Putem vorbi de motivație sau consecvență în ceea ce privește stilul de viață activ și sănătos, în care introducem cel puțin 30 de minute de sport zilnic și consumăm regulat fructe și legume? Fiecare dintre cele două este responsabilă pentru deciziile pe care le luăm la un anumit moment din acest întreg proces.
Motivație sau consecvență?
Motivația are rolul ei la începutul călătoriei, atunci când decidem să ne îmbunătățim stilul de viață prin mici sau mari modificări. Motivația de a avea un corp suplu și tonifiat poate fi imboldul de care avem nevoie pentru a renunța la obiceiurile care ne împiedică să ajungem acolo unde ne dorim. Acesta este primul pas absolut necesar pentru a începe un stil de viață sănătos.
Însă, pe măsură ce avansăm în această călătorie, este important să fim consecvenți. Nu vom avea întotdeauna chef să facem sport, sau să mâncăm sănătos, de aceea motivația poate fi supraestimată. În astfel de momente intervine consecvența, rutina pe care ne-am creat-o, planul pe care îl respectăm indiferent de starea mentală în care ne aflăm.
Cum putem fi consecvenți pe termen lung?
Ne creăm o rutină
Oricât de plictisitor ar putea să sune, a avea o rutină bine stabilită ne ajută să rămânem consecvenți pe o durată îndelungată. Orice variantă alegem, important este să încercăm diverse opțiuni, ca timp, ca durată, ca activitate în sine, pentru a putea decide ce anume ne face plăcere și apoi să o introducem în rutina noastră.
Poate suntem persoane matinale, iar puțină mișcare de dimineață ne oferă exact energia de care aveam nevoie pe parcursul zilei. Atunci ne putem propune ca două dimineți pe săptămână, înainte de a începe treaba, să introducem un antrenament de câteva minute. Ori poate preferăm să ne detensionăm după o zi lungă la muncă printr-o clasă de yoga seara.
Ne dezvoltăm obiceiuri sănătoase
O viață sănătoasă și o compoziție corporală optimă sau cât mai aproape de ideal presupun efort constant, iar acest lucru este posibil doar prin formarea obiceiurilor corecte, care s-o susțină. Mai multe detalii despre cum ne putem forma obiceiurile sănătoase chiar aici.
Ne planificăm în avans
Pentru a ajunge acolo unde ne dorim, este important să nu lăsăm la voia întâmplării ceea ce mâncăm sau dacă facem sau nu mișcare astăzi. Planificarea meselor în avans ne ajută să avem zi de zi, la micul dejun, prânz și cină, un fel de mâncare sănătos, pe care știm cu siguranță cum l-am pregătit. Planificarea ne ajută să rămânem consecvenți, deoarece tentațiile de a comanda mâncare sau de a ronțăi sunt mult mai mici.
Ne bucurăm de progres
Obiectivele spre care tindem sunt doar direcția în care ne îndreptăm, însă este foarte important să ne bucurăm de micile realizări și progrese pe care le obținem. Să ne bucurăm de călătorie, în loc să fim preocupați doar de destinație.