Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

  • prevenirea obezității infantile prin educarea copiilor cu privire la alimentația sănătoasă
  • instruirea părinților, pentru ca aceștia să identifice cauzele creșterii nesănătoase în greutate și să poată acționa în consecință, pentru eliminarea acestora

RAȚIONAL:

Poster proiect Date statistice:

În țara noastră, conform studiului „Child well-being in rich countries. A comparative overview” publicat online de UNICEF în 2013, aproape 20% dintre școlari sunt supraponderali și obezi.

Un alt studiu, efectuat în 2013 în nord-estul României pe un eșantion de 3444 de copii de vârstă școlară (6-10 ani), indică faptul că 22.6% dintre fete și 24.6% dintre băieți sunt supraponderali sau obezi, iar prevalența obezității este de 7.8% la băieți și de 6.3% la fete. Autoarea citează și alte studii efectuate anterior în România, care au indicat aceeași problemă – numărul de copii supraponderali și obezi atinge cote procentuale alarmante: astfel, ea indică rezultatele obținute de Chiriță Emandi et al. în vestul României în 2012 (supraponderali: 25%, obezi: 7.2%) și de Vălean et al. în 2009 în centrul României (supraponderali: 21%, obezi: 8%).

Potrivit datelor din lucrarea “Obezitatea primară la copil - aspecte etiopatogenice, clinice şi profilactice”  conform datelor adunate de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu” în perioada 1993-2002, prevalența supraponderii la copiii de vârstă 0 - 4 ani este de 6,4% la fete şi de 5,5% la băieţi.

Consecințele supraponderii și obezității la copii

 

În ceea ce privește sănătatea, este un loc comun faptul că obezitatea nu este doar o problemă estetică, de „look”', ci și una care determină complicații serioase: de la diabet, hipertensiune, tulburări respiratorii și ortopedice până la depresie și stimă de sine scăzută.

În ceea ce privește aspectul psihologic al obezității la copii, un copil obez intră într-un cerc vicios. El se simte privit altfel de colegi, poate fi ușor exclus din grupul de prieteni, devine victimă glumelor proaste și a comentariilor răutăcioase ale colegilor din clasa lui. Iată de ce mulți copii grași ajung să se izoleze, să fugă de ceea ce li se pare greu de gestionat.

SCOPUL PROIECTULUI

 

Înțelegerea relației mâncare-obezitate nu este suficientă pentru a rupe cercul vicios al supraalimentării. Dincolo de aceasta, dincolo de cauzele endocrine, cu rezolvare medicală, există cauze legate de:

  • condiții socio-economice, respectiv sărăcie-mâncare-nesănătoasă-obezitate, dar și
  • condiții psiho-sociale, respectiv: emoție-mâncat-compulsiv-obezitate.

Scopul proiectului este acela de conștientizare a rolului acestor factori în supraalimentare și de îndrumare a persoanelor interesate spre a aborda un stil de viață mai sănătos atât din punct de vedere al calității alimentelor consumate, cât și al cantități acestora.

Cu alte cuvinte, dorim să dezvelim adevărul în întregime și să pătrundem mai adânc, dincolo de suprafața fenomenului supraponderii și obezității infantile, pentru a depista cauzele și a oferi în mod concret soluții celor interesați. Promovăm abordarea obezității din punct de vedere emoțional, formarea unei generații de copii echilibrați emoțional și sănatoși fizic, alimentați corect și sănătos. Dorim responsabilizarea și implicarea activă a părinților, cărora le oferim, în cadrul evenimentelor proiectului, soluții practice, reale și ușor de aplicat la probleme de zi cu zi: starea psihologică a copiilor lor și a întregii familii, lipsa timpului, lipsa activităților fizice și sedentarismul, nutriția sănătoasă încadrată în bugetul familiei.

Vă rugăm să reveniți în această pagină, deoarece aici vom publica detaliile proiectului.

