Meniu Închide

Piramida alimentelor ieri și azi

piramida-alimentelor-ieri-si-azi

Datorită cercetărilor și schimbărilor privind problemele populației, s-au constatat alte nevoi alimentare care să satisfacă noul stil de viață al oamenilor. În 2020, Societatea Spaniolă pentru Nutriția Comunității a elaborat o nouă piramidă a alimentației sănătoase, care să fie ghidajul actualizat pentru întreaga lume. Care sunt diferențele între piramida alimentelor ieri și azi?

 

Interpretare pentru piramida alimentelor ieri și azi

Piramida alimentară este o reprezentare grafică a standardelor nutriționale actuale. Ea recomandă atât tipul produselor consumate, cât și cantitatea benefică organismului. Piramida conține șase niveluri, iar cele de la bază ar trebui consumate mai des și în cele mai mari cantități. Pe măsură ce nivelul urcă, grupa alimentară ar trebui consumată din ce în ce mai rar și în cantități mai mici. 

Respectarea unei alimentații bazate pe recomandările piramidei asigură sănătatea organismului și prevenirea bolilor populației. În cazul persoanelor cu diverse probleme de sănătate, anumite grupe alimentare pot fi înlocuite sau eliminate complet. De exemplu, pentru o persoană cu intoleranță la lactoză, laptele va fi înlocuit cu produse vegetale. Sau cei care suferă de boli celiace, vor elimina glutenul din alimentația lor.

 

Noi completări ale piramidei actuale

 

Sănătatea emoțională

Cu toate problemele de natură psihică apărute din ce în ce mai des în ultima vreme, noua piramidă pune accentul și pe sănătatea emoțională. Se recomandă mâncatul conștient și practicarea iubirii față de sine. Astfel, se reduce mâncatul emoțional, pe bază de stres, plictiseală și nefericire. 

Consumul de apă 

Hidratarea zilnică cu cel puțin doi litri de apă este benefică organismului. Se elimină astfel din organism deșeurile și nutrienții în exces, ajută la concentrare și buna funcționare a creierului, reglează tensiunea arterială. De asemenea, se poate consuma ceai și cafea neîndulcită, pentru echilibru. 

Înlocuirea sării cu alte condimente naturale

Se recomandă reducerea sării din alimentație. În acest scop, pentru ca mâncarea să aibă gust, se pot folosi alături de o cantitate mică de sare ierburi aromatice și condimente naturale. Condimentele au în general proprietăți antioxidante.

 

Modificări de structură ale piramidei

Ca obicei sănătos care nu poate să lipsească, inclus în piramida sănătății se află sportul – mișcarea fizică, în general. Beneficiile activităților fizice asupra sănătății corpului și minții sunt demult cunoscute. În continuare, se recomandă practicarea mișcării pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Aceasta nu se referă la un sport anume și nu înseamnă exerciții fizice cu intensitate ridicată. Sunt suficiente plimbările prin parc sau alegerea scărilor în locul liftului. 

Următoarea modificare, și probabil cea mai importantă, este baza piramidei, reprezentată în noul sistem de fructe și legume, în loc de cereale și produse făinoase. Se recomandă consumul a cel puțin 400 grame de fructe și legume zilnic, separate în 4-5 porții zilnice. Proporția lor ar trebui să fie ¾ legume și ¼ fructe.

În categoria cereale, pâine și făinoase, care asigură aportul de fibre și ne oferă energie pe durata întregii zile, se recomandă produsele integrale. Ele sunt o alegere mai sănătoasă în detrimentul cerealelor rafinate.

 

Așadar, piramida alimentelor ieri și azi a suferit modificări pentru a adapta alimentația oamenilor la noile realități ale vieții de zi cu zi, în așa fel încât aceasta să asigure organismului tot ce are nevoie pentru o bună funcționare.