Meniu Închide

Cauzele genetice ale obezității

Legătura dintre mutațiile genetice și obezitate

Un nou studiu din Marea Britanie a descoperit legătura dintre mutațiile și genetice și obezitate. Cercetarea, realizată la Londra în cadrul Imperial College și publicată în jurnalul Nature Genetics, s-a concentrat pe secvenționarea genomului unor pacienți din Pakistan, care suferă de obezitate. Rezultatele confirmă suspiciunile medicilor – unele cazuri de obezitate ar putea fi cauzate de mutația genei ADCY3.

Mutațiile genei ADCY3

Gena ADCY3 sau adenilat ciclază 3 stă la baza multor probleme de sănătate, printre care se numără și diabetul. Se știa de multă vreme că există o anumită corelație între obezitate și diabet însă, cu ocazia acestui studiu medical, s-a descoperit și o posibilă legătura genetică.

Atunci când se produc mutații ale proteniei din gena ADCY3, pacientul poate suferi tulburări de apetit, diabet, obezitate și chiar diminuarea sau lipsa simțului mirosului (anosmie). Oamenii de știință suspectează că gena ADCY3 ar influența hipotalmusul, o porțiune a creierului care secretă hormonii prin care este reglat atât apetitul, cât și alte funcții importante ale organismului. Aceste modificări hormonale ar putea explica mecanismul dereglărilor care conduc la obezitate, prin prisma tulburărilor de control ale senzației de foame.

Rezultate studiului au fost deja confirmate

Curând după ce a fost făcută publică această descoperire, o serie de confirmări a venit din partea oamenilor de știință din Olanda și Danemarca. Comunitatea oamenilor de știință a fost bucuroasă să descopere că rezultatele studiului londonez sunt susținute de descoperirile pe care o echipă olandeză le-a făcut în cazul unui pacient european care suferă de obezitate și care a moștenit pe cale maternă și paternă mutații ale aceleiași gene suspecte – ADCY3. În plus, și studiile daneze asupra populației inuite au remarcat o corelație între obezitate și mutația genei ADCY3, în contextul mediului izolat din Groenlanda, care favorizează consangvinizarea.

Stigma obzeității

Descoperirile științifice care țintesc să descopere adevăratele cauze ale obezității reprezintă un pas important în medicină, deschizând portițe spre înțelegerea mai bună a genomului uman și studiul maladiilor asociate cu obezitatea, precum diabteul. Mai mult decât atât, informațiile scoase la iveală prin aceste studii ar putea sta la baza unor noi tratamente eficiente împotriva obezității, o boală ale cărei victime sunt adesea ridiculizate și chiar blamate deși cauzele medicale ale suferinței lor nu au fost încă identificate.

Referințe:

Studiu. „Obezitatea nu înseamnă întotdeauna lăcomie”. Care ar putea fi adevărata cauză a obezității
Foto: pixabay.com