Meniu Închide

Ce să nu faci când afli că cineva vrea să slăbească

Când cineva cunoscut se apucă de slăbit, spunem sau facem lucruri care nu ajută persoana respectivă, dimpotrivă. Află ce NU trebuie să faci când cineva face eforturi să slăbească.

1. Nu-i spune „era și cazul!”

Pe lângă că e deosebit de nepoliticos să spui cuiva așa ceva, în mod evident persoana respectivă a avut ceva de luptat cu sine ca să poată ajunge în punctul în care să reușească să înceapă să schimbe ceva. Nimeni nu e gras fiindcă vrea să fie gras și nimeni nu amână slăbirea pentru că așa are chef, ci pentru că, pur și simplu, nu se poate altfel. Poți, în schimb, să spui „wow, bravo, știu că ai să reușești!„. Susținerea celor din jur este deosebit de importantă pentru cineva care, practic, a decis să-și schimbe viața, așa că asta trebuie să faci: să arăți faputul că apreciezi și susții efortul depus. E incredibil ce poate face un om căruia i se arată încredere!

2. Nu-i da o dietă minune

Dacă ar exista diete minune, toți am fi slabi. Plus că ceea ce funcționează pentru unii, nu merge pentru alții. Iar cine se apucă de slăbit, o face cu măcar un plan minimal – cam știe ce și cum ar vrea să mănânce și cât și când va face sport. Așadar, decât să-ți plictisești prietenul sau prietena cu rețete miraculoase și sfaturi prețioase, dar pe care nu ți le-a cerut nimeni, mai bine spune-i „felicitări! Pot să-ți fiu de folos în vreun fel?” Dacă persoana respectivă crede că-i poți fi de ajutor, în mod sigur îți va spune și cum.

3. Nu întreba „dar sport faci”?

Și nu pune nici alte întrebări similare, de genul „dar analize ți-ai făcut?”. Oamenii care se apucă de slăbit sunt, de obicei, adulți. Dacă auzi un copil că se apucă de vreo dietă, mai bine vorbește direct cu părinții, dar asta e altă discuție. Ideea e că genul ăsta de întrebări, pur și simplu, irită. E ca și cum ai presupune din start că persoana respectivă nu a luat în calcul toate posibilitățile și că are nevoie de dădăceală. Ei bine, fix de așa ceva nu are nevoie cineva care vrea să slăbească.

Dacă te îngrijorează faptul că persoana în cauză vrea să țină o dietă nesănătoasă, care presupune înfometare sau crezi că i-ar prinde bine mai mult sport, sunt alte moduri în care poți să pui problema. De exemplu, mai bine întreabă ce anume o să mănânce, cum o să evite să depășească rația zilnică, ce fel de sport s-a gândit să facă sau cum o să reușească să facă și mișcare, având în vedere că are un program aglomerat. Aceste întrebări nu pun persoana pe o poziție de inferioritate și pot chiar să o ajute să se gândească la slăbire în mod pozitiv și din alte perspective, pe care poate nu le-a luat în considerare.

4. Nu-i povesti despre cineva a dat 30 de kile și le-a pus la loc

Este inutil și, chiar dacă povestea e adevărată, e un fapt divers care nu ajută deloc. În primul rând, cunoștința care vrea să dea jos 10, 20, 30 de kilograme s-ar putea să fi trecut printr-o experiență similară și să-i mai dai încă un exemplu de eșec nu motivează pe nimeni. În al doilea rând, de ce să condiționezi pe cineva pentru nereușită așa, din prima? Mai bine povestește-i despre cineva care tocmai a dat jos 10, 20, 30 de kilograme și, eventual, fă-le cunoștință. E posibil ca cel / cea care a dat jos recent să aibă nevoie să se mențină, iar a motiva pe altcineva ajută și la automotivare, în vreme ce persoana care abia a început să slăbească se poate simți inspirată de o poveste de succes.

5. Nu-i oferi „ceva bun”

Nu-i oferi nimic de mâncare, nici măcar salată. Pur și simplu, e nepoliticos. Multe persoane care slăbesc reușesc să nu mai poftească la diverse feluri de mâncare sau la dulciuri odată ce-și intră în ritm, dar nu e treaba ta să testezi asta. Mai bine întreabă „ce aș putea să-ți ofer?” și apoi oferă exact ce ți se cerem chiar dacă este doar un pahar cu apă sau un ceai. Nu veni cu alte propuneri, pentru că, altfel, degeaba ai mai întrebat așa frumos înainte.

Acum, că știi ce NU trebuie să faci, la treabă! Invită-ți cunoștința care slăbește la un ceai sau la o plimbare în parc, întreabă ce mai face bun și sănătos de mâncare și oferă-ți sprijinul.

Iar dacă mai știi și alte lucruri pe care nu trebuie să le facă cineva atunci când o cunoștință anunță că s-a apucat de slăbit, te rugăm să ne spui și nouă! Folosește formularul de comentarii din partea de jos a paginii!