Meniu Închide

Ora de vară, ora de iarnă: ajută-ți copilul să facă față schimbărilor bruște de rutină

Trecerea de la ora de iarna la ora de vară

Schimbările bruște în rutina zilnică sunt adesea surse de stres și de probleme în familiile cu copii și în special în cazul copiilor cu dizabilități / cerințe educaționale speciale (CES) în sfera cognitivă. Una dintre cele mai nocive schimbări de acest fel este trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, care obligă familiile să se trezească brusc cu o oră mai devreme. Nici trecerea de la ora de vară la cea de iarnă nu este ușoară, pentru că, deși familiile pot dormi în primele zile cu o oră mai mult, ritualul de seară și ora de culcare sunt decalate și efectele se fac simțite o perioadă, până când familia reușește să se adapteze la noul program.

Din păcate, deși populația europei a votat că dorește ca procedeul schimbării orei să nu mai fie folosit, situația nu poate fi încă evitată, deoarece guvernele europene nu au făcut mare lucru pentru a pune în practică votul popular, așa că de două ori pe an trebuie să facem cu toții față și să ne adaptăm, vrând-nevrând, la schimbarea orei, chiar dacă aceasta aduce cu sine dificultăți semnificative pentru copii și familii.

În acest articol, vom explora moduri în care părinții își pot ajuta copiii să se adapteze la schimbările de rutină inevitabile odată cu trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară, să înțeleagă mai bine această tranziție și să își mențină copiii într-un mediu stabil și pozitiv.

Comunicarea deschisă și înțelegerea dificultăților de adaptare

Primul pas în pregătirea copiilor pentru schimbare este comunicarea deschisă. Părinții ar trebui să discute cu copiii lor despre ce se întâmplă și de ce și să le ofere informații clare și accesibile pentru a le explica ce au de făcut. Deși schimbarea de program este neplăcută pentru toată lumea, încercați să oferiți copilului o explicație pozitivă, pe care să o poată înțelege și accepta mai ușor.

Trecerea la ora de iarnă

Toamna îi puteți spune copilului că:

  • câteva zile poate dormi un pic mai mult dimineața,
  • va putea sta seara câteva minute peste ora de culcare arătată de ceas.

Trecerea la ora de vară

Primăvara îi puteți spune copilului că

  • va fi lumină mai mult timp afară,
  • va avea mai mult timp de joacă în parc.

Tranziția treptată la noua rutină

Schimbările bruște pot fi copleșitoare pentru copii, și în special pentru cei cu dizabilități / CES în sfera cognitivă, ca și pentru cei cu probleme cardiace sau neurologice. Toamna tranziția este mai ușoară, dar primăvara recomandăm pregătirea din vreme pentru schimbarea orei, cu două, trei săptămâni înainte, pentru a da timp copilului să se adapteze. Unele probleme de sănătate solicită în mod obligatoriu această pregătire – spre exemplu, copiii cu probleme cardiace sau neurologice tolerează foarte greu schimbările bruște în rutina de somn, care pot fi chiar periculoase pentru ei.

Dacă este necesar, în cazul programului școlar de dimineață, comunicați cu cadrele didactice despre situația copilului și solicitați înțelegerea acestora pentru o perioadă în care, până se va adapta, copilul ar putea întârzia la prima oră de școală.

cadrele didactice care știu că au în clase copii care ar putea fi afectați de schimbarea orei ar trebui să contacteze părinții din vreme, pentru ca aceștia să conștientizeze că urmează o schimbare de rutină zilnică, ceea ce îi poate ajuta să ia măsurile necesare ca să facă tranzitia cât mai treptată cu putință. Aceasta poate însemna mici schimbări în rutină înainte de evenimentul major pentru a ajuta copiii să se adapteze treptat, spre exemplu decalarea orelor de trezire și culcare cu câteva minute în fiecare zi, până când copilul intră în noul ritm.

Program vizual

Un program vizual (o simplă foaie desenată, colorată, eventual împreună cu cei mici) este o modalitate excelentă de a ajuta copiii să înțeleagă noul orar. Părinții pot crea o schemă sau un panou cu imagini și culori pentru a ilustra programul zilnic, la fel și cadrele didactice în școală. Acest lucru poate face tranziția mult mai ușoară și mai predictibilă pentru copii.

Răbdare și empatie

Nimic nu este mai important decât răbdarea și empatia părinților în această perioadă. Copiii pot avea reacții diferite la schimbare, iar părinții trebuie să fie deschiși, înțelegători și gata să ofere sprijin copiilor lor. Acasă, părinții ar trebui să creeze un mediu stabil și liniștit pentru copii. Acest lucru poate contribui la reducerea anxietății și la păstrarea unei atmosfere de siguranță pentru aceștia.

Mai mult somn

Este dificil și pentru adulți să se adapteze unor astfel de schimbări, iar omenirea este în realitate în urmă cu somnul; studii diverse indică faptul că nu dormim destul, iar aceasta este cauza pentru care mulți adulți sunt iritabili, iar în relație cu copiii nervozitatea nu ajută.

Așadar, sfatul nostru pentru adulți este să facă eforturi să doarmă ei înșiși mai mult, dacă nu ca obicei de viață, măcar în perioadele de tranziție de la o oră la alta. Un somn prelungit doar cu o oră poate avea efecte extraordinar de benefice asupra stării de spirit, a capacității intelectuale și de decizie și, în general, asupra sănătății. Un adult odihnit este mai calm, poate să-și țină firea când copilul este agitat sau când e greu de dus la culcare, iar copiii au nevoie de părinți echilibrați emoțional pentru a se echilibra ei înșiși.

Cum ar putea ajuta autoritățile

Pentru copii este mai ușor atunci când trecerea la ora de vară sau la cea de iarnă nimerește în timpul unei vacanțe. Autoritățile ar putea planifica micile vacanțe intersemestriale în perioadele în care se face în mod obișnuit schimbarea orei. De asemenea, statul ar putea recomanda oficial școlilor să desfășoare activități mai puțin solicitante la primele ore ale dimineții în perioada de ajustare și profesorilor să nu pună absențe sau să primească fără comentarii neplăcute copiii care întârzie la ore în zilele de după trecerea de la ora de iarnă la cea de vară.

Schimbările bruște de rutină sunt dificile, dar cu o comunicare deschisă, planificare și pregătire treptată și empatie, părinții își pot ajuta copiii, inclusiv pe cei cu dizabilități, probleme de sănătate și CES să facă față mult mai ușor acestor tranziții.

[Foto: AI / Stable Diffusion]

Text asistat de ChatGPT