Copiii și greutatea – interviu cu Dr. Irina Costache – medic pediatru
Începem seria noastră de interviuri cu specialiști cu Dr. Irina Costache – medic pediatru la Regina Maria, care ne-a oferit informații importante despre modul în care putem combate obezitatea la copii și adolescenți – pe scurt, este vorba de educație continuă și susținută, dar și de favorizarea obiceiurilor sănătoase (alimentație și mișcare).
9 octombrie 2015
____
Asociația S.U.P.R.A.: Obezitatea a fost multă vreme o problemă a adulților. Totuși, sunt din ce în ce mai mulți copii supraponderali. Care sunt cauzele principale?
Dr. Irina Costache – medic pediatru: Principalele cauze ale obezității la copii în acest moment sunt alimentația „nesănătoasă”, bogată în carbohidrați care se metabolizează rapid, cum sunt dulciurile rafinate (din comerț), băuturile carbogazoase, snacksurile, chipsurile, biscuiții, ciocolata – consumate in exces, precum și lipsa activității fizice, copiii preferând jocurile electronice de pe tablete, telefoane sau calculatore personale.
Asociația S.U.P.R.A.: Și cum pot fi combătute cauzele care țin de alimentație, având în vedere că tentațiile sunt peste tot, de la reclamele insistente pe posturile TV pentru copii, până la șirul de case din magazine?
Dr. Irina Costache – medic pediatru: În orice proces de învățare sau dezvățare pe primul plan este educația. Educația pe care noi o oferim copiilor noștri este un proces continuu, nu în salturi, ci conjugat. Așadar, întreaga familie care interacționeaza cu copilul trebuie să acționeze similar, de la mamă, tată, bunici, să i se explice copilului (de fiecare dată, dacă este nevoie) de ce mâncatul nesănătos nu este de dorit, fără a exagera, dar și fără a minimaliza consecințele. Cu siguranță trebuie găsit un limbaj adecvat pentru ca părinții să se facă înțeleși și, în plus, trebuie ca toate sfaturile să fie susținute de fapte. Nu de multe ori în practica mea medicală părinții în cabinet spun „de mâine schimbăm locul dulciurilor, sa nu mai ai acces”. Aș zice că cel mai simplu este să nu mai fie cumpărate alimente nepotrivite.
Un alt aspect al problemei este atunci când părinții vor să schimbe dintr-o dată un comportament deficitar. Odată constituită rutina alimentară, este greu să mănânci sănătos peste noapte, și atunci părinții sunt cei care trebuie învățați să aibă răbdare și să se alinieze împreună cu copilul în acest proces, astfel încât toată familia să mănânce în același mod.
Asociația S.U.P.R.A.: Vin părinții la cabinet să reclame această problemă și să caute ajutor medical?
Dr. Irina Costache – medic pediatru: Din păcate, foarte rar părinții vin să se adreseze medicului din cauza faptului că este copilul prea gras. Dimpotrivă, foarte multe cazuri sunt ale părinților care reclamă faptul că acesta nu mănâncă. Este, de cele mai multe ori, o observație a medicului în cadrul examenului clinic și, de cele mai multe ori, nu observ ca familia să acorde importanța cuvenită unui astfel de diagnostic, poate și pentru că nu cunosc sau nu li se explică de fapt ce înseamnă pentru viața de adult, ca implicații negative, obezitatea infantilă.
Există însă și părinți preocupați și, în acest caz, munca pediatrului și a medicului nutriționist devine mai ușoară, pentru că există și dorință și implicare, iar rezultatele se văd de obicei într-un timp foarte scurt.
Asociația S.U.P.R.A.: Copiii ce părere au despre asta? Știu ce li se întâmplă? Dezvoltă obsesii legate de siluetă (în special fetele)?
Dr. Irina Costache – medic pediatru: Copiii devin anxioși la auzirea cuvântului obezitate; de aceea, evit să îl folosesc. Pentru majoritatea, impactul este de natură emoțională („asta înseamnă că sunt gras și arăt rău”) și nu de natură medicală („sunt mai gras, există riscul de diabet sau boli cardiovasculare la adultul tânăr”). Este o reacție normală, un copil nu știe exact ce implicații medicale are faptul că el este supraponderal asupra sănătății; de aceea, modalitatea de abordare în cabinet trebuie să fie blândă și cu mult tact, centrată pe posibilitatea obținerii de rezultate concrete și pe încurajări.
Din păcate, părinții vin foarte rar să ceară ajutor medical în cazul problemelor alimentare ale adolescenților, pentru ca aceștia au tendința să dezvolte obsesii legate de siluetă și implicit alimentație, de parcă odată cu depășirea perioadei de sugar și copil mic apare o resemnare. Aici aș trage un semnal de alarmă părinților (pentru că timpul petrecut împreună cu școlarul este redus și, de multe ori, copilul se alimentează singur mare parte a zilei), să existe totuși un minim control a ceea ce mănâncă, cât mănâncă sau unde mănâncă al lor copil.
Asociația S.U.P.R.A.: Ce sfaturi ați da părinților care doresc să mențină în limite normale greutatea copiilor lor? Ce ar putea face, concret, ținând cont și de limitările legate de stilul de viață și condițiile inevitabile ale prezentului (tentații, tablete și calculatoare, părinți foarte ocupați, copii la program lung sau after school, corn și lapte la școală)?
Dr. Irina Costache – medic pediatru: Dacă unele lucruri nu pot fi schimbate, măcar să fie moderate. Nu putem interzice tehnologia unui adolescent în 2015, dar putem să îl angrenăm în activități fizice care să îi placă și să avem grijă să se întâmple într-un mod regulat și organizat. Trebuie să existe un sport care să placă până la urmă unui copil, trebuie încurajat și trebuie găsite locația/profesorul care să stimuleze și să antreneze. Sfârșitul de săptămână, pe cât posibil, folosit pentru a petrece din timp și în aer liber, exemplul părinților fiind vital (mers împreună cu bicicletă, trotinetă, cu rolele, la înot, la gimnastică etc)
În ceea ce privește alimentația, intervențiile trebuie făcute și asupra celor care au grijă în timpul zilei de copil (educatorii/învățătorii din after-schooluri, bunicii, bonele), dar și asupra copilului (trebuie responsabilizat, învățat ce este bine și ce nu să consume). Cheia a orice dorim să obținem bun de la un organism în plină dezvoltare rămâne în educație. Dacă vom ști să rotim cheia în direcția potrivită, învățând, arătând, exemplificând, repetând vom avea la maturitate un adult sănătos.