Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Întâlnirea din 08.05.2016 a Magdalenei Drăgan cu părinții

La începutul întâlnirii Magdalena Drăgan a impulsionat părinții să exprime progresele înregistrate, dar și problemele cu care s-au confruntat privind provocarea lansată în întâlnirea anterioară – SĂPTĂMÂNA FĂRĂ ZAHĂR. Părinții au fost foarte deschiși.
 
Majoritatea părinților a fost de acord că Sărbătoarea de Paști și vacanța au constituit, din păcate, niște ocazii în care copiii lor au mai consumat și dulciuri dar măcar acestea au fost pregătite în casă (ex. cozonac). Părinții au menționat însă că de la începutul proiectului au făcut schimbări în alimentație, cu destul de mult succes în privința copiilor lor, mai ales privind acceptarea de către copii a acestor schimbări. Dintre aceste schimbări, părinții au vorbit despre introducerea în alimentație a pâinii / făinei de secară sau chiar despre eliminarea pâinii din alimentație, înlocuirea alimentelor dulci nocive cu dulciuri din ingrediente naturale. O altă schimbare pozitivă menționată a fost gătitul acasă, părinții împreună cu copiii, precum și o comunicare mai bună între părinți și copiii lor.

Părinții au fost impulsionați să reamintească, în cazul copiilor cu probleme de greutate, care consideră ei că a fost momentul declanșator al îngrășării copilului, și, totodată, care consideră că este cea mai importantă calitate a copilului lor. De asemena, părinții au fost întrebați dacă își încurajează verbal copiii, punând accent pe calitățile lor și nu pe ceea ce ar trebui schimbat în comportamentul lor. În cazul familiilor cu mai mulți copii părinții trebuie să aibă grijă să nu le aplice reguli diferite, de ex. cel slab poate mânca ciocolată, cel gras nu. Dacă nu își schimbă stilul de viață toți cei cu care locuiește copilul obez, nu se vor atinge rezultatele scontate.

Idei importante expuse în întâlnirea de azi:

