Meniu Închide

Testele ADN te pot ajuta să ai rezultatele dorite?

Dietă și sport în funcție de gene

Ți s-a întâmplat să ții regim și să faci antrenamente intense, dar parcă rezultatele obținute tot nu sunt pe măsura așteptărilor tale?

Cercetătorii susțin că explicația este în gene.

Industria analizelor genetice se dezvoltă tot mai mult și unele companii spun că pot afla prin testele ADN ce dietă și ce tip de mișcare sunt recomandate pentru fiecare. Fiecare persoană ar trebui să urmeze o dietă personalizată și un anumit de efort fizic pentru a obține cele mai bune rezultate. Genele noastre noastre pot stabili cum putem slăbi sau cum ne putem menține în formă.

Aceste teste genetice care vor arăta ce tip de antrenament trebuie să facă fiecare persoană și ce alimente să mănânce, costă între 50 și 250 de lire sterline. Recoltarea probelor este foarte simplă: se face acasă și este nevoie doar de o mostră de salivă sau de răzuirea interiorului obrazului cu o spatulă specială. Mostrele preluate sunt trimise prin colet la compania care va face testele, iar rezultatele sunt trimise apoi prin e-mail, câteva săptămâni mai tarziu.

Experții care realizează aceste teste analizează anumite gene, care indică predispoziții specifice. Dacă unele persoane ar trebui să aleagă antrenamente scurte și foarte intense, pentru altele sunt mai indicate antrenamentele mai lejere, dar îndelungate. Toate aceste informații se regăsesc în gene, care oferă informații despre metabolism, structura mușchilor și a vaselor de sânge.

Studiile demonstrează!

Un studiu realizat în 2016 a demonstrat că sportivii care s-au antrenat conform recomandărilor primite după testele ADN au avut rezultate mai bune decât alții care au ales un tip nepotrivit de antrenament.

Testele oferă recomandări foarte detaliate, inclusiv despre intervalul de timp care ar trebui să treacă între reprizele de efort fizic. Dacă unele persoane au nevoie de 48 de ore de pauză pentru refacerea mușchilor, altele au nevoie de 72 de ore sau chiar mai mult.

De asemenea, dieta personalizată conform structurii genetice poate fi de mare ajutor.

Un studiu realizat în 2014 a arătat că un grup de persoane care a urmat dieta recomandată după testele ADN a slăbit cu 33% mai mult decât grupul care nu a urmat sfaturile primite.

Chiar și atunci când mai multe persoane consumă un număr identic de calorii și fac un antrenament similar, rezultatele pot fi foarte diferite. Asta deoarece unele persoane nu pot metaboliza bine grăsimile și ar trebui să urmeze o dietă săracă în grăsimi. În schimb, altele ar trebui să evite carbohidrații. Prin urmare, aceste teste par să fie foarte corecte și utile.

Concluzia?

Cercetătorii recunosc că testele genetice de acest fel sunt încă la început și că este greu să facă un profil individual foarte corect. Ele arată mai curând o predispoziție, nu ceva ce automat există la persoana testată. Pe viitor, însă testele genetice vor deveni mult mai precise și ar putea înlocui antrenorul nostru personal sau chiar nutriționistul.