Activitățile proiectului:

Seria a doua - ultimele două întâlniri

Pentru a pierde în greutate trebuie să fim sănătoși. Suntem sănătoși, în principal, atunci când ficatul funcționează bine, când glandele endocrine frunctioneaza bine și când reușim să ne gestionăm / manageriem stresul. Pentru a fi sănătoși trebuie să asimilăm cât mai bine nutrienții din alimente.
mai multe detalii

Seria a doua - a opta întâlnire

Magda a subliniat încă o dată în cadrul ultimei întâlniri că, de la începutul proiectului, nu și-a propus să le ofere soluții participanților, părinții având deplină responsabilitate pe drumul regăsirii lor. Nu există soluții universal valabile. Suntem unici și fiecare dintre noi are particularități distincte, de care trebuie să ținem cont, atunci când încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi.
mai multe detalii
Seria a doua - a șaptea întâlnire - la Mișcarea face bine

Seria a doua - a șaptea întâlnire

04.06.2016

O parte din parintii si copiii care participa la proiectul Asociatiei noastre, "Emotiile nu sunt de mancare", au fost sambata, 4 iunie, parte din evenimentul organizat de Telekom, MIscarea face bine, cea mai mare ora de sport.
mai multe detalii

Seria a doua - a șasea întâlnire

Feed-back-ul se referă la ce ar putea schimba părinții în bine în comportamentele copiilor lor, utilizând tipurile de comunicări eficiente discutate în cadrul acestei întâlniri, raportarea corectă a părinților la copii și comunicarea eficientă cu aceștia pentru a atinge rezultatele dorite.
mai multe detalii

Seria a doua - a cincea întâlnire

Va fi o săptămâna RELAȚIILOR ȘI A CULORII ROȘII. Relația cu noi înșine – să ne luăm pauze pentru noi, pentru a ne auzi pe noi înșine, pentru a ne conecta la noi înșine. Relația cu copiii noștri – părinții să conștientizeze cum le vorbesc copiilor lor și cum se simt copiii. Părinții să găsească punctele forte la copiii lor și să completeze harta mentală a copiilor, comunicându-le aceste puncte forte. Alimentație – la fiecare masă sau cât mai des să adăugăm un aliment integral / aliment roșu – fructe, legume, semințe, etc.
mai multe detalii

Seria a doua - a patra întâlnire

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă.
mai multe detalii

Seria a doua - a treia întâlnire

Cauzele primordiale ale obezității, fiecare organ are bioritmul lui. Mancarea primara si mancarea secundara.
mai multe detalii
Seria a doua - a doua întâlnire

Seria a doua - a doua întâlnire

Pe 09.04.2016 a avut loc a doua întâlnire cu copiii care se confruntă cu probleme de greutate, cu Tina Petrăreanu (psihonutriționist). Părinții copiilor au aflat de la Magdalena Drăgan informații legate de obezitate, alimentație și rolul important al emoțiilor în apariția obezității.
mai multe detalii
Seria a doua - prima întâlnire

Seria a doua - prima întâlnire

03.04.2016

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 2 aprilie 2016 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de 12 workshopuri ale proiectului.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!


În cadrul etapei a doua a proiectului Asociației S.U.P.R.A. "Emoțiile nu sunt de mâncare", s-au deschis înscrierile pentru cu 30 de copii cu probleme de greutate și părinții lor.

Participarea la întâlniri este gratuită pentru cei înscriși în proiect până pe 28 martie 2016.
mai multe detalii
Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Luna mai 2015 - luna întâlnirilor cu copiii cu probleme de greutate și cu părinții lor, cu scopul de a facilita identificarea emoțiilor din spatele dezechilibrelor ponderale, recunoașterea situațiilor de supraalimentare cu substrat emoțional și promovarea unor mecanisme noi, sănătoase, pentru a le face față.
mai multe detalii
Întâlnirea a patra

Întâlnirea a patra

A patra întâlnire și ultima din cadrul proiectului Emoțiile nu sunt de mâncare.
mai multe detalii
Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare".
mai multe detalii
Întâlnirea din 18 mai 2015

Întâlnirea a doua

Aflați cum a fost la a doua întâlnire cu copiii cu probleme de greutate și părinții acestora, din cadrul proiectului Asociației S.U.P.R.A. - "Emoțiile nu sunt de mâncare!"
mai multe detalii
Întâlnirea din 9 mai 2015

Prima întâlnire

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.
mai multe detalii

Resurse și statistici despre obezitate la copii

Resurse și statistici despre obezitate la copii - publicații și studii despre obezitate și suprapondere la copii.
mai multe detalii

Sponsori si parteneri Emoțiile nu sunt de mâncare