Meniu Închide

Păcălește-ți creierul și mănâncă mai puțin

Trei idei ca să nu mai mănânci mai mult decât ai nevoie

Acțiunile noastre sunt de două feluri – gândite (când acționăm pentru că am luat în calcul, lucid și logic, toate informațiile și posibilitățile și acționăm în consecință) sau instinctive (când e ca și cum s-a activat pilotul automat și facem ceea ce facem fără să dăm atenție situației). Este normal și sănătos să fie așa – imaginați-vă cum ar fi să gândim fiecare mișcare pe care o facem sau, mai rău, să nu reacționăm imediat atunci când suntem în pericol, pentru că ar trebui să evaluăm întâi dacă ni se poate întâmpla ceva rău și care e cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facem pentru a evita situația.

Totuși, când e vorba de mâncare, impulsul nu e aliatul nostru. Așadar…

… nu ține mâncare la îndemână!

Cercetătorii au observat că, dacă mâncarea este la îndemână, oamenii tind să se îndoape – chiar și cei care, în mod normal, nu mănâncă mult. Normal, dacă ai bolul cu alune la lângă tine, doar cât să întinzi brațul și să le apuci, n-o să fii atent la cantitatea pe care o consumi – nu de alta, dar cine stă să numere alune în toiul unei conversații sau când se întâmplă tot felul de lucruri interesante în serialul preferat?

Situația este simplu de controlat când ești acasă – pur și simplu, nu aduci mâncare în camera de zi și gata. O să-ți fie lene să te duci până la frigider sau până la cămară, așa că vei mânca mai puțin, fără să faci vreun efort pentru asta.

E mai dificil când mergi la vreo petrecere sau în vizită, mai ales că gazda va pune cât mai la îndemână tot felul de tentații. Fă în așa fel încât să te așezi mai departe de masă sau ia farfuria cu mâncare și pune-o cât mai departe de tine. Dacă ai vreun amic despre care știi că vrea să pună un kil, două, pune farfuria în fața lui – va mânca mai mult, fără să știe, iar tu vei fi în siguranță.

… alege farfuriile cele mai mici!

Da, e posibil să se uite lumea ciudat la tine dacă o să mănânci friptură dintr-o farfurioară de la serviciul de cafea al bunicii, dar e mai bine decât să ai în față o farfurie cât un platou, plină-ochi cu mâncare… pe care o vei consuma, negreșit! Iată ecuația lui Brian Wansink, doctor în psihologia nutriției, scrisă în așa fel încât să rimeze și s-o ții mai ușor minte: farfurie mică = mâncărică; farfurie mare = multă mâncare. El a făcut un experiment și a constatat că oamenii mânâncă mai mult cu 35%-45% mai multă mâncare dacă este servită în recipiente mari (descarcă studiul în format PDF)… chiar dacă mâncarea nu e proaspătă / gustoasă. Așadar, ia farfuria cea mai mică.

Dacă ești acasă, e simplu – farfuria de aperitiv e bună pentru felul doi, farfuria de tort e bună pentru aperitive, iar în farfuria de la ceașca de cafea poți pune o prăjiturică.

Totuși, poți folosi un bol mare atunci când îți pui salată, cu condiția ca salata să fie dintre cele cu multă verdeață, crudități și vinegretă. Pentru salata de pui cu ton și cea de boeuf sau de cartofi, insistăm să folosești farfuria de aperitiv sau chiar ceva mai mic de atât.

Dacă ești la o petrecere sau în vizită, cere gazdei o farfurie mică. La restaurant, cere ospătarului să-ți aducă mâncarea în farfurie mică, doar jumătate de porție, iar cealaltă jumătate cere-i să o împacheteze și să ți-o aducă odată cu nota de plată (nu mai devreme, pentru că vei fi tentat/ă să ciugulești din pachet).

… alege paharele mai înalte și mai subțiri!

Unul din locurile unde se ascund caloriile este paharul. Un pahar de 200 ml de Cola are 86 de calorii, și nimeni nu bea doar un pahar de Cola! La fel se întâmplă și cu sucul de portocale, fresh sau din concentrat, cu alcoolul și cu shake-urile cu lapte și fructe. Chiar și o cafea cu frișcă și zahăr ascunde calorii, așa că e bine să știi că și ceea ce bei te îngrașă.

Cu ocazia unui alt experiment, Wansink a observat că oamenii tind să bea cu 37% mai mult lichid din paharele mici, cu diametru mare, decât din cele înalte și subțiri, chiar dacă au fost serviți în pahare cu același volum.

Chiar dacă vrei să bei puțin whisky sec, alege un pahar înalt și subțire. Paharele clasice pentru whisky te pot face să bei mai mult, chiar dacă nu ai planificat asta. Dacă bei un frappé, cere un pahar înalt și subțire. Preferă șampania (se bea din pahare flute, subțiri și înalte) și refuză vinul (paharele pentru vin sunt pântecoase și mai scunde). Alege pahare late și mai scunde pentru apă, pentru că apa nu numai că nu îngrașă, dar și ajută corpul să stea hidratat și să funcționeze optim.

Așadar, iată trei idei care te vor ajuta să mănânci și să bei mai puțin atunci când, în mod normal, ai mânca și ai bea mai mult decât îți trebuie. Succes!

Alina

Imaginea: Wansink 2005©