Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Obezitatea si industria din jurul ei. Mituri, profituri, secrete si adevaruri

de Magdalena Drăgan, Coach 

In aceasta serie de articole vom aborda obezitatea din mai multe unghiuri, astfel incat sa avem o privire de ansamblu. Pentru inceput, haideti sa vedem ce va cuprinde aceasta serie de articole dedicate obezitatii si profiturilor de pe urma ei.

 1. Introducere: ce este obezitatea, definitii, statistici, impact, evolutie
 2. De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi (cauzele ingrasarii, industria alimentara, BigPharma)
 3. Ce variante ni se propun de a slabi si cine ne vrea slabi (diete, pilule, carti, fitness, chirurgie bariatrica)
 4. Parerea noastra si cum abordam noi obezitatea

1. Introducere: ce este obezitatea, definitii, statistici, impact, evolutie

Sa abordezi un obez si sa-l etichetezi ca fiind un nesimtit, lipsit de vointa, care nu este in stare sa se opreasca din mancat si nu ii pasa cum arata este o carte de vizita pentru tine, cel care gandesti asa. O carte de vizita pe care scrie ignoranta, aroganta si obtuzitate in gandire. O astfel de atitudine duce la discriminare si desconsiderarea celui de langa tine, la cuvinte care ucid vieti si sperante, la atitudini care dor mai rau decat o palma.

Sa abordezi un obez si sa te ocupi doar de partea emotionala, psihologica, fara a corela cu alte aspecte ale vietii sale este gresit din start, pentru ca un om nu este constituit DOAR din emotie.

Sa abordezi un obez si sa-l bagi intr-un program spartan de sport prin infuzie enorma de motivatie si vointa este o expunere inutila la stress care mai devreme sau mai tarziu se va solda cu esec si efecte adverse neplacute. Pentru ca omul nu este DOAR materie, corp fizic.

Sa abordezi un obez si sa-i bagi pe gat o dieta "universal valabila", care nu face decat sa functioneze cateva zile/saptamani/luni pana cand  kilogramele pierdute se reintorc "cu o furie inzecita", aducand cu ele si  „intariri", este ca o lupta a lui Don Quijote care uita ca „omul isi schimba mai degraba religia decat obiceiurile alimentare".

Pentru ca obiceiurile alimentare s-au cladit pe niste emotii.

Ciocolata ii aduce aminte de copilarie si de „rasplata" parintilor cand facea ceva bine; mirosul painii calde (chiar daca acum doar mirosul mai seamana cu painea, restul este departe de painea facuta in casa) ii aduce aminte de vacantele la bunici. 

Pe de alta parte, nu exista o dieta general valabila.

Omul este unic, deci pentru fiecare merge doar ceva unic, perfect in armonie cu inteligenta sa corporala si nevoile sale, pentru stadiul in care se afla persoana ACUM. Dieta nu trebuie generalizata, ci individualizata. Asadar, abordand situatia doar din punct de vedere nutritional, punandu-l la greaua cazna de a-si numara dumicatii si caloriile fiecarei inghitituri, nu faci decat sa adaugi o alta eroare si inca un esec pe lista lunga a ineptiilor legate de abordarea obezitatii.

Lista asta lunga cu ineptii are la baza o singura greseala: folosirea mecanicii lui Newton in descrierea proceselor biologice. Aceasta presupune ca universul este o masina formata din parti componente ce pot fi studiate si analizate separat. Aceasta eroare de interpretare a biologiei a facut ca si medicina sa se ocupe numai de parti componente ale corpului si sa ignore total energia ca factor implicat in aparitia bolilor si in vindecarea lor. De asemenea principiul holografic nu a fost deloc integrat. In fiecare celula a noastra regasim informatia intregului. Modificand orice segment al intregului, influentam tot sistemul. Acum intelegeti de ce este total gresit si sortit esecului sa abordezi obezitatea ( si omul in general) pe bucatele si sa ai asteptarea sa rezolvi ceva „local" ignorand intregul.

Deci, ce este obezitatea?

