Începerea școlilor vine cu infinita dilemă pentru mame: “Cum fac senvișul perfect pentru școală?”. Pachețelul copiilor trebuie să arate bine, să fie gustos și proaspăt. Însă, de multe ori când vine vremea prânzului, copilul refuză să își mănânce senvișul și gustările, și le aduce intacte înapoi acasă.
Pentru a evita această situație, iată câteva sfaturi pentru a face senvișul perfect pentru școală:
Preparare
Senvișul perfect pentru școală este mai bine să fie făcut dimineața, la temperatura camerei, fără preparare termică. Dacă nu avem timp dimineața, îl preparăm cu o seară înainte și îl păstrăm în frigider. Chiar dacă senvișul cald este mai gustos și copilul l-ar putea prefera, nu este o idee bună să-l împachetăm pentru școală (în special atunci când este cald încă), deoarece coaja feliilor de pâine se va întări, iar miezul se va umezi până la prânz. În orice caz, plăcerea nu va fi aceeași ca atunci când senvișul cald este proaspăt scos din tigaie, din prăjitorul de pâine sau din aparatul pentru senvișuri calde.
Împachetarea senvișului de școală
Este de preferat să evităm folosirea foliei transparente sau a celei de aluminiu pentru împachetarea senvișului perfect pentru școală, pentru că acestea favorizează păstrarea umidității la interior, ceea ce înmoaie pâinea și îi strică textura. În schimb, alegem să împachetăm senvișul într-o pungă de hârtie. Aceasta se poate aerisi corespunzător, este rezistentă la grăsimi și poate avea contact cu mâncarea fără probleme. În plus, punga de hârtie este mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Dacă trimitem copilul la școală cu „lunch box„, separăm în caserola de mâncare alimentele umede de preparatele uscate. Dacă adăugăm copilului pentru prânz o legumă sau un fruct, le spălăm înainte și le ștergem bine. Se recomandă folosirea unei cutii compartimentate, pentru a nu se atinge între ele pâinea și legumele sau fructele, ceea ce ar putea umezi sendvișul.
Menținerea fructelor proaspete
Oxidarea fructelor are loc atunci când oxigenul și lumina pătrund dincolo de coaja protectoare sau când acestea se păstrează la temperatura camerei. Fructele oxidate își pierd o mare parte din proprietățile nutritive, iar pentru copil nu mai arată apetisant și, ca urmare, va refuza să le mănânce.
Pentru a întârzia sau chiar evita acest proces:
- Stropim fructele cu zeamă de lămâie, deoarece acidul citric va întârzia oxidarea
- Le depozităm la rece în ambalaje vidate, pentru ca aerul să nu pătrundă
- Tăiem fructul în două sau în patru și îi scoatem semințele sau sâmburii, apoi îl „asamblăm” la loc și îl învelim strâns în folie. Astfel, fructul nu va avea contact cu aerul și se va păstra în condiții optime până la prânz.
Senvișul perfect pentru școală este ușor de făcut și aceste mici „trucuri” chiar ajută. În ceea ce privește conținutul senvișului, respectați dorințele și preferințele copilului – mai multe idei pentru o gustare școlară sănătoasă, aici.