 • Tot ce s-a distrus în ani de zile nu poate fi rezolvat peste noapte cu rețete – minune, cu soluții la minut ! Trebuie să lucrăm cu noi înșine și cu copiii noștri, nu să așteptăm să ne ofere alții soluții instant. Acesta este scopul proiectului de față.
 • Oferta imensă de produse a dus în timp la o cerere imensă. Nu ne mai simțim bine dacă nu avem căruciorul plin la supermarket, dacă nu avem frigiderul plin. A dispărut noțiunea de a achiziționa doar ceea ce avem cu adevărat nevoie. Aceasta ne poate distruge!
 • Trebuie să ne reconectăm la noi înșine, și, nu ne referim doar la reconectarea cu sinele nostru. Avem o busolă interioară, o busolă a organismului nostru. Organismul este o mașinărie perfectă. Noi nu trăim în mod conștient tot ce se întâmplă în corp. Nici nu am putea, fiind vorba despre atât de multe procese perfect armonizate pentru o bună funcționare a organismului.
 • Cert este faptul că problemele de greutate reprezintă o adaptare a organismului la ceva ce nu funcționează corespunzător, cu scopul conservării vieții. Organismul dispune de mecanisme compensatorii. Să privim kilogramele în plus ca pe un indicator al unei suferințe, al unui dezechilibru, nu ca pe o boală. Așa este și în cazul copiilor cu probleme de greutate. Ei trebuie ajutați să nu mai sufere, nu trebuie tratați ca niște bolnavi.
 • Multe dintre dezechilibre vin din relația deficitară părinte – copil, și, mai ales mamă – copil (modul cum se exprimă mama în raport cu copilul sau determină modul în care copilul se va autodefini în viitor).
 • Să nu uităm nicio clipă că noi trebuie să decidem ce simțim, ce gândim, nu trebuie să permitem ca factorii externi să ne determine nouă comportamentul, viața.
 • Tiroida și limfa – dereglările la aceste niveluri conduc la obezitate.
 • Săptămâna care stă să înceapă este în natură săptămâna metamorfozei – transformarea viermilor în fluturi. Să ne armonizam cu universul, cu natura, căci nu putem trăi independent de acestea
 • Tiroida este un organ în formă de fluture.
 • Prin sistemul circulator (prin sânge) sunt hrănite celulele noastre, iar sistemul limfatic, funcționând ca un sistem de canalizare, asigură eliminarea toxinelor din organism, prin două mari filtre: rinichii și pielea. Cele două sisteme, cel circulator și cel limfatic, nu se întrepătrund. 
 • Limfa – este albicioasă – gălbuie, densă, conține substanțe grăsoase, toxinele fiind îmbrăcate în grăsime pe perioada cât sunt transportate de către limfă în vederea eliminării.
 • Dacă în cazul sistemului circulator avem o pompă – INIMA – în cazul sistemului limfatic NU AVEM NICIO POMPĂ care să ajute. Limfa este pusă în mișcare prin contracțiile musculare, de aceea mișcarea, sportul sunt benefice pentru organism, iar sedentarismul este un mare dușman al nostru. 
 • Când sistemul limfatic nu funcționează bine, în organism se acumulează toxine. Această situație este agravată și de ingerarea permanentă de diverse toxine (acizi) prin alimente. 
 • Dacă circulația limfatică este afectată, limfa stagnează și se acumulează în niște stații de rezervă din organism: ganglionii limfatici, polipi, amigdale, apendice. Astfel apar inflamațiile care nu sunt altceva decât revărsări ale limfei îngreunate în stațiile de rezervă ale organismului.
 • Ce anume fluidifică însă limfa? Apa / sucul din fructe. Fructele trebuie însă consumate singure, nu incluse în diverse combinații. Fructele se digeră în 30 minute. Combinate însă cu alte alimente, fermentează.
 • Când limfa nu circulă corespunzător, tiroida este foarte afectată – TIROIDA AUTOIMUNĂ, având la bază o circulație limfatică blocată – o limfă vâscoasă.
 • Parte din investigațiile medicale de depistare a problemelor tiroidiene nu sunt relevante, aplicându-se tratamente necorespunzătoare, introducându-se hormoni tiroidieni în organism pe cale artificială, prin medicamente, astfel activitatea tiroidei fiind pusă pe pauză.
 • Test pentru verificare existentă probleme tiroidiene – se poate realiza acasă: avem nevoie de un termometru cu mercur (care indică fidel temperatura corpului). Timp de 3 – 4 zile, dimineața, la trezire, înainte de a ne da jos din pat, să ne luăm temperatura corpului ținând 10 minute termometrul la subraț. Temperaturile aflate trebuie notate. Temperaturi normale sunt cele între 36,5 – 36,8. Dacă avem temperaturi sub limita minimă – indicator al hipotiroidiei; temperaturi peste valoarea de 36,8-indicator al hipertiroidiei.
 • Problemele tiroidiene și diabetul dau peste cap viața unui obez.
 • Halogenii – Clorul, Fluorul, Bromul și Iodul-au acțiuni asupra tiroidei. Singurul benefic dintre ei, pentru tiroidă, este Iodul, dar, din păcate, oricare din ceilalți halogeni se poate fixa pe receptorii tiroidei. Clorul – se găsește din belșug în apa de la robinet, în apa din piscine / bazine. Ideal ar fi ca după înot la bazin să se facă saună, pentru eliminarea toxinelor. Fluorul – îl găsim în pasta de dinți, la tigăile de Teflon, în apa de la robinet și în laptele de vacă. Fluorul blochează tiroida și este o adevărată otravă pentru sistemul nervos central. Bromurile (de potasiu) se găsesc în pâine și în produsele de patiserie.
 • Cum putem însă susține activitatea normală a tiroidei? Prin consumul de NUCĂ, MAZĂRE (de preferat crudă) și FASOLE VERDE (cât mai puțin procesată termic), PRUNE USCATE NEAFUMATE, BANANE. Plant Extrakt – extracte din muguri de nuc – la copii 2 ml / zi, timp de 3 săptămâni, iar la adulți 2 ml dimineața și 2 ml la prânz, timp de 3 săptămâni. Pe perioada administrării acestui extract, nu luați nimic altceva. Și SPIRULINA este bună, dar numai dacă rinichii funcționează bine.