Nu va vom da un raspuns standard obtinut din abordarea „bucatelelor" de om ci un raspuns-definitie in conformitate cu cele scrise mai sus. Obezitatea este deci un puternic dezechilibru energetic (manifestat prin deformarea si degradarea corpului fizic, nefericire, lipsa poftei de viata, nervozitate, depresie, apatie, kilograme in plus, boli asociate si specifice acumularii de greutate), dezechilibru datorat lipsei omului din propria sa viata (definitie aplicabila si la copiii obezi). Lipsind omul din propria-si viata, ramane un gol imens cu care nu poate supravietui. Si pe care trebuie sa-l umple continuu si urgent cu orice/oricine. Cel mai usor mod (in societatea consumerista si iresponsabila, profund dezechilibrata, in care traim) de a umple acest hau imens este sa mananci. Sa umpli golul cu mancare, da, cu mancarea aia proasta si lipsita de orice valoare nutrititva, dar care ne da o puternica dependenta, pentru ca este plina de zahar, glutamat etc. Si pentru ca este cel mai usor sa intinzi mana, sa iei mancare gata facuta, sa o duci la gura si sa umpli golul nesatul, vesnic nesatul. Si este infinit mai  greu sa ne regasim si sa ne reantoarcem ACASA. Obezitatea dispare DOAR  in momentul in care omul isi reia locul de cinste din propria sa viata. Orice metoda de a aborda altfel aceasta problema, de a o lua pe bucatele sau pe scurtaturi, duce la esecuri si agravarea starii intiale.

In seria aceasta de articole va vom prezenta o intreaga industrie care s-a construit in timpul absentarii omului obez din propria-si viata. O industrie profitoare, infloritoare si distrugatoare. Asadar dragilor, obezilor, veniti ACASA!  Nu sunteti singuri! Ca voi suntem multi si vom fi din ce in ce mai multi daca nu ne intoarcem in viata noastra.

Iata cateva date statistice:

 • obezitatea progreseaza rapid in randul copiilor - in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta peste cinci ani.
 • obezitatea infantila ia proportii alarmante in Uniunea Europeana, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.

Date statistice OMS:

 • peste un miliard de persoane adulte sunt supraponderale
 • 800 de milioane de persoane sufera de malnutritie
 • peste 300 de milioane de adulti sunt obeziStatele Unite
 • 30% dintre adulti sunt obezi

Statistici pe regiuni si tari:

 • Europa - locul 1
 • Marea Britanie cu 23% dintre adulti sunt obezi- locul 2
 • Germania cu 12% dintre adulti sunt obezi- locul 3
 • Italia cu 8% dintre adulti sunt obezi

Date statistice OMS pentru Romania:

 • aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate
 • aproape 40% dintre copii sunt supraponderali

Alte date statistice

 • Centrul de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice:
 • aprox. 40% dintre copii sunt supraponderali
 • aprox. 60% dintre adulti sunt supraponderali
 • 30% dintre adulti sunt obezi
 • dintre adultii obezi 27% sunt barbati
 • dintre adultii obezi 29% sunt femei

Astea fiind zise, acum ca stim unde suntem si cum stam, va asteptam la partea a doua „De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi".

In curand!

Magdalena Dragan, Coach

Ce legatură există între ce ai trăit emoțional în copilărie și obezitate

Ce legatură există între ce ai trăit emoțional în copilărie și obezitate

Povestea vieții noastre este salvată de corpul nostru. Și rămâne acolo cerând dreptate și rezolvare până când o auzim și o băgăm în seamă.
mai multe detalii
De ce dietele dau gres? Cu cine trebuie sa te aliezi pentru a slabi!

De ce dietele dau gres? Cu cine trebuie sa te aliezi pentru a slabi!

De ce dietele si sportul nu te ajuta sa slabesti, efectul yo-yo
mai multe detalii
NOU! Obezitatea si industria din jurul ei.Mituri, profituri, secrete si adevaruri

NOU! Obezitatea si industria din jurul ei.Mituri, profituri, secrete si adevaruri

In aceasta serie de articole vom aborda obezitatea din mai multe unghiuri, astfel incat sa avem o privire de ansamblu. Pentru inceput, haideti sa vedem ce va cuprinde aceasta serie de articole dedicate obezitatii si profiturilor de pe urma ei.
mai multe detalii
De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi

De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi

O incursiune documentată în aspectele legate de industria clădită în jurul hranei - industria alimentară (istoric, situații speciale, studii de caz, legislație internă și internațională) - informații foarte detaliate, explicate pe larg.

Necesită logare.
mai multe detalii

SPONSOR PRINCIPAL: Moldmetal Trading