Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Te-ai gândit vreodată că de fapt poate îți este frică să slăbești?

Te-ai gândit vreodată că faptul că nu slăbești  se datorează fricii de succes, ți-e frică chiar de faptul în sine de a ajunge la silueta mult visată?
Știu că poate părea extrem de contrariant, dar lasă-mă să-ți explic….
De multe ori, atunci când oamenii se gândesc conștient la pierderea în greutate se gândesc la toate acele beneficii evidente - purtarea hainelor preferate, încredere în corp, senzație de fericire, mai multă energie, cumpărături plăcute pentru că își găsesc ușor haine, evitarea situațiilor jenante de tipul celor în care nu încapi într-un scaun etc
Însă, inexplicabil la prima vedere, încep apoi să se autosaboteze în încercarea de a ajunge la greutatea normala, autosabotaj care apare din cauza unor frici inconștiente. Și aceste frici pot fi:
- teama că partenerii lor își vor schimba comportamentul (de exemplu, partenerii pot deveni brusc geloși)
- teama de atenție sexuală din partea altor bărbați
- teama de a fi dintr-o dată "în lumina reflectoarelor"
- teama de a nu mai avea acum nici o scuză pentru a nu face anumite lucruri care se așteaptă de la noi
- teama de nu mai avea în spatele a ce să se ascunda
- teama de noi oportunități
Și lista poate continua ....acestea sunt doar câteva pe care le-am întâlnit în lucrul meu cu oamenii.
Aceste temeri sunt de fapt foarte reale si foarte infricosatoare, dar foarte, foarte des oamenii nu le recunosc, ei își sabotează eforturile lor, dau vina pe altcineva pentru lipsa lor de succes și rămân  în ciclul de auto-sabotaj care a devenit zona lor de comfort. Oricât de înfricosător ar fi acest loc ( bolile care pot deriva din kilogramele în plus), el este un loc familiar, cu care s-au obișnuit.
Așadar, de unde vin aceste frici? În general, frica noastră de succes vine de la un succes anterior, care a avut un final amar, poate că ai pierdut în greutate și prietenii tăi s-au comportat în mod diferit, sau ai pierdut in greutate si partenerul tau a devenit paranoic sau gelos, probabil, pierderea în greutate a atras atenția unor oameni care au avut comportamente nedorite față de tine etc. Creierul nostru a înmagazinat aceste reacții, asociindu-le cu anxietate, frică, nesiguranță, griji, iar pentru a le gestiona, a ales să te readucă la greutatea aia mare, pentru că atunci când erai "mare" nu trebuia să te confrunți cu toate aceste probleme. 
Înfricoșător, nu-i așa?
Hai să-ți dau un exemplu și mai clar, al unei fete cu care am lucrat în timpul ședințelor de coaching.
Această fată, cu ani în urmă era slabă, înaltă, zveltă...avea un tată care disprețuia femeile grase și își batea joc de ele cînd le întâlnea...întro zi, tatăl ei a agresat-o sexual...au trecut ani și ani de atunci, timp în care ea a îngropat adânc acest lucru groaznic. Dupa 15 ani de la eveniment, avea 50 de kilograme în plus, zeci de diete nereușite, depresie, lipsa stimei de sine, articulațiile genunchilor distruse de la atâta greutate în plus și multe alte consecințe...Cred că deja ai înțeles ce se întâmplase în subconștientul acestei fete.....creierul ei a considerat că trebuie să fie foarte grasă pentru a fi în siguranță și a nu mai fi agresată de propriul tată care ura femeile grase.Acum ai înțeles legătura? Îți dai seama cât de inutile au fost toate încercările ei de a slăbi atâta timp cât creierul ei considera că dacă redevine slabă poate fi din nou agresată sexual? Prin diete, ea se lupta de fapt cu acele mecanisme instinctuale de supravietuire, siguranță, conservare, apărare. Și crede-mă că nimeni nu se poate pune cu aceste mecanisme ancestrale, perfecționate și funcționale de milione de ani. Ori ți le faci aliat și le updatezi, ori nu ai nici un sorț de izbândă asupra lor. De aceea nu va funcționa pe termen lung nici o dietă care nu abordează profund cauza. Pentru că ete vorba despre aceste frici inconștiente și autosabotaje.
Primul pas este să admiți că te autosabotezi...să admiți că poate chiar îți este frică să slăbești...apoi să începi să sapi singură, sau cu ajutor ( îți poți programa ședințe de coaching cu mine scriindu-mi la coachinglasuperlativ@gmail.com, sau poți intra în programul nostru de 6 luni pe care îl găsești AICI)
"Femeie, indrazneste sa urci pe culmile vietii, Indrazneste sa ceri ce-i mai bun si mai frumos de la viata. Da. Meriti. Da. Poti mai mult decat crezi acum. ".
                                                                                Magdalena Drăgan, coach