatii drept boala cronica, tocmai pentru a se combate discriminarea persoanelor obeze. Conform unui studiu, prin care s-a verificat care este perceptia a 400 de specialisti din domeniul medical, s-a constatat ca medicii coreleaza automat obezitatea cu igiena precara, cu ostilitatea, cu lipsa de onestitate si cu o lipsa complete a vointei (Psychology Today).

Ce face obezul la locul de munca?

Asta in cazul in care are unul si a reusit sa treaca, ca prin minune, prin furcile caudine ale interviului de angajare, unde se stie clar, ca, aproape niciodata cand se prezinta o persoana cu greutate normala si una supraponderala, desi au pregatiri similare, sansele de a obtine slujba nu sunt egale, balanta inclinand mereu in favoarea celui mai aratos (deci nu obezul / supraponderalul…). Si cand te gandesti ca jobul respectiv nici macar nu presupunea in vreun fel expunerea angajatului… Deci ce legatura are fizicul?

Salarizarea si sansele de promovare sunt de multe ori afectate de astfel de prejudecati. Persoanele cu probleme de greutate sunt amanate si chiar evitate sistematic cand vine vorba de o eventuala promovare, in pofida competententelor si calificarii lor. S-au identificat chiar si cazuri extreme de suspendare sau chiar concediere a angajatilor cu probleme de greutate, desi acestia erau competenti. Insa, ca si la copii, asa cum am vazut anterior, persoanele supraponderale si chiar mai rau cele obeze sunt automat considerate lenese, dezinteresate, neimplicate, mult mai putin competente decat colegii lor, lipsite de autodisciplina.

Discriminarea in magazine

Unde mai intampina obezul rezistenta, fiind tratat ca ultimul om? In magazine.. ca doar trebuie si el sa se imbrace. Placut ar fi si sa gaseasca pe cat posibil haine, nu saci sau „imbracaminte de clovn”. Este un calvar ca o persoana supraponderala / obeza sa incerce sa isi gaseasca imbracaminte cu stil. In putinele magazine de profil se gasesc haine imense, ridicole, ori inchise la culoare, ori prea stridente, niciodata adecvate. Daca mai adaugam si tonul nefericit al vanzatoarei care te intampina de la intrarea in magazin cu tot felul de comentarii de prost gust si cu o totala lipsa de bunavointa, iti vine sa fugi in momentul imediat urmator, adresandu-i si tu cateva maxime de larga circulatie in cartierele marginase.

Discriminarea persoanelor supraponderale in cercul de cunostinte

Acestea fiind zise, socializarea poate deveni un proces foarte complicat pentru obezi, dat fiind ca acestia nu au cum sa nu dezvolte o teama de interactiune cu cei din jur, unde la fiecare pas pot fi apostrofati.

Criticile cu privire la greutate au un impact emotional dovedit mult mai mare decat comentariile cu privire la sex, etnie, sau orientare sexuala. In doua sondaje efectuate in SUA, in anii 1995 -1996 si 2004 – 2006 s-a evidentiat faptul ca in vreme ce doar 17 % dintre barbatii grupului tinta intervievat si 9 % dintre femei s-au confruntat cu discriminarea rasiala, 28 % dintre barbatii obezi si 45% dintre femeile obeze intervievate au simtit pe propria piele discriminarea legata de greutatea lor. Asta spune tot.

S-a demonstrat clar si faptul ca sanatatea persoanelor obeze se inrautateste daca acestea se simt discriminate, acest fapt neancurajandu-le sa slabeasca sau sa adopte / sa mentina un stil de viata sanatos, dar intarindu-le comportamentele nesanatoase si autodistructive, ideea ca orice ar face, e in zadar.

Te rog sa-mi scrii si tu cu ce situatii ai fost confruntata/confruntat, de ce discriminari ai „avut parte”, care te-a afectat cel mai mult si cum vezi tu toata aceasta situatie.