Am aflat atât despre beneficiile integrării într-o societate, cât și despre beneficiile activității fizice practicate regulat. Dar unde se întâlnesc socializarea și mișcarea și care este punctul lor comun?
Deseori, este recomandat unei persoane care se confruntă cu anxietate, stres și depresie să facă mișcare ca să combată efectele negative ale acestora. Iar, conform studiului “Let’s get physical or social” efectele pozitive s-ar putea datora în mare măsură participării la activități sociale. O viață activă implică și interacțiunea cu alți oameni, dar și invers, dorind să petrecem timp cu alții ne expunem la activități din afara zonei de confort. Cele două nu se exclud una pe cealaltă.
Sportul în grup
Din moment ce a face mișcare este puternic relaționat cu a fi în contact cu alte persoane, cei care practică orice fel de sport au acces la o rețea socială mai largă de care se pot bucura. Astfel, ne menținem motivați și constanți atunci când o facem cu plăcere alături de prieteni. Centrele de fitness nu mai sunt doar locuri pentru a ridica greutăți sau a alerga pe bandă, ci ele creează o comunitate. Se formează grupuri care împart o pasiune comună. Acea legătură emoțională și apartenență la un grup ne motivează să ne întoarcem de fiecare dată la sală.
A avea un prieten de antrenament este foarte important. Timpul trece mult mai repede atunci când îl petrecem alături de cei dragi, iar acest lucru se aplică și în acest context. Punând la comun cunoștințele și abilitățile amândurora, antrenamentul ar putea fi chiar mai eficient și distractiv. De asemenea, ne ajută să ne păstrăm motivația și să practicăm mișcarea cu regularitate, fiindcă un prieten ne-ar putea convinge să îl însoțim la o alergare în parc sau o drumeție pe munte, când pentru noi nici nu ar fi făcut parte din plan.
Mișcarea alături de o persoană apropiată aduce o mulțime de beneficii, printre care: o stare generală de bine, stimă de sine ridicată și o mai mare putere de concentrare asupra sarcinilor zilnice. Se observă o creștere a stimulării mentale și o mai bună funcționare cognitivă.
Idei de pus în practică
Activități alături de prieteni sunt la îndemâna oricui:
- Drumeții ușoare la munte/deal
- Excursii de vizitare
- Clase de fitness
- Yoga în parc
- Plimbări cu animalul de companie
- Ateliere de dans
- Evenimente sociale
- Picnic în natură
Vă reamintim că Asociația S.U.P.R.A. organizează excursii incluzive la munte pentru a oferi copiilor cu dizabilitate ocazia de a face mișcare și de a socializa cu ceilalți. Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul și pagina noastră de facebook.