Meniu Închide

Cum te organizezi ca să obții certificatul de încadrare în grad de dizabilitate cu cât mai puțin stres?

Din păcate, procedura pentru obținerea unui certificat de încadrare în grad de handicap pentru un copil sau un adult cu dizabilitate este complexă și solicită o sumedenie de acte, dintre care unele costisitoare. Alături de certificatul de orientare școlară, certificatul de încadrare în grad de handicap este unul dintre actele complicat de obținut, proces care frustrează și epuizează nervos mai mult decât oricare altul. Obținerea actelor cerute de autorități pentru a-l emite necesită o mulțime de drumuri, care trebuie făcute într-o ordine anume. Adesea, obținerea unei hârtii necesită obținerea altora, așadar senzația prin care trece cetățeanul obligat să facă toți pașii necesari este că statul își cam bate joc de el. Ceea ce, din păcate, nu e deloc departe de realitate.

Pur și simplu, se cer mult prea multe hârtii!

Obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap pentru o persoană cu dizabilitate, deși este un proces lung și complicat, poate fi totuși optimizată prin organizarea pașilor, astfel încât să devină mai ușor de gestionat.

Din păcate însă, vor fi necesare răbdare și multă perseverență, pentru că sunt implicate mai multe instituții și asta duce la umplerea cu documente a unui dosar stufos.

Ca să fie cât de cât mai simplu pentru cei care se pregătesc să facă acest demers, am structurat câțiva pași esențiali care vor ajuta economisirea de timp, bani și nervi.

Primul pas: lista oficială de documente

Totul începe la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care funcționează sub  autoritatea primăriei. Dacă nu se găsește online, aici trebuie să ceri, dacă ai noroc, la telefon, dacă nu, cu un drum la sediu, lista oficială cu documentele necesare pentru dosar.

ATENȚIE! Listele găsite pe internet pot fi înșelătoare, pentru că cerințele pot varia de la județ la județ și adesea site-urile instituțiilor publice nu sunt actualizate. Trebuie întotdeauna confirmate măcar telefonic, din păcate.

După obtinerea listei, este nevoie de puțin timp pentru a o analiza și a face un plan logic de acțiune.

Organizarea documentelor pe instituții

Unul dintre cele mai eficiente trucuri este împarțirea documentelor necesare în funcție de instituțiile de la care trebuie obținute, iar ordinea drumurilor se stabilește în funcție de ce acte depind de documente emise de ce entitate.

La fiecare instituție sunt necesare cel puțin două drumuri: unul pentru cerere / depunerea documentelor, unul pentru ridicarea actului solicitat. Fiecare drum va „mânca” jumătate de zi și adesea implică timp de așteptare pe diverse coridoare, la cozi sau la ușile cabinetelor.

Este copleșitor, dar poate ajută aceste exemple cu ce se obține de unde:

De la medicul de familie:

  • adeverințe medicale,
  • fișe medicale,
  • trimiteri către specialiști (vezi mai jos)

De la medicii specialiști:

  • certificate medicale (inclusiv celebrul „A5”, care se obține doar din spitale de stat și de la anumite clinici – înainte să faceți o programare, întrebați!),
  • scrisori medicale,
  • fișe de consultație,
  • referate de stare prezentă.

Pentru toate acestea, pentru a evita taxarea consultațiilor, trebuie mers întotdeauna înainte la medicul de familie, care poate da trimiteri pentru acești specialiști.

ATENȚIE! La clinicile private trebuie întrebat dacă au contract cu Casa de asigurări de sănătate!

De la școală (dacă este cazul):

  • adeverință de elev,
  • fișă psihopedagogică.

ATENȚIE! Aceste două documente pot fi obținute cu un singur drum.

De la ANAF:

  • adeverință de venit, dacă este necesară.

Planificarea ideală este cea care permite rezolvarea a măcar două drumuri într-o singură zi, dar asta se poate în realitate extrem de rar. Cel mai cuminte e să se planifice o zi întreagă sau măcar prima jumătate de zi pentru fiecare astfel de drum.

Planificarea bugetului

Procesul nu este doar consumator de timp, ci și de bani. Chiar dacă multe documente sunt gratuite, există și costuri ascunse. De exemplu:

  • transportul până la spital sau alte instituții, pentru că unele persoane cu dizabilități nu pot fi transportate la medic și la comisii decât cu taxiul sau mașina, pentru că nu pot merge pe jos sau cu transportul în comun;
  • taxe pentru eliberarea unor acte (la medicul de familie, unele adeverințe se plătesc; la fel unele documente emise de unități medicale);
  • consultul medical privat se taxează dacă sunt greu de obținut programările la stat pentru unele specializări medicale sau dacă actele sunt necesare urgent și nu este timp pentru asteptat o programare.

Știind sau estimând din timp aceste costuri, pot fi evitate surprizele neplăcute.

Răbdare și perseverență

Așteptările lungi, funcționarii grăbiți și birocrația sunt frustrante, mai ales când implică și prezența copilului sau adultului cu dizabilitate, pe care îl tracasează și îl obosesc. Dar măcar un plan bine pus la punct oferă mai mult control asupra procesului.

Obținerea certificatului este un drum anevoios care, din păcate, adesea trebuie și repetat periodic. De aceea, este bine să se noteze datele când trebuie reînnoit, alături de alte acte de care procesul se poate împiedica în caz că sunt expirate, cum ar fi cartea de identitate.

Organizarea riguroasă ajută enorm pentru a trece de fiecare dată cât mai ușor prin tot acest proces.