Nevoia de mișcare este esențială în viața fiecăruia și, dacă este îndeplinită, oamenii vor avea condiție fizică și o sănătate mentală îmbunătățită.
Beneficii
Activitatea fizică regulată are numeroase beneficii, atât asupra sănătății, cât și asupra stării generale de bine. Studiile clinice au demonstrat că persoanele care fac mișcare de cel puțin cinci ori pe săptămână au un risc cu 40% mai scăzut de a dezvolta maladii canceroase și le crește speranța de viață comparativ cu persoanele care aleg să nu facă mișcare. Mai exact, orice activitate de natură sportivă asigură reglarea metabolismului, scade nivelul de cortizol din organism, îmbunătățește calitatea somnului și circulația sanguină. Mai mult decât atât, asigură o funcționare optimă a sistemului nervos, deoarece oxigenează creierul și reduce atât anxietatea, cât și depresia. Toate acestea pe lângă menținerea sau scăderea greutății și tonifierea musculaturii.
Ei bine, pentru a ajunge la maturitate cu aceste obiceiuri bune, ar trebui să le fie incluse copiilor activități sportive în rutină încă din copilărie. A găsi motivația de a ne ridica de pe canapea să facem o plimbare în natură pare că este mai greu chiar decât a face activitatea fizică în sine. De aceea, obiceiurile bune se formează prin repetiție în timp îndelungat. Cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine.
Idei de pus în practică
Chiar dacă trebuie îndemnați și încurajați la început, copiilor în general le face plăcere să practice un sport. Se poate crea o rutină în familie: în fiecare duminică, toți membrii ies la plimbare cu rolele sau bicicleta sau chiar pe jos, în parc, timp de o oră. Weekend-ul următor vor merge la o drumeție ușoară pe munte sau la o plimbare prin pădure. Apoi, o zi petrecută la piscină sau la tenis sau la un teren de sport pentru un joc de echipă cu mingea, și tot așa. Astfel, copilul va avea obișnuința sportului practicat regulat și va include pe termen lung activitatea fizică de orice fel în stilul lui de viață. Cea mai puternică este puterea exemplului, iar activitățile sportive împreună devin amintiri frumoase petrecute cu familia.
Mișcarea este importantă pentru toți copiii, iar pentru copiii cu dizabilitate, unde activitatea fizică poate fi și mai limitată, este esențială.
DIZABILITĂȚI
Pentru copiii cu dizabilități, atât pentru cei cu dizabilitate cognitivă, care au nevoie de o rutină fixă în viața lor și au un ritm mai lent de învățare, cât și pentru cei cu dizabilități motorii, a căror libertate de mișcare este limitată, poate fi stresant, inconfortabil sau imposibil să facă sport.
Totuși, în funcție de situație, este necesar ca părinții și cadrele didactice să găsească modalități prin care mișcarea regulată, adesea integrată într-un program de kinetoterapie, să devină parte a rutinei zilnice a copiilor cu dizabilități.
OBEZITATE
Copiii cu obezitate au tendința să se refugieze în mâncare, iar sportul tinde să nu mai facă parte din viața lor deloc. Este foarte obositor și dureros pentru o persoană cu suprapondere să întreprindă chiar și activități fizice ușoare, iar ceilalți copii pot descuraja prin glume răutăcioase și chiar intimidare (bullying).
În cazul în care copilul se confruntă deja cu dificultăți din cauza greutății corporale crescute, părinții sunt responsabili să corecteze comportamentul alimentar al copilului și să găsească metode de a introduce o rutină sportivă zilnică în programul acestuia.
DEPRESIE
Din păcate, la nivel mondial, numărul cazurilor de depresie la copii și adolescenți este în creștere, iar România nu face excepție. Pandemia recentă și restricțiile cauzate de aceasta, precum și programul școlar din ce în ce mai încărcat și stresul examenelor contribuie în țara noastră la instalarea depresiei la vârste din ce în ce mai mici. Copiii cu depresie au adesea un nivel scăzut de energie și un interes scăzut față de activitățile care, în mod normal, le-ar face plăcere. Pentru a încerca o activitate nouă, un copil cu depresie ar trebui să depună foarte mult efort, iar motivația este aproape inexistentă. El va prefera întotdeauna să rămână în camera lui, în defavoarea unei plimbări în natură.
Părinții și cadrele didactice au responsabilitatea de a căuta soluții pentru copiii cu depresie, mai ales că mișcarea combate cu succes simptomele depresive, atunci când este practicată cu regularitate.
SEDENTARISM
Din cauza programului strict impus de școală, care înseamnă ore la rând de stat în bancă, cu întreruperi de câteva minute, urmate de ore de lucru acasă pentru a face temele primite, copiii se pot confrunta cu sedentarismul. Organismul uman nu este construit pentru a sta jos pentru perioade lungi de timp. Poziția în șezut, mai ales dacă banca și biroul nu sunt concepute ergonomic, afectează în timp postura, dezvoltarea osoasă și chiar afectează psihicul, dacă poziția menținută nu este cea corectă,.
De aceea, este foarte important ca părinții să includă, chiar și „deghizat” (pentru copiii care au dezvoltat o aversiune față de sport), forme diverse de mișcare în activitățile pe care copilul le face. Plimbările zilnice și jocurile simple în aer liber sunt recomandate tuturor și nu necesită mari eforturi. Identificați ce îi place copilului și propuneți o plimbare până în locul care poate fi considerat recompensă. De exemplu, mergeți cu copilul pe jos până la Muzeul de Artă din localitate sau la magazinul de produse pentru artiști, dacă acestuia îi place să deseneze. Dacă îi place să citească, faceți o plimbare până la librăria preferată, unde copilul poate să răsfoiască apoi ce cărți dorește. În anticiparea recompensei, se va bucura și de drumul până acolo.
O altă variantă de includere a mișcării în viața copilului sunt excursiile, așadar vă reamintim că Asociația SUPRA organizează excursii incluzive la munte, care presupun drumeții ușoare, alături de alți copii, care se pot distra împreună. (https://www.asociatia-supra.ro/proiecte/si-eu-pot-o-zi-pe-munte/)
Pingback:“Și Eu Pot” ediția 2022 - Asociația Supra
Pingback:Socializarea și mișcarea împreună - Asociația Supra