Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

A început a doua serie de workshopuri!

03.04.2016

A început seria a doua a workshopurilor din cadrul proiectului Asociației SUPRA, "Emoțiile nu sunt de mâncare", proiect susținut de TELEKOM. Workshopurile sunt adresate familiilor cu probleme de greutate (tendințe de îngrășare, obezitate infantilă) și au ca scop facilitarea înțelegerii cauzelor supraponderii și obținerea unui stil de viață mai sănătos.

În cadrul proiectului “Emoțiile nu sunt de mâncare”, începând din data de 02.04.2016, vor avea loc 12 întâlniri, astfel: 10 dintre acestea vor consta în întâlniri ale Magdalenei Drăgan (coach) cu părinții unor copii aflați în risc de obezitate / părinți cu copii cu probleme privind greutatea corporală. În paralel cu aceste întâlniri, Tina Petrăreanu (psihonutritionist) va coordona / desfășura întâlniri cu copiii din proiect, copii care se confruntă cu dificultăți legate de greutatea lor corporală; în ultimele două întâlniri, părinții și copiii înscriși în proiect vor participa împreună la ateliere de gătit rețete sănătoase, cât mai apropiate de conceptul de “natural”. În aceste două întâlniri părinții și copiii vor îmbina utilul cu distracția, învățând împreună să gătească sănătos, aflând  rețete inedite cu ingrediente naturale.

Emoțiile nu sunt de mâncare


    
Întâlnirea din 02.04.2016 a Magdei Drăgan cu părinții
 
La începutul întâlnirii, Magdalena Drăgan a descris pe scurt problemele cu care s-a confruntat personal privind greutatea sa corporală, privind greșelile din trecut din alimentația sa, greșeli care au determinat o creștere semnificativă a kilogramelor pe care și astăzi se luptă să le elimine. Magdalena se consideră o expertă în diete eșuate. Magdalena însă, prin natura profesiei sale, a acumulat informații medicale, dar și psihologice importante, constituindu-și propria dietă, găsind motivele adânci pentru care ea s-a alimentat complet eronat în trecut. 

Tot ce se întâmplă în corpul nostru este o consecință a mai multor factori. În alimentație nu e implicat doar actul hrănirii în sine, ci sunt implicate amintiri chiar din copilăria mică, și nu numai, emoții, tot felul de trăiri care ne-au marcat și ne marchează în continuare într-un fel sau altul.

Magdalena Drăgan a încurajat părinții să exprime în întâlnirea de față care cred ei că sunt cauzele îngrășării la copiii lor, care sunt tiparele de alimentație ale acestora, dacă își cunosc bine copiii când vine vorba de alimentație aflată în directă legătură cu emoțiile. 
 
Tema de săptămâna aceasta este:  OBSERVAREA

 • părinții nu le vor refuza nimic copiilor lor fiind însă atenți la ce alimente solicită copiii și în ce momente o fac;
 • înainte de a-i oferi ceea ce dorește, părintele să-și întrebe copilul care este motivul pentru care își dorește acel aliment și nu altul, ce simte în acel moment; părinții sunt încurajați să comunice mult cu copiii lor în această săptămână și să își noteze impresiile, răspunsurile primite de la copii, să rețină nelămuririle pe care le vor avea; părinții trebuie să fie în această săptămână buni observatori ai comportamentului copiilor lor;
 • părinții să fie mai atenți la ce anume cer copiii de mâncare în special în afara orelor normale de masă;
 • părinții să observe tiparele alimentare ale copiilor lor;
 • foarte important – în această săptămână (și ar fi de dorit ca această recomandare să rămână valabilă mereu) părinții și copiii să facă acasă la masă "concurs de mestecat", cine mestecă mai mult alimentele; mestecatul prelungit al alimentelor este extrem de important în ingerarea unei cantități mai mici de mâncare (apărând mai repede senzația de sațietate), în digestia completă a alimentelor și absorbția eficientă a nutrienților din alimente, și nu în ultimul rând, în scăderea în greutate. Mestecatul prelungit al alimentelor la început poate fi dificil de executat, dar in 2 – 3 saptamani devine un automatism.
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
 Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire
Emoțiile nu sunt de mâncare! » Seria a doua - prima întâlnire

