Meniu Închide

Cum să îi ajuți pe cei apropiați să slăbească fără să îi superi

Dacă vrei să te implici în procesul de slăbire al celor dragi ție, însă nu știi unde este limita dincolo de care, în loc să îi susții – îi cicălești, cea mai simplă soluție este să îi întrebi pur și simplu ce li se pare lor a fi o intervenție rezonabilă. Cu toții suntem diferiți și, din această cauză, avem nevoi diferite. Unii dintre noi se descurcă minunat fără nici un pic de ajutor, în vreme ce alții au nevoie să fie pisați și mai există și cei care vor doar să aibă cui să i se plângă despre cât de greu este să țină regim. De asemenea, pe măsură ce persoana pe care încerci să o ajuți va avea izbânde în procesul de slăbire, este posibil ca el sau ea să aibă nevoie de mai puțin ajutor din partea ta, exercitând deja din ce în ce mai mult control asupra drumului pe care îl are de parcurs.

Dincolo de această strategie generală, mai există și anumiți pași concreți, care îți vor ușura sarcina.

În primul rând, acordă-i atenție persoanei pe care o susții, nu regimului, arătându-i că ești acolo pentru el/ea în general. Astfel, relația dintre voi nu va fi periclitată de eventualele sale eșecuri pe cântar. De asemenea, evită să judeci sau să reacționezi negativ dacă persoana în cauză a trădat regimul, pentru a te asigura că există o comunicare sănătoasă între voi, în care cel aflat în procesul de slăbire are suficientă încredere încât să se exprime chiar și în legătură cu aspectele neplăcute ale încercărilor sale. Cel mai indicat este să îl/o susții fervent atunci când are rezultate bune iar când dă greș, pur și simplu să te abții de la prea multe comentarii.

O altă abordare de succes este să nu aștepți ca cei care încearcă să slăbească să te caute pe tine. Poți îndrăzni să îi cauți tu pe ei, să te oferi, să fii acolo și eventual, chiar să iei parte la programul lor, implicându-te realmente în activitățile lor, precum sportul sau gătitul sănătos, deoarece nimic nu se poate compara cu implicarea concretă din partea unui om drag. Dacă veți plănui astfel de activități împreună, vă puteți ajuta reciproc. Chiar dacă tu nu ai nevoie neapărat să slăbești, îți va prinde bine o gură de aer proaspăt la o plimbare sau o nouă rețetă plină cu vitamine și minerale. Iar dacă veți ține cont de toate aceste sfaturi, înseamnă că rezultatele se vor vedea, și, în curând va veni și momentul în care veți avea ce să sărbătoriți – este foarte important să existe și o răsplată pentru tot acest efort.

La fel de important este și să știi ce anume trebuie să nu faci dacă vrei să îi susții pe cei dragi fără a le produce supărări. Spre exemplu, ar fi exclus să-i batjocorești ispitindu-i la mâncare nesănătoasă (oricât de amuzant ți s-ar părea ție, nu uita că pentru cel drag unele ispite pot fi o agonie). Neindicată este și abordarea inversă, în care tu ești cel care îi interzice în mod drastic poficiosului să guste sau îi reproșezi ce a mâncat de parcă ai fi stăpânul lui. Nu poți greși niciodată fiind sensibil și punându-te în locul celui pe care îl susții: cel mai probabil, ceea ce te-ar ajuta pe tine i-ar face bine și lui/ei.

Referinte:

  • http://www.webmd.com/diet/obesity/10-ways-to-help-a-loved-one-lose-weight

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *