Meniu Închide

De ce sunt gras?

de-ce-sunt-gras

Pentru a menține o siluetă suplă și aceeași greutate pe cântar, este esențial ca oamenii să aibă o alimentație echilibrată și un stil de viață activ. Dacă te-ai întrebat vreodată “De ce sunt gras?”, citește în continuare pentru a afla detaliile care fac diferența și de ce se depun caloriile atunci când îți e lumea mai dragă.

 

Alimentație

 

Din ce în ce mai multă lume alege să consume mâncare procesată. Fie că se aleg produse procesate din magazin, fie că se servește masa rapid în oraș, ambele variante favorizează îngrășarea. “Junk Food”, deși la îndemână atunci când nu există mult timp la dispoziție, nu conține nutrienți pentru hrănirea organismului, are foarte multe calorii, grăsimi, sare și zahăr în cantități mari. Mezelurile, alimentele din conserve, produsele semi-preparate sunt mai ieftine. În același timp conțin ingrediente nesănătoase care le fac mai atrăgătoare și le ajută să reziste mai mult. 

 

De asemenea, zahărul poate fi consumat în exces în mod inconștient prin sucuri acidulate sau cerealele pentru micul dejun. Ele au zahăr adăugat din plin, însă nimeni nu se va sătura cu un pahar de suc ca fiind porția de dulce dintr-o zi. Un studiu a ajuns la concluzia că cei care mănâncă dulce în formă solidă vor compensa cu cantități mai mici de mâncare. Persoanele care beau suc zilnic chiar au tendința de a crește aportul caloric mai mult cu 17% decât în mod normal.

 

Cantitate consumată

 

Carbohidrații rafinați (chips-uri, prăjituri, patiserie) sunt digerați și absorbiți mult mai ușor în organism, ceea ce duce la senzația de foame foarte repede după ce sunt consumați. Astfel, poate apărea mâncatul compulsiv al unor alimente hipercalorice.

 

Oamenii nu consumă constant același număr de calorii. În timpul vacanțelor, cand totul este inclus în preț, parcă e și păcat să nu se guste puțin din fiecare preparat. Sărbătorile sunt un alt moment în care se poate mânca mai mult decât are nevoie organismul. Atunci când se strânge toată familia împreună și se obișnuiește să se petreacă mult timp la masă, se pot consuma până la 300 de calorii în plus față de necesarul zilnic.

 

Mișcare redusă 

 

Activitatea fizică ocupă un loc la fel de important ca o alimentație sănătoasă. Dacă nivelul zilnic de mișcare este unul scăzut, atunci nu poate avea loc arderea caloriilor. Acest surplus se va depune în timp ca țesut adipos.

 

În prezent, este necesar ca oamenii să se motiveze singuri să facă sport din proprie inițiativă. Dacă mai demult slujba sau activitățile casnice presupuneau muncă fizică, acum cei mai mulți au joburi statice la birou. De aceea, efortul de a face mișcare trebuie să fie conștient. 

 

Lipsa de somn

 

Fiecare persoană are nevoi diferite în ceea ce privește numărul orelor de somn. Însă o lipsă cronică de somn duce la o metabolizare ineficientă a glucozei. Mai exact, zaharurile nu se ard, ci vor avea tendința să se depună ca grăsime. De asemenea, scade nivelul de leptină (hormonul sațietății) și crește nivelul de ghrelină (hormonul foamei) la persoanele care nu dorm bine noaptea.