Poeziile și cântecele cu care am crescut majoritatea dintre noi, cum ar fi “Cățeluș cu părul creț” și “Melc, melc, codobelc”, par la prima vedere ușor de înțeles și de învățat de către copii.
Cu toate acestea, multe astfel de texte sunt, de fapt, dificile, atât din punctul de vedere al vocabularului, cât și ca dificultate a textului scris, pentru micii cititori începători.
Pentru exemplificare, vom folosi contorul de litere dezvoltat de Asociația SUPRA pentru a evalua dificultatea reală a celor două texte amintite mai sus. Folosind contorul de litere, putem analiza rapid și fără dificultate dacă textele sunt potrivite pentru vârsta și capacitatea de învățare a copilului – cu toate că ambele texte par la prima vedere la fel de ușor de citit și de învățat, rezultatele obținute prin contorul de litere ne arată că, de fapt, cele două texte au grade diferite de dificultate.
Melc, melc, codobelc
Scoate coarne bourești,
Și te du la baltă,
Și bea apă caldă,
Și te du la Dunăre,
Și bea apă tulbure,
Și te suie pe buștean,
Și mănâncă leuștean!
Cățeluș cu părul creț,
Fură rața din coteț.
El se jură că nu fură
Și l-am prins cu rața-n gură
Și cu ou-n buzunar.
După ce trecem textul prin contorul de litere, observăm că “Melc, melc, codobelc” are un număr mare de cuvinte care conțin 6 sau mai multe litere, ceea ce înseamnă că va fi dificil pentru copil să citească sau să învețe acest cântecel dacă este începător în deprinderea cititului sau dacă o dizabilitate îi încetinește ritmul învățării sau nu are încă dezvoltată capacitatea de a citi cuvinte mai lungi. (Specific pentru acest text, sugerăm ca poezia să fie citită în tandem între părinte și copil, părintele citind cuvintele mai lungi, lăsând apoi copilul să le citească pe cele scurte, conform cu capacitatea sa, pentru a nu-l descuraja în încercarea de a citi. De exemplu, copilul va citi “Melc, melc”, iar părintele “codobelc”.) De asemenea, textul are cuvinte arareori folosite în limbajul curent, care ar trebui întâi prezentate și explicate copilului (spre exemplu, coarnele melcului sunt „bourești”, adică asemănătoare cu cele de bour, un animal care acum nu mai există – nu „boierești”, pentru că un boier nu are coarne).
Dacă folosim utilitarul de numărat litere, putem observa că poezia “Cățeluș cu părul creț” este un text mult mai ușor de citit și de înțeles decât cântecelul „Melc, melc”, deoarece conține cuvinte mai scurte,.
Deși textul cântecelului „Melc, melc” este ceva mai dificil, ambele texte sunt potrivite pentru primele lecții de citit, pentru că nu conțin grupuri de litere (ce, ci, che, chi, ghe, ghi, ge, gi). Acestea, ca și literele cu utilizare mai rară în limba română, ar trebui introduse treptat în procesul de învățare, doar când copilul este pregătit și deja poate citi cu ușurință texte scurte.
Trebuie respectat nivelul de cunoștințe al fiecărui copil și alese resursele care stimulează și motivează copilul să învețe ceva nou în fiecare zi. În special pentru copiii cu dizabilitate cognitivă și pentru cei timizi, care nu au încredere în forțele lor, textele trebuie adaptate pentru ca dificultatea lor să stimuleze, nu să descurajeze. Se pot adăuga cuvinte mai provocatoare, pentru a stârni interesul copilului, sau din contră, să se înlocuiască acele cuvinte mai greu de citit, care îl pun în dificultate.
Vă îndemnăm să folosiți așadar contorul de litere dezvoltat de Asociația S.U.P.R.A.. Acest instrument gratuit vă va ajuta să stabiliți care sunt textele potrivite pentru copil și să îi pregătiți astfel materiale care să îi faciliteze învățarea.