Timpul petrecut alături de cei dragi este esențial pentru dezvoltarea emoțională armonioasă a celor mici. Gătitul împreună poate fi o activitate și amuzantă, și educațională, cu rezultate care dau satisfacție copiilor și, în cazul rețetelor care se savurează a doua zi, antrenează răbdarea.
Se pot alege rețete simple de făcut cu copiii, astfel încât aceștia să deprindă atenția la măsurarea și folosirea ingredientelor, simțul responsabilității (din preparatele lor vor gusta și ceilalți membri ai familiei!), să învețe despre prelucrarea fizică și chimică a alimentelor, să distingă între mâncarea sănătoasă și cea nesănătoasă.
Iată câteva rețete simple de făcut cu copiii:
Mic dejun la pahar (două variante)
Micul dejun nu a fost niciodată mai simplu de preparat. Într-un pahar de sticlă, transparent, se așază în straturi succesive iaurt, musli din cereale integrale și fructe la alegere tăiate în cubulețe. Copilul poate da o mână de ajutor la montarea paharului, care poate fi servit imediat, ca ingredientele să își păstreze textura.
Pentru o textură mai moale (unor copii nu le place să ronțăie), o variantă a rețetei este aceea care se pregătește de cu seară. Se zdrobește cu furculița o banană coaptă într-un bol, se adaugă o jumătate de cană de fulgi de ovăz, un pumn de stafide, apoi se amestecă. Deasupra se toarnă lapte cât să acopere amestecul și se poate condimenta cu scorțișoară. Apoi se acoperă și se lasă la frigider până a doua zi dimineața.
Cremă „No-tella” de ciocolată
Această rețetă delicioasă, dar care nu implică toate caloriile și ingredientele nerecomandate dintr-un borcan de cremă de ciocolată (exces de zahăr și grăsimi), se face foarte simplu și se păstrează în frigider într-un recipient etanș până la 3 zile: se amestecă în blender un avocado mare, bine copt, tăiat cubulețe, o lingură cu vârf de cacao, un pliculeț de zahăr vanilat, esență de rom. În funcție de gustul fiecăruia și pentru mai multă variație, recomandăm să adăugați în blender în loc de zahăr un pumn de curmale sau stafide fără sâmburi sau câte o banană bine coaptă. Ele conțin fructoză, care este tot un zahăr, dar preferăm întotdeauna să evităm zahărul prelucrat, dacă se poate. Dacă nu este suficient de dulce astfel, se mai poate adăuga un pic de zahăr, miere sau stevia, pentru îndulcire.
Cel mic va fi încântat să adauge această cremă de ciocolată pe biscuiți sau pe tartine (sau în micul dejun la pahar de mai sus), și poate contribui ușor la prepararea ei: rețeta nu folosește electronice periculoase și nici preparare termică.
Senviș în croasant
Se taie un croasant simplu (croasant cu unt) pe lungime și se unge cu brânză cremă (cea mai delicioasă este cea de capră, dar se poate folosi orice brânză cremă, inclusiv cea light). Se poate umple apoi cu crema de ciocolată din avocado din rețeta de mai sus sau, pentru un gust sărat, se pun înăuntru felii subțiri de avocado bine copt, salată verde, rucola, apoi se poate presăra nucă pisată. Se pot adăuga și alte ingrediente în diverse combinații, ca experiment de gust, urmând apoi să stabiliți împreună care senviș e mai bun (copiii mofturoși vor mânca astfel fără să știe că mănâncă și, dacă senvișurile sunt făcute chiar de ei, cu libertatea de a alege dintre ingredientele puse la dispoziție de părinte, aceștia pot chiar să devină… mai puțin mofturoși).
Copilul care învață să își facă singur senvișul își va exersa de fiecare dată motricitatea și se va și amuza, dacă este lăsat să ungă chiar el croasantul cu brânză și să-l umple cu bunătăți.
Se recomandă folosirea unui cuțit special pentru întins brânzeturi sau un cuțit pentru unt, care nu au lama ascuțită.
Tort de biscuiți cu piure de mere și pudding
Poate părea imposibil ca un copil să poată face de unul singur tort, și fără niciun fel de preparare termică. Aceasta este însă o rețetă de tort „la rece” care este și foarte simplă, și dă și rezultate foarte gustoase, iar printre ingrediente se strecoară și un fruct: mărul!
Se amestecă cu grijă 400-500g de pudding de vanilie cu 500-600g de piure de mere (acesta poate fi preparat în blender din mere tăiate cubulețe sau se poate cumpăra de la magazin). Se pregătește o casoletă de plastic sau de sticlă (dintre cele cu capac) și în ea se pun în straturi alternative un rând de biscuiți (integrali preferabil, dar merge cu orice biscuiți de formă pătrată), un rând de amestec de pudding și piure de mere, până se termină amestecul. Deasupra ar trebui să rămână un strat de amestec, care poate fi ornat cu jumătăți de căpșune. Se ține la frigider până a doua zi, când e gata pentru servire.
Aceste rețete simple de făcut cu copiii sunt ideale pentru orice vârstă, deoarece nu implică foc sau cuțite periculoase. Părintele poate prepara în prealabil toate alimentele corespunzător (să taie merele cubulețe pentru piureul de mere, să taie avocado în felii subțiri), apoi copilul poate să ajute la asamblarea rețetelor.