Meniu Închide

Fișe scris citit

fise-scris-citit

Utilitarul care generează online și gratuit fișe de scris și citit este disponibil pe site-ul asociatia-supra.ro. Acesta este destinat părinților și profesorilor, care pot astfel concepe texte simplificate pentru exersarea cititului și scrisului și pentru a facilita în general activitățile de învățare (se pot adapta astfel rapid texte din manualele școlare, și nu doar cele de limba română, ci și cele de la alte discipline).

Prin intermediul utilitarului și cu puțină răbdare și creativitate, se pot genera fișe nelimitate, diverse, personalizate în funcție de nevoi și nivelul fiecăruia, pentru materii diferite.

Instrumentul se folosește astfel:

  • Se alege un titlu sugestiv

Titlul ar putea fi o descriere succintă a textului sau chiar cerința pe care cel mic trebuie să o urmeze.

  • Se selectează numărul maxim de litere din cuvinte

Atunci când se va completa textul dorit, această opțiune vă va preveni ce cuvinte depășesc numărul maxim selectat. Pentru mulți copii este adesea mai ușor să citească la început texte cu cuvinte formate din mai puține litere, iar părintele sau profesorul poate adăuga apoi, treptat, cuvinte mai lungi, pe măsură ce copilul citește din ce în ce mai ușor. Astfel, învățarea cititului se poate desfășura optim, fără frustrare pentru copil, cu rezultate bune în timp. 

De exemplu, un cuvânt ca „împărăteasă”, fiind format din 5 silabe, poate crea dificultăți copilului prin lungimea lui și să îl facă să renunțe la citit; el poate fi înlocuit cu un sinonim, chiar imperfect, pentru a ajuta clipul copilul să citească (de exemplu, „regină”, care are doar trei silabe). 

De aceea, în utilizarea formularului pentru generarea fișelor, opțiunea aleasă la acest pas vă informează ce cuvinte depășesc maximul de litere dorit. Astfel, cuvântul sau cuvintele care ar putea fi problematice pot fi înlocuite cu sinonime mai scurte.

  • Se introduce textul de citit / scris

La acest pas intervine creativitatea învățătorului/profesorului/părintelui. Aici se introduce textul de citit / de scris. După cum ați selectat la pasul anterior, utilitarul vă va arata ce cuvinte depășesc maximul de litere și astfel le veți putea înlocui. 

  • Se alege un model

Modelele pun la dispoziție o varietate de combinații pentru scris, pentru citit sau pentru citit și scris, cu fonturi cu litere pline sau punctate, de tipar sau de mână, cu majuscule sau minuscule. Modelele oferă de asemenea liniatură tip II și dictando.

  • Se selectează simbolurile ajutătoare

Simbolurile au rolul de a ilustra fișa și a oferi o notă jucăușă textului. Ele sunt opționale.

  • Se apasă butonul „Generează fișa

După un scurt timp ce așteptare, se afișează fișa în format PDF. Fișele de scris / citit se pot printa direct din browser sau se pot descărca și salva pentru utilizare ulterioară.

pranz-in-padure-poza

Utilitarul care generează fișele de scris și citit GRATUIT poate fi accesat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *