Meniu Închide

Proiectul civic „CereUnManual”

Proiectul civic „CereUnManual”

Ne-am alăturat proiectului CereUnManual și, din 2021, vom orienta resursele noastre în această zonă educațională, vizând, în special, creșterea calității vieții copiilor cu dizabilități cognitive și a familiilor lor, prin facilitarea accesului acestora la educație.

Despre proiectul civic „CereUnManual”

Deși copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) au dreptul de a învăța în școlile de masă alături de ceilalți copii de vârsta lor, incluziunea în învățământul românesc se oprește aici. Toate instituțiile publice sunt obligate prin lege să aibă măcar rampe de acces în clădiri, dar niciun manual școlar nu conține nici măcar o pagină accesibilizată, iar versiunile de pe CD de la sfârșitul manualelor ajută modest în acest sens.

Părinții, învățătorii și profesorii de sprijin sunt obligați zilnic în timpul anului școlar să facă eforturi supraomenești să poată ajuta copiii cu CES să aibă acces la aceeași informație la care au acces ceilalți copii, pentru simplul fapt că nu există accesibilizare pentru manualele școlare.

Din acest motiv, una dintre membrele fondatoare ale Asociației S.U.P.R.A., mamă a unei fetițe cu CES, a decis să înceapă, în 2019, proiectul civic „CereUnManual”, ca inițiativă personală.

Ea a publicat astfel primul manual accesibilizat pentru copiii cu CES din România – un manual pentru limba engleză de clasa a IV-a. A mai publicat și un manual de matematică, și un manual de istoriepremiat la concursul Digitaliada.

Cererea de astfel de manuale este extraordinar de mare, astfel încât proiectul necesită foarte mult timp și depășește posibilitățile unei singure persoane, astfel încât durează foarte mult să fie lucrate publicate manuale noi.

În plus, anumite activități necesare proiectului au nevoie și de finanțare: consultarea de specialiști pentru fiecare materie în parte (consultanți științifici), tipărirea manualelor pentru copiii care nu au acces la imprimantă, cumpărarea de imagini pentru ilustrarea manualelor etc.

Aici intervine rolul asumat al Asociației S.U.P.R.A..

Cum va ajuta Asociația S.U.P.R.A.

Pentru început, ne propunem:

 • să identificăm școli care au nevoie de manuale adaptate / accesibilizate pentru elevii cu CES și să realizăm parteneriate cu acestea;
 • să identificăm familii care au nevoie de manuale adaptate / accesibilizate pentru copiii lor și să le asigurăm prin școala la care aceștia sunt înscriși;
 • să obținem finanțarea necesară pentru:
  • consultarea de specialiști pentru fiecare materie în parte (consultanți științifici),
  • tipărirea manualelor pentru copiii care nu au acces la imprimantă,
  • cumpărarea de imagini pentru ilustrarea manualelor,
  • servicii de curierat pentru trimiterea manuelelor tipărite la beneficiari
 • să asigurăm tipărirea de manuale și unități de învățare pentru a le trimite copiilor cu CES care au nevoie de ele;
 • să facilităm voluntariatul în cadru legal pentru proiectul CereUnManual.

Mulțumim celor care sunt alături de noi în proiectele noastre!

Materiale educaționale