Meniu Închide

Nevoia de socializare

nevoia-de-socializare

Ne dorim o viață fericită și cât mai îndelungată, în care să ne bucurăm de nepoți și strănepoți, dar și să avem suficient timp cât să trăim toate experiențele. Așadar, nevoia de socializare este prezentă constant în viețile tuturor.

Un studiu de durată, transgenerațional, realizat pe absolvenții de la Harvard și urmașii lor, ne arată factorul cheie în a trăi o viață fericită pentru cât mai mult timp. Subiecții au fost urmăriți timp de 95 de ani, iar concluzia studiului a fost că singurul lucru care corelează pozitiv cu satisfacția în viață este relația calitativă cu alte persoane. 

Pentru o viață lungă, conexiunea socială cântărește chiar mai mult decât sănătatea.

Dinainte să ne naștem, dezvoltăm o conexiune profundă cu mama, iar apoi suntem complet dependenți de îngrijitorul semnificativ. Ființa umană simte siguranță în apartenență și conexiune socială. Conform lui Matthew Lieberman, profesor în neuroștiința cognitivă socială, Piramida lui Maslow așa cum o cunoaștem din manualul de Psihologie, este valabilă doar în cazul adulților. Pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani, la baza piramidei este nevoia fundamentală a conexiunii cu un îngrijitor semnificativ care să ofere acces la împlinirea celorlalte nevoi.

Deconectarea socială are efecte negative asupra organismului și asupra psihicului nostru; ea crește nivelul de cortizol, un hormon al stresului. Dacă suntem expuși pe o perioadă îndelungată la stres cronic, cu siguranță vor apărea ulterior și diverse probleme de sănătate. Crescând nivelul hormonului stresului, izolarea socială cauzează în timp slăbirea sistemului imunitar și suntem astfel predispuși să ne îmbolnăvim mai des, mai ales de răceli sau gripe sezoniere. Dacă luăm în calcul această perspectivă, este posibil ca restricțiile și izolarea socială impuse în pandemie să fi avut și alte efecte decât cele sperate, mai ales când a restrâns interacțiunile sociale între persoane apropiate.

În plus, la nivelul creierului, lipsa conexiunilor sociale provoacă reacții biochimice care cauzează o durere asemănătoare cu cea fizică, doar că mai dificil de tratat. Dacă atunci când ne lovim avem posibilitatea de a lua un medicament, în cazul durerii cauzate de lipsa interacțiunilor sociale nu avem la dispoziție un tratament cu efecte rapide (altul decât reluarea contactului social sănătos). 

 

SEMNALE DE ALARMĂ

Vârstnicii

Într-un studiu realizat în America anilor 60, oamenii au dezvăluit că au trei persoane foarte apropiate în viața lor, cărora se pot confesa oricând și despre orice. Însă, 45 de ani mai târziu, la aceeași întrebare, oamenii au dezvăluit că nu au niciun confident. 

Și pensionarea joacă un rol important. Odată cu intrarea în a treia etapă a vieții, în absența unui job căruia să se dedice, se reduc și oportunitățile de socializare. Pensionarii nu mai au ocazia să comunice zilnic cu colegii de muncă și nu mai aparțin unui grup cu care să împartă interese comune. 

Atunci când vine vremea pensionării, fiecare persoană ar trebui să se asigure ca rămâne în strânsă legătură cu o comunitate. Indiferent că își pierd prietenii de la birou, important este să rămână conectați cu alții. Există numeroase variante prin care vârstnicii își pot face noi cunoștințe: se pot implica în activități de voluntariat, se pot înscrie la cercuri de lectură, pot juca jocuri de societate cu vecinii.

  • Implicați bunicii în activități de socializare.
  • Împrieteniți-vă cu oameni vârstnici, nu evitați socializarea cu persoanele vârstnice.
  • Încurajați copiii să inițieze conversații cu vecinii mai în vârstă.
  • Încurajați copiii să-și ofere ajutorul pentru cumpărături și alte mici servicii pentru vecinii vârstnici.
  • Vizitați-vă sau sunați-vă bunicii cât mai des.

Rețelele de „socializare”

În ziua de azi, interacțiunile în rețelele de socializare dau o falsă aparență de conexiune. Chiar dacă o persoană este activă în mediul online, se omite importanta componentă fizică. O îmbrățișare sau un zâmbet favorizează eliberarea de oxitocină, fenomen care lipsește în comunicarea digitală.

Părinții au responsabilitatea de a impune limite copilului, în ceea ce privește atât timpul petrecut în mediul online, cât și site-urile sau filmulețele pe care le poate accesa. Internetul este nelimitat, dar nu înseamnă că toate informațiile sunt potrivite unui copil. 

  • Insistați pe întâlniri în lumea reală.
  • Reduceți timpul petrecut online.
  • Reduceți sau limitați accesul copiilor la rețelele de “socializare”.
  • Discutați cu copiii despre efectele nocive ale rețelelor de “socializare”.
  • Oferiți copiilor alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber.
  • Petreceți timp cu copiii.
  • Oferiți exemplul propriu.

 

Persoane cu dizabilități

Socializarea este importantă pentru toți, iar pentru persoanele cu dizabilitate, unde interacțiunile sociale pot fi și mai limitate, este esențială și trebuie inclusă în programul zilnic al acestora.

Pentru copiii cu dizabilități, atât pentru cei cu dizabilitate cognitivă, pentru care conversațiile cu cei de vârsta lor sunt adesea dificil de susținut, cât și pentru cei cu dizabilități motorii, a căror libertate de mișcare este limitată, ocaziile de socializare sunt adesea reduse. Mare parte din socializarea la vârsta copilăriei este mediată de ocaziile de joacă împreună, la școală, în parc, pe terenul de sport, în tabere și excursii. 

În funcție de situație, este necesar ca părinții și cadrele didactice să găsească soluții pentru a facilita socializarea tuturor copiilor din grija lor, identificând oportunitățile și asigurând acestora accesul la spațiile și evenimentele potrivite. 

  • Identificați oportunitățile de socializare.
  • Îndrumați copiii tipici să includă în activitățile lor copiii cu dizabilitate.
  • Facilitați interacțiunile și comunicarea între copiii tipici și cei cu dizabilitate.
  • Înscrieți copiii la cluburi sportive, cercuri destinate hobby-urilor potrivite vârstei și abilităților, în excursii și tabere.
  • Mergeți des în parcuri, la concerte și alte evenimente.
  • Organizați petreceri și excursii cu prietenii și familia.

Vă reamintim că Asociația SUPRA organizează excursii incluzive la munte, care presupun drumeții ușoare, alături de alți copii, care se pot distra împreună. Urmăriți pentru detalii site-ul nostru și pagina de Facebook.

1 comentariu

  1. Pingback:“Și Eu Pot” ediția 2022 - Asociația Supra

Comentariile sunt închise.