Carbohidrații sunt biomolecule alcătuite din hidrogen, oxigen și carbon și fac parte din categoria macronutrienților. Ei sunt cei care oferă energie corpului, odată ce ajung în organism descompuși în formă de glucoză. Sunt într-adevăr aceștia “răi” sau depinde de cantitatea de carbohidrați consumată?
Rolul carbohidraților
-
Furnizează energie
Carbohidrații sunt digerați și transformați în glucoză chiar înainte de a intra în sânge. Glucoza din sânge este preluată și transformată într-o “moleculă combustibil” numită adenozin trifosfat. Ea este responsabilă de generarea energiei pentru toate funcțiile organismului.
-
Ajută la conservarea mușchilor
Organismul se asigură că va avea suficientă energie pentru toate funcțiile sale prin depozitarea de glicogen. Acest proces este benefic pentru menținerea masei musculare.
-
Stimulează sănătatea digestivă
O alimentație care include carbohidrați sănătoși susține metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor în mod regulat. Fibrele dietetice au un rol esențial în ceea ce privește slăbirea într-un mod sănătos.
Tipuri de carbohidrați
Există trei grupuri de carbohidrați, clasificați în funcție de structura lor chimică.
Carbohidrați simpli
-
Monozaharidele
Din această categorie fac parte glucoza și fructoza. Acestea se găsesc în fructe, legume și miere.
2. Dizaharidele
Din această categorie fac parte zaharoza și zahărul de masă (regăsite în sfecla de zahăr și trestia de zahăr), lactoza (se găsește în lapte și alte produse lactate) și maltoza (se găsește în siropurile de amidon).
3. Poliolii
Aceștia sunt reprezentați de zahărul extras din alcool, care conține mai puține calorii decât zahărul de masă (maltitol, xylitol, steviol, erythritol).
Oligozaharide
Acestea sunt formate din cel mult nouă unități de zaharoză și se regăsesc în legumele cu un nivel scăzut de zahăr, precum ceapa sau anghinarea.
Polizaharide
Structura lor chimică este de cel puțin zece unități de zahăr, iar din această categorie fac parte cerealele, inclusiv cele integrale.
Exemple de surse naturale de carbohidrați:
- Banane
- Cartofi dulci
- Sfecla roșie
- Ovăz
- Năut
- Orez
- Linte
Contraindicații carbohidrați
Carbohidrații „răi” sunt zaharurile simple, obținute prin procesare, care oferă rapid energie, dar nu au valoare nutritivă, conțin multe calorii și nu țin de foame.
Exemple de carbohidrați „răi” (care ar trebui evitați) sunt alcoolul, sucurile acidulate îndulcite cu zahăr, pâinea albă, produsele de patiserie.
Este recomandată includerea în alimentație a surselor de carbohidrați „buni”, adică cei complecși, pentru o bună funcționare a organismului și un nivel de energie ridicat.
Cât timp se cunoaște diferența între tipurile de carbohidrați, nu trebuie să existe teamă în ceea ce privește o dietă bogată și echilibrată, care să conțină și acest macronutrient.