Meniu Închide

Cum s-au schimbat porțiile în timp

Mâncăm mai mult și mai prost și ne îngrășăm din ce în ce mai tare. Nu mai știm să recunoaștem senzația de sațietate și nu ne îndurăm să lăsăm în farfurie, că așa ne-au învățat mamele și bunicile noastre. Ne-am obișnuit să ne îndopăm dincolo de normal, iar consecințele se văd când nu mai avem unde să dăm încă o gaură la curea sau când ne ia cu leșin după ce am urcat trei scări. Cărăm cu noi în fiecare secundă câte un sac de 5, 10, 15, 20, 30 de kilograme de care ne-am putea lipsi dacă am ști să mâncăm normal.

Cum să recunoști o porție exagerată?

În ultimii 20 de ani s-a petrecut un fenomen interesant – porțiile servite în restaurante au crescut. Pe de o parte, de vină este economia de piață – cine oferă mai mult în aceiași bani, are mai mulți clienți, nu-i așa? Și de câte ori ai fost la un restaurant și ai văzut că porția e mai mică decât te așteptai și ai strâmbat din nas (deși e posibil ca porția respectivă să fi fost fie corectă, fie ceva mai mare, oricum, decât trebuia)? Pe de altă parte, hrana este foarte accesibilă pentru societățile avansate, iar procesarea industrială a făcut posibilă producția rapidă a unor cantități enorme și ieftine (și nu tocmai sănătoase) de mâncare.

Iată un poster de informare publicat pe site-ul guvernamental american nhlbi.nih.gov (în America obezitatea e o tragedie, iar noi urmăm tendințele lor și nu suntem prea departe):

Exact, cantitatea corectă de mâncare de consumat la o masă este în partea dreaptă. Cealaltă porție este supradimensionată, iar ce e în plus nu este nicidecum sănătos – încă o mână bună de cartofi prăjiți în ulei, o chiflă întreagă în loc de jumătate, încă o sută și ceva de grame de carne tocată (probabil grasă și ea) și tot așa.

Trebuie să începi să urmărești ceea ce mănânci și să conștientizezi catitatea de mâncare pe care o consumi. S-ar putea să-ți schimbi radical punctul de vedere, când vei observa că ceea ce credeai că e o porție normală este, de fapt, un munte de mâncare.