Meniu Închide

Ești antisport? Nicio problemă!

Dacă întrebi pe cineva – oricine – cum să faci ca să slăbești, invariabil auzi de diete și de sport. Orice medic va recomanda mișcare, măcar moderată, măcar o jumătate de oră pe zi. Dacă spui că nu vrei să faci sport, o să vezi cum toată lumea strâmbă din nas.

Chiar dacă nu-ți place să faci efort fizic, trebuie să știi că cei care spun că sportul este bun pentru tine se bazează pe o mulțime de dovezi științifice în favoarea mișcării.

Așadar, e adevărat că:

Mișcarea te ferește de diabet

Un studiu UCLA din 2006 a descoperit faptul că, în doar trei săptămâni, 50% dintre persoanele cu sindrom metabolic și diabet de tip 2 urmărite au reușit să revină la o stare normală de sănătate doar cu 45-60 de minute de exercițiu fizic zilnic și o alimentație bogată în fibre, cu puține grăsimi.

Mișcarea gonește depresia, stresul, anxietatea

Efortul fizic, chiar și moderat, produce modificări în chimia organismului și acesta produce substanțe naturale cu efect înviorător, calmant, euforizant. Pur și simplu, atunci când faci un pic de efort fizic, corpul își face datoria și îți dă o stare psihică bună – mai multă energie (de aceea nu se recomandă sport seara, înainte de culcare – pentru că se poate să nu poți adormi), o stare de bine general și chiar bucurie, optimism, mulțumire de sine.

Mușchii antrenați consumă mai multe calorii în repaus

Dacă îți place să mănânci și ai vrea să ai un metabolism mai rapid decât îl ai acum, trebuie să știi că mușchii sunt consumatori de calorii. Masa musculară are nevoie de energie chiar și în repaus, deci, dacă îți crești masa musculară, arzi mai multe calorii când stai pe canapea decât o persoană cu mușchii nefolosiți.

Și dacă nu-ți place sportul?

Dacă ești o persoană care nu apreciază sportul, desigur că te poți simți copleșită atunci când auzi că mișcarea contribuie la obținerea unui corp sănătos, care arată mai bine și arde mai multe calorii. Totuși, nu e un capăt de țară – poți face sport fără să simți că faci sport, iar acesta e unul dintre secretele unui stil de viață sănătos!

Asta înseamnă că nu e nevoie să tragi de fiare ca să-ți crești masa musculară sau să alergi două ore în jurul blocului ca să obții efectele pozitive ale mișcării asupra psihicului! Este suficient să:

  • te dai jos din autobuz cu o stație mai devreme sau
  • să nu iei liftul dacă stai la etajul cinci sau să ieși până la magazinul din colț după pâine, în loc să iei mașina până la supermarket.
  • E destul și dacă dansezi în timp ce pui rufele la uscat sau
  • dacă mergi rapid prin casă sau prin birou (sau prin curte sau pe stradă) când vorbești la telefon.
  • Poți să faci curat prin casă ca o furtună sau
  • să-ți faci drum, pe jos, până unde ai treabă.

Chiar dacă nu simți că faci mișcare, tot mișcare este! Important e să-ți propui să strecori în program toate aceste mici schimbări, una câte una. Pe nesimțite, pe lângă că vei arde mai multe calorii și nu va mai conta o gură de prăjitură în plus, te vei simți și mai bine.

Dacă mai ai idei despre exerciții fizice care nu se simt ca și cum ar fi exerciții fizice, te rugăm să ne spui și nouă – folosește formularul de comentarii din partea de jos a paginii!

Bibliografie