PROVOCAREA DIN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă. 

Va fi SĂPTĂMÂNA VERDE pe mai multe planuri:

 • planul alimentației – în fiecare zi a săptămânii, la fiecare masă, să consumăm și legume / fructe verzi și, de preferat crude;
 • planul fizic – să observăm, să ne mișcăm și să ne bucurăm în spații verzi, în natură;
 • planul mental – filtrarea gândurilor; noi nu suntem gândurile noastre, dar gândurile noastre ne pot construi / crea emoții, vorbe, realități; să încercăm SĂ OBSERVĂM FĂRĂ SĂ CRITICĂM , FĂRĂ SĂ JUDECĂM, FĂRĂ SĂ EVALUĂM, FĂRĂ SĂ ETICHETĂM – forma supremă a inteligenței umane;
 • planul verbal – și vorbele pot crea realități, deci atenție la vorbele rostite; părinții să comunice copiilor lor, în fiecare zi a acestei săptămâni, că îi iubesc și îi apreciază;
 • planul emoțional – acceptare, observare și detașare de FRICI (din păcate viața noastră este bazată pe frică); să decidem să nu ne mai temem; nimic din ce are la bază FRICA nu este de bun augur;
 • planul spiritual – ancorarea în prezent; să rupem atașamentele față de trecut sau față de viitor. Să ne bucurăm complet de CLIPA PREZENTĂ.

Să fim atenți ce generăm și cum o facem, pentru că, în timp, exact ceea ce am generat se va întoarce tot la noi, fie BINE, fie RĂU!

Întâlnirea cu părinții

Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu părinții

Întâlnirea din 08.05.2016 cu copiii

Activitatea 1:

Copiii au descris mesele consumate cu o zi înainte: ora mesei, alimentele consumate, cantităţile, din ce motiv au mâncat.

Activitatea 2:

 • Copiii au învățat să facă diferența între foamea fizică, mâncatul emotional (ME) și mâncatul habitual, din obişnuinţă (MH).
 • Foamea apare la 3-4 ore după ultima masă, se simte în stomac; organismul se simte fără energie, epuizat; se simte ca o gheară în stomac; chiorăie stomacul (borborisme).
 • Mâncat emotional înseamnă a mânca atunci când eşti supărat, dezamăgit, plictisit, stresat.
 • Mâncat din obişnuinţă: când este cald afară şi îţi iei îngheţată ca să te răcoreşti (poţi regurge la o alternativă: să faci un duş rece, de exemplu); când îţi cumperi floricele la film sau mănânci în faţa televizorului; când mergi în vizită la cineva şi eşti sevit sau când ai musafiri acasă la tine.

Activitatea 3:

Cele 3 REGULI ale mâncatului sănătos
1. Mănânci atunci când îţi este foame!
2. Mănâncă conştient! (Acorzi atenţie momentului în care mănânci, observi ce mănânci.)
3. Te opreşti când eşti sătul de mâncare! (Îţi conştientizezi senzaţiile corpului.)

Provocarea 2: Săptămâna legumelor şi fructelor verzi la masă!

Întâlnirea cu copiii

Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a patra cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii
Proiectul Emoțiile nu sunt de mâncare: întâlnirea a treia cu copiii

Seria a doua - ultimele două întâlniri

Pentru a pierde în greutate trebuie să fim sănătoși. Suntem sănătoși, în principal, atunci când ficatul funcționează bine, când glandele endocrine frunctioneaza bine și când reușim să ne gestionăm / manageriem stresul. Pentru a fi sănătoși trebuie să asimilăm cât mai bine nutrienții din alimente.
mai multe detalii

