Meniu Închide

Tu ce scuze ai să nu faci suficient sport?

Ai constatat vreodată că atunci când vine momentul crucial, în care chiar trebuie să te duci să faci sport, brusc realizezi că au apărut o sumedenie de motive să mai amâni antrenamentul cu încă o zi sau două? Dintr-o dată, ceea ce până acum ți se părea a fi doar un pretext să nu mergi astăzi la sala s-a transformat într-un motiv justificat să tragi chiulul – doar pentru că exact în acel moment de încercare nu mai vezi lucrurile la fel de clar. Vestea bună este că, asemeni tuturor tentațiilor, dacă vei reuși să treci cu bine peste acel moment, ai toate șansele să îți duci ședința de fitness până la capăt cu succes și să realizezi abia după aceea că se poate, indiferent ce obstacol îți pusesei singur în cale când aveai ezitări.

Scuzele obișnuite variază între aspectele legate de vreme (iarna e prea frig, vara e prea cald iar primăvara și toamna plouă) și aspectele personale, precum oboseala sau lipsa timpului. Într-adevăr, nu este ușor să te ții de treabă în ceea ce privește sportul, mai ales dacă ai și copii de îngrijit sau alte sarcini în afara serviciului, însă nu uita că acolo unde ai descoperit un impediment poți să descoperi la fel de bine și căi de a ocoli acel impediment. Spre exemplu, dacă nu poți pleca de acasă din cauza copiilor, ia-i cu tine la sală, la bazin sau în parc. În acest fel îi vei deprinde și pe ei cu un stil de viață sănătos și veți obține mai mult timp petrecut împreună, ca familie.

Dincolo de metodele punctuale de a-i face față ispitei de a rămâne astăzi pe canapea, mai poți încerca și o altă abordare, privind chiar felul în care tu te raportezi la activitatea fizică, pe care ți-ai propus-o. Astfel, ți-ar prinde bine să îți creezi un motto care să îți amintească în momentele de slăbiciune de ce este important să perseverezi. Un bun exemplu de motto este că ai ales să faci ceea ce ai nevoie mai întâi, ca să poți după aceea să faci și ceea ce îți dorești. Cu alte cuvinte, a face sport este o necesitate, mai ales pentru cei care suferă de probleme de greutate și, din acest motiv, o necesitate va avea întotdeauna prioritate față de dispozițiile noastre trecătoare sau – de ce să nu recunoaștem – mofturi.

Nu uita că nu este bine să te blamezi dacă procrastinezi. Suntem condiționați biologic să depunem minimul effort atunci când rezolvăm o sarcină, motiv pentru care sportul practicat de plăcere sau pentru a preveni posibile probleme de sănătate într-un viitor nedefinit este un obicei mai greu de format. Tendința de a sări peste o ședință, de a scurta distanța alergată sau de a scădea intensitatea este una omenească. Nu trebuie să fii perfect, este suficient să încerci cu adevărat, fără a te lasa prins în capcana pretextelor.

Referinte:

http://www.sparkpeople.com/resource/motivation_articles.asp?id=1021
http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/the-top-6-exercise-excuses-and-how-to-beat-them
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-fitness-excuses-you-need-stop-making-now.html