Întâlnirea cu copiii 

Inaite să începem, un copil  a întrebat : „De ce suntem aici?” Tina Petrăreanu a dat cuvântul lui D., participantă și la ediția trecută, să le spună din experiența ei, în felul acesta creditând-o pe ea ca „deja cunoscător”. Apoi le-a spus că proiectul se numește „Emoțiile nu sunt de mâncare”, că uneori avem o zi mai grea sau cineva ne supără și o bucățică de ciocolată ne-ar face să ne simțim mai bine sau, dimpotrivă, ne așteaptă ceva greu, precum un examen sau un test și, de emoție, nu mai putem mânca nimic. Toate exercițiile pe care le vom face au că scop că  ei sa își dea seamă când emoția este cea care îi pune să mănânce sau să nu mănânce și când mănâncă de foame. 

Pentru primul exercițiu psihonutriționistul le-a împrăștiat pe masă cartoane cu poze, exprimând diverse activități sau stări de spirit și le-a cerut să își aleagă, pe rând, câte un carton cu ceea ce îi atrage la prima vedere. Apoi fiecare a spus câte ceva despre poză aleasă, poză care era arătată și celorlalți, iar ceilalți puțeau să comenteze, să adauge părerea lor.

Exemple de cartoane și discuțiile pe marginea lor:

 • Un cartonaș cu o fată furioasă - Copilul  împușcă persoană din poză; Tina Petrăreanu îl întreabă de ce. "Pentru că e tristă". "Și tu împuști fata din poză sau tristețea ei?" "Tristețea, că vreau să nu mai fie tristă, vreau să fie veselă!"
 • Cartonaș cu o pisică care bea lapte - este transmisă dispoziția iubitoare a copilului care vrea să ofere îngrijire
 • Un pod înconjurat de flori - Copilul spune: „În cer sunt grădini relaxante și liniștite, afară este agitație și gălăgie. ” – conștientizarea nevoii de relaxare
 • Un cartonaș cu o pisică. Nu are o expresie clară, este o expresie neutră, unii copii spun că e veselă, alții că e tristă. Copilul  hotărăște: „Vreau să o fac veselă” . „Poți să o faci veselă?” „Da”. „Deci  în puterea cui stau veselia, tristețea?” „A noastră
 • Alt cartonaș reprezintă un copil trist care merge pe  de tren spre o lumină, care inseamnă fericire. „Va fi fericit când  ajunge acolo?” "Da" „Și  atunci este trist?”  „Și vesel, și trist
 •  Alte cartonașe alese:
  • Două fetițe care se joacă cu niște cuburi,  construiesc. Vesele pentru că fac ceva împreună.
  • Cactuși înfloriți - Lucrurile rare sunt apreciate. 
  • Două mâini care se ating  ploaie - exprimă ideea de apropiere / depărtare
  • Familie care face sport -  dor de activități recreative desfășurate împreună cu familia, dar  separat.
  • Soarele zâmbitor
  • Un bebeluș care plânge

 
A doua activitate a fost  o lectură  despre socializare, “Aripioare colorate”. Este vorba despre un fluturaș care își caută parteneri de joacă pentru a se simți pe deplin fericit. La discuția pe marginea poveștii copiii au spus în cor că sunt mai fericiți când sunt cu prietenii lor și că au prieteni.

Pentru că povestea se întâmplă primăvara, am discutat și despre preferința  anotimpurilor. Cei câțiva care au răspuns au spus vara, pentru că nu au școală. Și din alte discuții a reieșit presiunea pe care o au din cauza școlii.

