Meniu Închide

Copiii supraponderali și problemele de sănătate

Copiii supraponderali și izolarea socială

Copiii care au probleme cu integrarea într-un grup de prieteni pot fi afectați de obezitate sau alte probleme de sănătate la maturitate (conform studiilor unor cercetători suedezi de la Karolinska Institute). 

Izolarea, respingerea de către colegi sau prieteni nu este doar un sentiment greu de tolerat de către  copii, dar poate deveni, pe termen lung, cauza profundă a unor boli. Studiul suedez, publicat în revistă Plos ONE, arată că izolarea socială din copilărie se asociază mai târziu cu o serie de afecțiuni precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul sau hipercolesterolemia.

Autorii studiului au monitorizat starea de sănătate și modul de viață a 900 de persoane. Subiecții au participat voluntar la acest studiu de la vârsta de 16 ani până la 27 de ani. La început au luat parte la studiu și profesorii acestora, care au fost chestionați cu privire la integrarea elevilor și despre personalitățile lor, dacă sunt introvertiți sau extrovertiți. La maturitate, subiecții au fost supuși unor teste și analize medicale.

Rezultatele au arătat clar că aceia care în timpul școlii erau introvertiți și singuratici prezentau mai multe riscuri, comparativ cu cei care nu aveau probleme de integrare, de a suferi de obezitate și sindrom metabolic. Acest risc este de trei ori mai mare în cazul femeilor decât al bărbaților.

Singurătatea îngrașă

Mai mulți factori pot explica acest fenomen, susțin cercetătorii suedezi. Sentimentul de singurătate și neapartenenta la grup duce la creșterea nivelului de cortizol, care este hormonul stresului. Așa se explică faptul că, tinerii izolați, retrași, introvertiți își găsesc refugiul în mâncare, devin victime ale sedentarismului și astfel mulți dintre ei ajung la 30 de ani să sufere de obezitate, hipertensiune arterială, diabet, dislipidemie. Și tot așa se poate explică apariția infarctului sau a accidentului vascular cerebral la vârste tinere.

Copiii supraponderali în România

În România, 10-15% dintre școlari sunt supraponderali și obezi. În țara noastră, un studiu efectuat de IOMC și UNICEF în 2010 arată că prevalența obezității la școlari este crescută. Aproape 15% dintre școlarii cu vârste între 6 și 13 ani din 11 județe ale țării sunt supraponderali și obezi, potrivit studiului despre care a vorbit doctor Michaela Nanu, medic primar endocrinolog, cercetător științific la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu’ (IOMC). În ceea ce privește aspectul psihologic al obezității la copii, medicul spune că un copil obez intră într-un cerc vicios. El se simte privit altfel de colegi, poate fi ușor exclus din grupul de prieteni, devine victimă glumelor proaste și a comentariilor răutăcioase ale colegilor din clasa lui. Iată de ce mulți copii grași ajung să se izoleze, să fugă de ceea ce li se pare greu de gestionat.

Asta este însă o mare capcană, consideră medicul. Deoarece cu cât copilul este mai retras, cu atât crește riscul de a acumula mai multe kilograme, fiindcă el preferă să stea singur în casă la calculator sau televizor și să ronțăie snacksuri, în loc să iasă la joacă, să facă mișcare împreună cu ceilalți copii de vârsta lui.

Or, fără mișcare nu se poate vorbi de combaterea obezității la copil. Activitatea fizică și regimul alimentar (care la copil înseamnă de fapt corectarea greșelilor alimentare instaurate și permise de părinți ce duc la un surplus de calorii) sunt esențiale în tratamentul obezității.

Obezitatea, inclusiv la copii și adolescenți, nu este doar o problemă estetică, de „look’, ci și una care determină complicații serioase: de la diabet, hipertensiune, tulburări respiratorii și ortopedice până la despresie și stimă de sine scăzută.

Dacă ai un copil supraponderal, spune-ne cu ce probleme te confrunți.

2 comentarii

  1. Beretchi Cristina

    Buna ziua. Fetita mea, care are 11 ani se depășește greutatea de 65 kg . Este f suparata și stresată din aceasta cauza iar colegii ei , in special băieții au ras de ea. Am încercat mese la ore fixe , dieta si sport dar nu a mers cu nimic.Va rog sa ma sfătuiți la ce medic sa o duc endocrinolog sau nutriționist . Va mulțumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *