Meniu Închide

Cum ne ajută proteinele să slăbim?

Cei care consumă de obicei suficiente proteine pot să slăbească și să își îmbunătățească sănătatea în același timp. Consumul de proteine micșorează riscul pentru obezitate, diabet sau boli cardiovasculare și crește metabolismul, sporește senzația de sațietate și ajută la formarea țesutului muscular. Chiar și o mică schimbare în felul în care ne raportăm la proteine se resimte imediat în organism.

Proteinele se găsesc în:

  • carne – pui, curcan, vită, porc
  • pește – somon, sardine, păstrăv
  • ouă – oricum sunt preparate
  • legume – fasole, linte

În ceea ce privește efectele pe care le are o alimentație bogată în proteine, este important să știm că hormonii care ne ajută să slăbim răspund foarte bine la un astfel de regim: hormonii care reduc apetitul (GLP-1, peptidic YY și cholecystokinin) cresc iar hormonii care induc foamea (ghrelina) scad – ceea ce este combinația ideală în procesul de slăbire. În plus, consumul de proteine scade grăsimea de pe burtă (cea mai periculoasă formă de depuneri adipoase din organism), și scade tendința de pierdere a masei musculare – iar cu cât avem o masă mulsculară mai mare, cu atât vom arde mai multe calorii. Iar fiindcă proteinele sunt mai greu de digerat decât alte tipuri de mâncare, vom cosuma mai multă energie digerându-le și ne vom simți sătui pentru o vreme mai îndelungată. Din toate aceste motive, proteinele ne vor ajuta să ne meținem, după ce ne-am atins țelurile, spre deosebire de multe alte abordări care ne pot induce efectul yo-yo. Nu în ultimul rând, proteinele ne vor ajuta în lupta contra poftelor, pe care le avem seara târziu sau chiar în timpul nopții.

Așadar, pentru a maximiza efectele benefice, este recomandat să mâncăm un mic dejun bogat în proteine (în locul celui bazat pe carbohidrați) și astfel vom evita gustările neindicate pe parcursul întregii zile. De asemenea, este indicat să ne axăm pe proteinele complete (carne, lactate și ouă) – iar nu pe proteinele incomplete (legume și grâne), cărora le lipsesc

amino acizii esențiali și care sunt mai greu de digerat. Ideal ar fi ca 30% din tot ceea ce mâncăm să fie proteină, pentru a accelera procesul de slăbire. Din păcate, acest soi de alimente sunt greu de transportat la serviciu și trebuie gătite însă, dacă punem în balans toate beneficiile pe care ni le oferă proteinele, efortul cu siguranță merită făcut.

Referințe:

  • http://authoritynutrition.com/how-protein-can-help-you-lose-weight/
  • http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/protein-weight-loss
  • http://www.newsmax.com/Health/Headline/high-protein-diet/2015/05/13/id/644273/