Meniu Închide

Piramida alimentelor sau ce este sănătos să mâncăm și în ce proporție

Piramida alimentelor este o reprezentare vizuală a proporțiilor recomandate pentru alimentația sănătoasă zilnică. Este un ghid care poate fi ușor memorat și care te poate ajuta să-ți organizezi mai eficient (și mai sănătos) mesele zilnice.

Lichide: se recomandă un consum mare de lichide pe parcursul întregii zile, de la 1 la 2 litri, preferabil băuturi neîndulcite cum sunt apa şi infuziile din plante: se recomandă un consum mare de lichide pe parcursul întregii zile, de la 1 la 2 litri, preferabil băuturi neîndulcite cum sunt apa şi infuziile din plante.

Fructe şi zarzavaturi: grupa aceasta cuprinde şi legume proaspete. Fructele şi zarzavaturile sunt o sursă foarte importantă de fibre, de vitamine (ca provitamina A sau vitamina C), de substanţe minerale şi de antioxidanţi care au acţiune important de protecţie. În fiecare zi ar trebui consumate 5-6 porţii de alimente din această grupă.

Cereale, tuberculi şi derivaţi: cerealele au valoare nutriţională mai mare pentru că furnizează nu numai amidon şi fibre, ci şi proteine şi acizi graşi esenţiali. De asemenea, conţin carbohidraţi cu o structură chimică care permite absorbţia treptată, ceea ce ajută la menţinerea unui nivel corect de zaharuri în sânge. Pentru o dietă sănătoasă ar trebui consumate zilnic 4-5 porţii de alimente din această grupă.

Lapte, iaurt şi brânzeturi: aceste alimente furnizează calciu, proteine şi anumite vitamine (mai ales B2 şi A). În fiecare zi trebuie consumate 2-3 porţii din această grupă.

Carne, peşte şi ouă: furnizează oligoelemente cum sunt zinc, cupru, fier, proteine şi vitamine din complexul B. Un regim corect sugerează preferinţa pentru consumul de peşte şi de carne slabă şi nu mai mult de 2-3 ouă pe săptămână. În fiecare zi trebuie consumate 1-2 porţii de alimente din această grupă.

Grăsimi de origine vegetală şi animală: folosite drept condiment, trebuie consumate în doze moderate. Grăsimile aduc în organism acizi graşi esenţiali şi vitamine liposolubile, cărora le favorizează şi asimilarea. În fiecare zi trebuie consumate 1-3 porţii de grăsimi, preferându-le pe cele de origine vegetală.

Dulciuri: se recomandă consumul moderat de dulciuri, cartofi prăjiţi, biscuiţi săraţi, băuturi îndulcite, doar ocazional.

Informații oferite cu drag de Ecaterina Mateescu de la Dulce Bun Sănătos.