O alimentație echilibrată și sănătoasă ar trebui să conțină cât mai des și controversatele ouă, nu să fie incluse doar cu ocazia Paștelui, atunci când le consumăm fierte și înroșite. Ouăle nu fac rău, chiar din contră, sunt pline de nutrienți și proteine, care aduc senzația de sațietate mult mai repede decât alte alimente.
Nivelul colesterolului
Înainte să cunoaștem mai multe despre ele, ouăle erau catalogate ca fiind pline de colesterol „rău”, care ar fi avut impact asupra apariției bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. Însă, studiile recente au ajuns la concluzia că ouăle nu impactează semnificativ nivelul colesterolului din sânge.
Gălbenușul unui ou conține între 190 și 200 mg de colesterol, în schimb albușul este lipsit de această lipidă.
Caloriile și nutrienții dintr-un ou
Un ou mare conține doar 77 de calorii, dintre care doar 15 calorii sunt aportul albușului. O dietă bazată pe deficit caloric poate include fără griji albușuri pentru a oferi organismului nutrienții de care are nevoie. De asemenea, un ou conține 6 g de proteine și 5 g de grăsimi. Chiar este considerat de către specialiști drept un aliment foarte nutritiv, plin de vitamine și mult mai accesibil decât carnea.
Doza zilnică recomandată este de două ouă. Putem personaliza fiecare cantitatea în funcție de gusturi, preferințe și timpul pe care îl avem la dispoziție pentru prepararea lor.
Beneficiile consumului de ouă
- Ouăle au rol antibacterian (albușurile conțin lizozim, o enzimă care distruge bacteriile)
- Ouăle reduc riscul de infarct și boli cardio-vasculare
- Ouăle sunt o sursă importantă de proteine și aminoacizi
- Ouăle sunt pline de vitamine care îmbunătățesc vederea
- Ouăle conțin colină, un nutrient deosebit de important pentru funcționarea ficatului, susținerea nivelului de energie și menținerea unui metabolism sănătos, precum și pentru dezvoltarea normală a creierului și sănătatea funcțiilor sistemului nervos.
Idei de preparare a ouălor
Ouăle sunt foarte versatile și putem alege modul de preparare și în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție. O omletă doar din albușuri sau în care punem doar un gălbenuș și în rest albușuri (împreună cu multe legume, ca, de exemplu ceapă mărunțită și cubulețe de ardei gras) poate fi micul dejun perfect pentru a începe ziua cu energie. Sau, pentru un mic răsfăț, putem prăji ouăle în puțin unt. Poate într-o dimineață din weekend, când nu mai suntem pe fugă, putem alege să pregătim pentru toată familia ouă poșate sau fierte sau chiar umplute. Nu trebuie să așteptăm până la Paște pentru a ne bucura de ele.
Așadar, pentru persoanele sănătoase, care nu au primit de la medic contraindicații clare legate de consumul de ouă, acest aliment nutritiv și sățios, accesibil și ușor de preparat este perfect în alimentația zilnică. Ouăle nu ne fac rău, din contră, ne asigură senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp și prezintă o mulțime de beneficii pentru organismul nostru. Merită să le consumăm cât mai des!
Bibliografie
- https://www.doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-oua-de-ce-sa-le-consumi
- https://temananc.ro/articole/beneficii-ale-consumului-de-oua-19104.html
- https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/7-motive-pentru-care-puteti-sa-consumati-mai-multe-oua_8313
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-3010.2008.01735.x