Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

A.V.
21.01.2016

Cura de slăbire e prima ta preocupare? Te dai jos din pat dimineața cu gândul că "așa nu se mai poate"? Seara, înainte să adormi, îți trec prin minte o mie de regrete pentru fiecare aliment consumat în ziua respectivă? Nu ești singura persoană care nu se poate gândi decât la cura de slăbire, și totuși, nu slăbește! Ce e de făcut?

Cura de slăbire

Cura de slabireDefiniția unei cure de slăbire este simplă - e o "cură", deci un "tratament", care, ca orice tratament, tratează ceva - în cazul nostru, supraponderea sau obezitatea. Ca orice tratament, poate fi de scurtă sau de lungă durată - în funcție de cât de serioasă e problema.

O cură de slăbire rapidă este o metodă de a pierde - atenție, doar pe cântar - câteva kilograme în timp cât mai scurt (de obicei, termenul promis de două săptămâni, iar speranța e de până la 10-14 kilograme).

Dacă sunt atât de proaste, de ce toată lumea apelează la ele? Simplu, pentru că promit rezultate rapide și unicul mod de a măsura progresul este cântarul.

Cura de slăbire te scapă... de apă.

Genul acesta de cură de slăbire începe prin a-ți restricționa aportul de sare (evident, dacă nu mănânci mezeluri, brânză telemea, cașcaval și bacon, scapi de excesul de sare, pentru că toate aceste "delicii" sunt sărate ocnă). Rezultatul imediat (imediat!) e că, în mai puțin de trei zile, cântarul arată 2-4 kile în minus, iar tu nu mai poți de încântare că merge dieta și te înfometezi vitejește în continuare. De fapt, organismul tău a eliminat 2-4 litri de apă, nicidecum kilograme de grăsime.

Cura de slăbire te înfometează și te stresează

Ai auzit de expresia "hangry", a americanilor? Este un cuvânt combinat din hungry (înfometat) și angry (furios). Pentru că foamea e un semnal pentru organism că lucrurile nu sunt OK. Foamea scoală omul din somn și îl trimite la frigider! Cine este flămând (mai ales într-o cură de slăbire cu alimente și puține, și lipsite de gust), e nervos. Corpul percepe foamea ca pe o amenințare (de unde să știe el că tu vrei să scapi de colacul de grăsime care îți inconjoară abdomenul?) și asta înseamnă stres. Iar stresul și îngrășarea sunt corelate atât de bine, încât sunt oameni care au slăbit fără nicio altă schimbare în viața lor în afară de eliminarea factorilor de stres!

Cura de slăbire îți ocupă spațiu în minte

Și nu te mai lasă să te gândești la altceva. E ca un buton. În momentul în care decizi: gata, de azi sunt la cură de slăbire, se declanșează un mecanism în mintea ta, care nu te mai lasă să te gândești la altceva. Brusc, toată mâncarea (chiar și chestii care nu-ți plac în mod normal) devine apetisantă, și te trezești în mijlocul unei conversații importante că-ți zboară mintea la ce o să mănânci la cină. Sau la gustare. Sau a doua zi. Sau câte calorii avea prăjitura aia? O vreau!

Există vreo cură de slăbire... bună?

Da, pentru că altfel n-am fi aici! O cură serioasă (și sănătoasă) nu se numește "cură de slăbire", ci program sau, și mai bine, "Schimbarea treptată a stilului de viață, cu respect pentru minte și corp" și programează slăbirea pentru o perioadă mai îndelungată, fără să șocheze organismul, fără să pună presiuni insuportabile pe voința, bugetul și timpul tău.

Așa cum kilogramele le-ai acumulat în ceva vreme, nu te poți aștepta să le dai jos cât ai bate din palme (și nicidecum în două săptămâni, cum promit dietele "vedete", gen Dieta Daneză și alte născociri care îți fac metabolismul praf).

Așa cum mici schimbări au dus la acumularea de kilograme, tot mici schimbări vor ajuta, aproape pe nesimțite, la subțierea taliei și topirea stratului de pe coapse. Iar Asociația SUPRA este aici ca să te asiste în această călătorie. Citește articolele de pe site, intră în grupul nostru de pe Facebook, urmărește proiectele noastre.

Și începe cura de slăbire exact așa:

  • Așteaptă-te să dureze.
  • Schimbă mici lucruri - nu te grăbi, fă câte o schimbare, câte o ajustare, nu fă totul odată!
  • Mănâncă dacă ți-e foame.
  • Gustă dacă ți-e poftă.
  • Fă cumva să ai parte de mai puțin stres și mai mult somn.
  • Spune-ți tot timpul, ca o mantră: "nu sunt la cură de slăbire, sunt pe drumul către o viață mai sănătoasă și îmi respect corpul și mintea".
Dietele îngrașă?

Dietele îngrașă?

Dieta este acel program nutrițional de scurtă durată și restrictiv, pe care cei care au câteva kg în plus pot să îl țină cu mari sacrificii, pentru numai câteva săptămâni.
mai multe detalii
Somnul și obezitatea

Somnul și obezitatea

Deși este privit ca fiind cea mai sedentară activitate dintre toate, tocmai somnul este cheia procesului de slăbire.
mai multe detalii
Cura de slăbire

Cura de slăbire

Cura de slăbire e prima ta preocupare? Te dai jos din pat dimineața cu gândul că "așa nu se mai poate"? Seara, înainte să adormi, îți trec prin minte o mie de regrete pentru fiecare aliment consumat în ziua respectivă? Nu ești singura persoană care nu se poate gândi decât la cura de slăbire, și totuși, nu slăbește! Ce e de făcut?
mai multe detalii
Mici schimbări în 10 zile

Mici schimbări în 10 zile

Dacă ești conștient că este cazul să mai scazi în greutate dar nu te-ai hotărât încă să te apuci de un regim de slăbire la modul serios, sunt totuși câțiva pași pe care îi poți face chiar acum cu ușurință, care te vor ajuta să îți intri în ritm și să slăbești un pic. Ai putea începe cu un program rapid pentru 10 zile, făcând câte o schimbare pozitivă pentru sănătatea ta în fiecare zi, până te vei obișnui cu ideea.
mai multe detalii
Cum să nu te îngrași de Sărbători

Cum să nu te îngrași de Sărbători

Dacă ești pofticios, e foarte posibil să te îngrași puțin în preajma sărbătorilor. Problema este că vei tinde să acumulezi aceste kilograme în fiecare an, fără să mai apuci să le dai jos vreodată. Ca să nu cazi în acest tipar, secretul este să controlezi porțiile.
mai multe detalii
Tabla imaginației în procesul de slăbire

Tabla imaginației în procesul de slăbire

Dacă ai început deja un regim și ai ajuns în punctul în care te-ai plictisit, ai putea încerca să-ți faci o tablă a imaginației, care să te inspire în procesul de slăbire, să-ți amintească de țelurile pe care le urmărești și care să te motiveze să reziști până la capăt.
mai multe detalii
Doar azi....

Doar azi...

Cum sa iti pacalesti mintea si sa o faci aliatul tau in a atinge o greutatea ideala.

mai multe detalii
Cum ne ajută proteinele să slăbim

Cum ne ajută proteinele să slăbim

Cei care consumă de obicei suficiente proteine pot să slăbească și să își îmbunătățească sănătatea în același timp. Consumul de proteine micșorează riscul pentru obezitate, diabet sau boli cardiovasculare și crește metabolismul, sporește senzația de sațietate și ajută la formarea țesutului muscular. Chiar și o mică schimbare în felul în care ne raportăm la proteine se resimte imediat în organism.
mai multe detalii