Meniu Închide

Cum să te ferești de tentația de a mânca mai mult decât ai nevoie?

Ne-am învățat să mâncăm mai mult decât ne trebuie, iar organismul ne taxează. Adică, stochează tot ce îi dăm în plus, spre disperarea noastră. Totuși, avem senzația că mâncăm „normal”. Ei bine, nu este așa.

Cum știi care este porția normală?

Cum peste tot sunt exagerate porțiile, ai nevoie să reînveți să recunoști o porție normală. Pentru asta, repetă-ți (până le înveți) următoarele comparații utile:

  • Carnea, cât palma (sau cât un pachet de cărți de joc); peștele slab, cât palma și degetele întinse.
  • Brânza grasă (telemea, camembert, brie, gorgonzola), cât două degete laolaltă.
  • Brânză uscată (parmezan), cât degetul mare.
  • Brânza de vaci slabă, iaurtul, laptele, sucul proaspăt de fructe, cât jumătate de cană.
  • Untul, maioneza, uleiul, cât jumătate din degetul mare.
  • Cartoful, cât un mouse (sau cât un pumn mititel).
  • Salata, cât iei cu ambele mâini, făcute căuș.
  • Paste făinoase, orez fiert, cât o minge de tenis (sau cât poți lua cu o mână plină).
  • Pâinea, cât o felie pătrată de pâine feliată sau cât palma.
  • Fructe, legume, cât pumnul (dacă sunt feliate sau tăiate cuburi, cât poți lua cu o mână plină).
  • Nuci, alune, stafide, cât încap în palma strânsă.
  • Pufuleți, chips, sărățele, covrigei, cât poți lua în căușul palmelor, fără să-ți cadă când mănânci.

Alege farfurii mai mici și pune-ți toată mâncarea pe care o vei mânca pe farfurie, de la început. Nu mânca din ambalaje (vei mânca mult mai mult!) și nu-ți mai pune a doua porție. Așteaptă 15 minute până să-ți mai pui o dată – ai să ai surpriza să-ți dai seama că te-ai săturat!

Bea apă înainte de masă, chiar dacă părinții aveau ceva împotriva acestui obicei. Senzația de sațietate va veni mai repede, iar apa nu împiedică digestia, dimpotrivă.

Când comanzi la restaurant, cere să-ți aducă de la început jumătate de porție în farfurie și restul la pachet. O să mănânci jumătatea rămasă când îți va fi iar foame și vei evita să te umpli cu mâcare în plus, doar ca să nu fi dat banii degeaba sau ca să nu lași în farfurie.