Asociația S.U.P.R.A. a demarat proiectul „Emoțiile nu sunt de mâncare!”

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

• prevenirea obezității infantile prin educarea copiilor cu privire la alimentația sănătoasă
  • instruirea părinților, pentru ca aceștia să identifice cauzele creșterii nesănătoase în greutate și să poată acționa în consecință, pentru eliminarea acestora

RAȚIONAL:

Date statistice:

În țara noastră, conform studiului „Child well-being in rich countries. A comparative overview” publicat online de UNICEF în 2013, aproape 20% dintre școlari sunt supraponderali și obezi.

Un alt studiu, efectuat în 2013 în nord-estul României pe un eșantion de 3444 de copii de vârstă școlară (6-10 ani), indică faptul că 22.6% dintre fete și 24.6% dintre băieți sunt supraponderali sau obezi, iar prevalența obezității este de 7.8% la băieți și de 6.3% la fete. Autoarea citează și alte studii efectuate anterior în România, care au indicat aceeași problemă – numărul de copii supraponderali și obezi atinge cote procentuale alarmante: astfel, ea indică rezultatele obținute de Chiriță Emandi et al. în vestul României în 2012 (supraponderali: 25%, obezi: 7.2%) și de Vălean et al. în 2009 în centrul României (supraponderali: 21%, obezi: 8%).

Potrivit datelor din lucrarea “Obezitatea primară la copil – aspecte etiopatogenice, clinice şi profilactice”  conform datelor adunate de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu” în perioada 1993-2002, prevalența supraponderii la copiii de vârstă 0 – 4 ani este de 6,4% la fete şi de 5,5% la băieţi.

Consecințele supraponderii și obezității la copii

În ceea ce privește sănătatea, este un loc comun faptul că obezitatea nu este doar o problemă estetică, de „look”’, ci și una care determină complicații serioase: de la diabet, hipertensiune, tulburări respiratorii și ortopedice până la depresie și stimă de sine scăzută.

În ceea ce privește aspectul psihologic al obezității la copii, un copil obez intră într-un cerc vicios. El se simte privit altfel de colegi, poate fi ușor exclus din grupul de prieteni, devine victimă glumelor proaste și a comentariilor răutăcioase ale colegilor din clasa lui. Iată de ce mulți copii grași ajung să se izoleze, să fugă de ceea ce li se pare greu de gestionat.

SCOPUL PROIECTULUI

Înțelegerea relației mâncare-obezitate nu este suficientă pentru a rupe cercul vicios al supraalimentării. Dincolo de aceasta, dincolo de cauzele endocrine, cu rezolvare medicală, există cauze legate de:

• condiții socio-economice, respectiv sărăcie-mâncare-nesănătoasă-obezitate, dar și
  • condiții psiho-sociale, respectiv: emoție-mâncat-compulsiv-obezitate.

Scopul proiectului este acela de conștientizare a rolului acestor factori în supraalimentare și de îndrumare a persoanelor interesate spre a aborda un stil de viață mai sănătos atât din punct de vedere al calității alimentelor consumate, cât și al cantități acestora.

Cu alte cuvinte, dorim să dezvelim adevărul în întregime și să pătrundem mai adânc, dincolo de suprafața fenomenului supraponderii și obezității infantile, pentru a depista cauzele și a oferi în mod concret soluții celor interesați. Promovăm abordarea obezității din punct de vedere emoțional, formarea unei generații de copii echilibrați emoțional și sănatoși fizic, alimentați corect și sănătos. Dorim responsabilizarea și implicarea activă a părinților, cărora le oferim, în cadrul evenimentelor proiectului, soluții practice, reale și ușor de aplicat la probleme de zi cu zi: starea psihologică a copiilor lor și a întregii familii, lipsa timpului, lipsa activităților fizice și sedentarismul, nutriția sănătoasă încadrată în bugetul familiei.

Vă rugăm să reveniți în această pagină, deoarece aici vom publica detaliile proiectului.