Meniu Închide

Pot slăbi numai prin sport?

Ecuația e simplă: pentru a slăbi, trebuie să ardem mai multe calorii decât consumăm. Așadar, ar fi firesc să putem slăbi ori prin a mânca mai puțin, ori prin a arde mai multe calorii, făcând sport. Cu toate acestea, în realitate, dacă încercăm să slăbim numai prin sport, fără să ne modificăm în nici un fel obiceiurile alimentare, nu vom reuși să pierdem din greutate.

În acest studiu, aproape 70% dintre participanții care au făcut sport, fără să țină vreo dietă anume, până la finalul studiului – s-au îngrășat. Motivul este surprinzător însă, în același timp, este unul strâns legat de psihologia umană: când facem sport avem tendința de a compensa energia consumată cu un aport alimentar excesiv, fie pentru că merităm ceva deosebit, fie pentru că ni se pare că ne permitem, doar fiindcă ne-am dus o dată la sală. Însă, în realitate, ajungem să mâncăm mai mult decât ardem prin sport. Dincolo de aceste păcăleli ale gândirii, după un efort intens ne este într-adevăr mai foame decât ne-ar fi fost în mod obișnuit iar înainte de a face sport mâncăm mai mult, ca să rezistăm sau ca să nu ni se facă rău.

În plus, cei care deja și-au atins ținta la sală vor face mai puțină mișcare în general – spre exemplu vor lua autobuzul în loc să meargă pe jos. Considerând că au făcut suficient sport, aceștia vor evita să mai facă orice efort în plus în mod spontan sau nu vor mai putea din cauza oboselii și a febrei musculare. Pe lângă toate aceste neplăceri, sportul mai poate sabota procesul de slăbire și prin efectul stresant, pe care îl are asupra organismului. Dacă facem prea mult dintr-o dată, mai ales cardio în exces, sau dacă nu știm cum să ne hrănim adecvat în timpul acestor perioade de efort susținut, corpul poate intra într-o stare de autoconservare. Din cauza forțărilor se declanșează starea de alertă și resimțim zilele active ca pe o foamete generalizată, de parcă suntem la război. De asemenea, avem nevoie și de odihnă suficientă între reprizele sportive, altminteri producem cortizol (hormonul stresului) în exces, ceea ce ne încetinește metabolismul. Iar activitățile grele, precum ridicarea de greutăți, presupun o alimentație bogată în proteine, fără de care corpul își cosumă propria masă musculară.

Sportul este indicat pentru toată lumea, indiferent că se urmărește pierderea în greutate sau nu. Însă pentru a ne atinge obiectivele fără a suferi efectele nedorite, trebuie ca alimentația să fie adecvată față de efortul pe care îl depunem. Iar în ceea ce privește slăbirea, sportul este un obicei sănătos care ne poate fi de ajutor ca adjuvant dar care, luat separat de schimbarea tendințelor alimentare, nu ne va îmbunătăți situația prea mult.

de Clara S.

Surse:

http://www.cosmopolitan.com/health-fitness/news/a33165/can-you-lose-weight-from-working-out-without-dieting/

http://www.huffingtonpost.com/helen-agresti-rd/i-exercise-everyday-why-c_b_5490485.html

http://news.health.com/2015/01/26/working-out-and-still-not-losing-weight-here-are-7-reasons-why/