Seria a doua - a opta întâlnire

Magda a subliniat încă o dată în cadrul ultimei întâlniri că, de la începutul proiectului, nu și-a propus să le ofere soluții participanților, părinții având deplină responsabilitate pe drumul regăsirii lor. Nu există soluții universal valabile. Suntem unici și fiecare dintre noi are particularități distincte, de care trebuie să ținem cont, atunci când încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi.
mai multe detalii
Seria a doua - a șaptea întâlnire - la Mișcarea face bine

Seria a doua - a șaptea întâlnire

04.06.2016

O parte din parintii si copiii care participa la proiectul Asociatiei noastre, "Emotiile nu sunt de mancare", au fost sambata, 4 iunie, parte din evenimentul organizat de Telekom, MIscarea face bine, cea mai mare ora de sport.
mai multe detalii

Seria a doua - a șasea întâlnire

Feed-back-ul se referă la ce ar putea schimba părinții în bine în comportamentele copiilor lor, utilizând tipurile de comunicări eficiente discutate în cadrul acestei întâlniri, raportarea corectă a părinților la copii și comunicarea eficientă cu aceștia pentru a atinge rezultatele dorite.
mai multe detalii

Seria a doua - a cincea întâlnire

Va fi o săptămâna RELAȚIILOR ȘI A CULORII ROȘII. Relația cu noi înșine – să ne luăm pauze pentru noi, pentru a ne auzi pe noi înșine, pentru a ne conecta la noi înșine. Relația cu copiii noștri – părinții să conștientizeze cum le vorbesc copiilor lor și cum se simt copiii. Părinții să găsească punctele forte la copiii lor și să completeze harta mentală a copiilor, comunicându-le aceste puncte forte. Alimentație – la fiecare masă sau cât mai des să adăugăm un aliment integral / aliment roșu – fructe, legume, semințe, etc.
mai multe detalii

Seria a doua - a patra întâlnire

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă.
mai multe detalii

Seria a doua - a treia întâlnire

Cauzele primordiale ale obezității, fiecare organ are bioritmul lui. Mancarea primara si mancarea secundara.
mai multe detalii
Seria a doua - a doua întâlnire

Seria a doua - a doua întâlnire

Pe 09.04.2016 a avut loc a doua întâlnire cu copiii care se confruntă cu probleme de greutate, cu Tina Petrăreanu (psihonutriționist). Părinții copiilor au aflat de la Magdalena Drăgan informații legate de obezitate, alimentație și rolul important al emoțiilor în apariția obezității.
mai multe detalii
Seria a doua - prima întâlnire

Seria a doua - prima întâlnire

03.04.2016

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 2 aprilie 2016 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de 12 workshopuri ale proiectului.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!


În cadrul etapei a doua a proiectului Asociației S.U.P.R.A. "Emoțiile nu sunt de mâncare", s-au deschis înscrierile pentru cu 30 de copii cu probleme de greutate și părinții lor.

Participarea la întâlniri este gratuită pentru cei înscriși în proiect până pe 28 martie 2016.
mai multe detalii
Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Luna mai 2015 - luna întâlnirilor cu copiii cu probleme de greutate și cu părinții lor, cu scopul de a facilita identificarea emoțiilor din spatele dezechilibrelor ponderale, recunoașterea situațiilor de supraalimentare cu substrat emoțional și promovarea unor mecanisme noi, sănătoase, pentru a le face față.
mai multe detalii
Întâlnirea a patra

Întâlnirea a patra

A patra întâlnire și ultima din cadrul proiectului Emoțiile nu sunt de mâncare.
mai multe detalii
Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare".
mai multe detalii
Întâlnirea din 18 mai 2015

Întâlnirea a doua

Aflați cum a fost la a doua întâlnire cu copiii cu probleme de greutate și părinții acestora, din cadrul proiectului Asociației S.U.P.R.A. - "Emoțiile nu sunt de mâncare!"
mai multe detalii
Întâlnirea din 9 mai 2015

Prima întâlnire

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.
mai multe detalii

Resurse și statistici despre obezitate la copii

Resurse și statistici despre obezitate la copii - publicații și studii despre obezitate și suprapondere la copii.
mai multe detalii