Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Te-aș putea face să urăști dulciurile care te îngrașă. Dar NU VREAU!. Pentru că te-ai apuca de băut..

Să știi că nu glumesc...dacă de obicei mănânci o ciocolată întreagă cât ai clipi din ochi, pot face, prin anumite tehnici NLP să urăști ciocolata. 

Dar, așa cum spuneam, nu vreau...pentru că ți-as face un mare rău. Este ca și cum ți-aș tăia craca de sub picioare...îți explic imediat mai jos ce vreau să spun.

Prin orice situație trece, omul adoptă anumite atitudini. La un moment dat s-a observat că sunt vreo 12 tipare de reacție la diverse situații cu care ne întâlnim în viață. Șase dintre ele sunt cele mai importante. Aceste atitudini ale noastre în diferite circumstanțe de viață se numesc  arhetipuri.

În orice moment din viața ta treci prin cele tipuri de arhetipuri până ajungi la final si rezolvi problema, fie te blochezi la nivelul unuia și rămâi acolo ani întregi, poate o viață întreagă.

Oamenii cu adicții sunt niște căutători în limbaj arhetipal. Obezitatea apare în urma unui comportament adictiv-compulsiv. Adică, o persoană obeză, are anumite dependențe pe care nu și le poate transcende. Și crede că dacă ar putea controla respectivul comportament, se rezolvă totul.

Dar nu este așa..respectivul comportament adictiv este doar un efect, este un semnal, un indicator...către adevărata problemă care determină acest comportament.

Oamenii cu adicții refuză să privească problema în față, caută anestezice care să îi ajute să supraviețuiască cu ceva ce este foarte dureros. Adicția lor este anestezia lor la durerea dinăuntru, este refugiul lor la ceva ce nu fac față momentan. Prin adicție ei caută atât anestezierea de la durerea insuportabilă, dar și o căutare a Sinelui real, dincolo de durere și mintea capcană.

Acum înțelegi de ce nu vreau să te scap de dragostea pentru dulciuri? Este ca și cum te-aș trimite să trăiești (operația) fără nici un sprijin ( anestezia). Într-un moment în care tu nu poți suporta durerea (conștient sau nu), nu o poți privi în față....daca eu te-aș face să urăști ciocolata, care ar fi următorul pas pe care tu l-ai face?...evident ți-ai căuta alt anestezic ....băutura...sau drogurile...sau orice altceva îți oferă refugiu și o alinare de moment.

Problema cu adicțile este  că ele refuză confruntarea cu problema (cu dragonul, cu umbra)....iar subconștientul nostru va crește acea problemă până când o vei lua în seamă serios, până când o vei privi în față. Sau până când te va copleși definitiv, dacă refuzi la nesfârșit să te confrunți cu ea.

Pașii care trebuie urmați sunt confruntarea cu problema, conștientizarea, capitularea, acceptarea umbrei din noi, solicitarea de ajutor și apoi drumul spre reântregirea Sinelui.

Kilogramele în plus au apărut datorită mâncatului prost și compulsiv, folosit pe post de anestezic la o rupere din interior, traumă, durere, suferință. Cu alte cuvinte, ele sunt niște efecte secundare la ceva ce ai luat (mâncarea-anestezie) ca să poți trăi, supraviețui. Privind așa lucrurile, putem spune că aceste kilograme în plus de fapt ți-au salvat viața. Și că sunt un indiciu extraordinar către drumul spre tine, spre locul unde este rana și spre ceea ce ai de vindecat ca să fii bine, să poți trăi cu bucurie și ca o ființă întregită. Dependența ta este cheia către eliberarea și evoluția ta.

Primul pas este să vrei să privești problema în față, să vezi unde ești cu adevărat, să capitulezi, să nu te mai lupți cu dietele (dietele nu fac decât sa continue refuzul tău de a privi problema în față, sunt tot o fugă de realitate, o amăgire) și să ceri ajutor ( poți cere și AICI ajutor)

                                                              Magdalena Drăgan, coach and NLP Practitioner