Seria a doua - ultimele două întâlniri

Pentru a pierde în greutate trebuie să fim sănătoși. Suntem sănătoși, în principal, atunci când ficatul funcționează bine, când glandele endocrine frunctioneaza bine și când reușim să ne gestionăm / manageriem stresul. Pentru a fi sănătoși trebuie să asimilăm cât mai bine nutrienții din alimente.
mai multe detalii

Seria a doua - a opta întâlnire

Magda a subliniat încă o dată în cadrul ultimei întâlniri că, de la începutul proiectului, nu și-a propus să le ofere soluții participanților, părinții având deplină responsabilitate pe drumul regăsirii lor. Nu există soluții universal valabile. Suntem unici și fiecare dintre noi are particularități distincte, de care trebuie să ținem cont, atunci când încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi.
mai multe detalii
Seria a doua - a șaptea întâlnire - la Mișcarea face bine

Seria a doua - a șaptea întâlnire

04.06.2016

O parte din parintii si copiii care participa la proiectul Asociatiei noastre, "Emotiile nu sunt de mancare", au fost sambata, 4 iunie, parte din evenimentul organizat de Telekom, MIscarea face bine, cea mai mare ora de sport.
mai multe detalii

Seria a doua - a șasea întâlnire

Feed-back-ul se referă la ce ar putea schimba părinții în bine în comportamentele copiilor lor, utilizând tipurile de comunicări eficiente discutate în cadrul acestei întâlniri, raportarea corectă a părinților la copii și comunicarea eficientă cu aceștia pentru a atinge rezultatele dorite.
mai multe detalii

Seria a doua - a cincea întâlnire

Va fi o săptămâna RELAȚIILOR ȘI A CULORII ROȘII. Relația cu noi înșine – să ne luăm pauze pentru noi, pentru a ne auzi pe noi înșine, pentru a ne conecta la noi înșine. Relația cu copiii noștri – părinții să conștientizeze cum le vorbesc copiilor lor și cum se simt copiii. Părinții să găsească punctele forte la copiii lor și să completeze harta mentală a copiilor, comunicându-le aceste puncte forte. Alimentație – la fiecare masă sau cât mai des să adăugăm un aliment integral / aliment roșu – fructe, legume, semințe, etc.
mai multe detalii

Seria a doua - a patra întâlnire

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă.
mai multe detalii

Seria a doua - a treia întâlnire

Cauzele primordiale ale obezității, fiecare organ are bioritmul lui. Mancarea primara si mancarea secundara.
mai multe detalii
Seria a doua - a doua întâlnire

Seria a doua - a doua întâlnire

Pe 09.04.2016 a avut loc a doua întâlnire cu copiii care se confruntă cu probleme de greutate, cu Tina Petrăreanu (psihonutriționist). Părinții copiilor au aflat de la Magdalena Drăgan informații legate de obezitate, alimentație și rolul important al emoțiilor în apariția obezității.
mai multe detalii
Seria a doua - prima întâlnire

Seria a doua - prima întâlnire

03.04.2016

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 2 aprilie 2016 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de 12 workshopuri ale proiectului.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!


În cadrul etapei a doua a proiectului Asociației S.U.P.R.A. "Emoțiile nu sunt de mâncare", s-au deschis înscrierile pentru cu 30 de copii cu probleme de greutate și părinții lor.

Participarea la întâlniri este gratuită pentru cei înscriși în proiect până pe 28 martie 2016.
mai multe detalii
Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Luna mai 2015 - luna întâlnirilor cu copiii cu probleme de greutate și cu părinții lor, cu scopul de a facilita identificarea emoțiilor din spatele dezechilibrelor ponderale, recunoașterea situațiilor de supraalimentare cu substrat emoțional și promovarea unor mecanisme noi, sănătoase, pentru a le face față.
mai multe detalii
Întâlnirea a patra

Întâlnirea a patra

A patra întâlnire și ultima din cadrul proiectului Emoțiile nu sunt de mâncare.
mai multe detalii
Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare".
mai multe detalii
Întâlnirea din 18 mai 2015

Întâlnirea a doua

Aflați cum a fost la a doua întâlnire cu copiii cu probleme de greutate și părinții acestora, din cadrul proiectului Asociației S.U.P.R.A. - "Emoțiile nu sunt de mâncare!"
mai multe detalii
Întâlnirea din 9 mai 2015

Prima întâlnire

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.
mai multe detalii

Resurse și statistici despre obezitate la copii

Resurse și statistici despre obezitate la copii - publicații și studii despre obezitate și suprapondere la copii.
mai multe detalii